Bel 0800-0188
Gratis (en anoniem)
Chat met CSG
Gratis (en anoniem)

Iemand steunen na seksueel geweld

Na een ongewenste seksuele ervaring is het fijn voor het slachtoffer dat er iemand voor hem of haar is. Jouw steun kan een groot verschil maken. Lees meer over wat jij kunt doen als iemand in jouw omgeving een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt.

Op deze pagina:

Wat is de situatie van je naaste?

Is de ongewenste seksuele ervaring afgelopen week gebeurd of was het langer geleden? Per situatie zijn er andere acties nodig voor de beste hulp. Lees meer over de verschillende situaties op de onderstaande pagina’s en bekijk de tips om je naaste op de juiste manier te ondersteunen.

Tien tips

1. Luister met aandacht

Laat weten dat je er voor iemand bent en luister met aandacht. Veel slachtoffers zijn bang om niet geloofd te worden en vinden het daarom moeilijk om hun verhaal te delen. Als je niet weet wat je moet zeggen, is luisteren vaak genoeg.

2. Steun je naaste

Je hebt misschien vragen aan je naaste. Vragen die bij het slachtoffer ongewenste gevoelens kunnen oproepen en soms zelfs als beschuldigend kunnen overkomen. Probeer er voor hem of haar te zijn en probeer steun te bieden. Accepteer het als hij of zij niet alles (gelijk) wil vertellen. Bekijk hier wat jij kunt zeggen tegen iemand die seksueel geweld heeft meegemaakt.

3. Wees je bewust van emoties

Soms zijn slachtoffers boos of juist heel verdrietig. Bij iedereen is het anders. Welke emoties je naaste ook voelt, denk eraan dat ze er mogen zijn. Ook wanneer je daar zelf moeite mee hebt.

4. Stel vragen over aanraking

Mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt willen soms een tijdje liever niet aangeraakt worden. Een goedbedoelde kus of knuffel kan de eerste tijd veel ongewenste herinneringen oproepen. Vraag voorzichtig of het oké is dat je iemand aanraakt of laat de ander het initiatief nemen.

5. Vraag naar de wensen van je partner

Seks hebben na een ongewenste seksuele ervaring kan moeilijk zijn. Als je een liefdesrelatie hebt met het slachtoffer, zet hem of haar dan niet onder druk om te vrijen. Vraag je partner wat zijn of haar wensen zijn op het gebied van seksualiteit en intimiteit.

6. Bied praktische hulp

Kan ik boodschappen voor je halen? Zal ik met je meegaan naar die afspraak? Praktische hulp kan heel fijn zijn voor een slachtoffer. Vraag daarom of je iets voor hem of haar kunt doen.

7. Respecteer keuzes

Iemand die slachtoffer is geworden van seksueel geweld staat voor een aantal keuzes. Wel of geen aangifte doen? Psychologische hulp of niet? Het is belangrijk dat hij of zij goede informatie krijgt en vervolgens zelf keuzes maakt in zijn of haar eigen tempo.

8. Vertel het verhaal niet zomaar door

Laat je naaste zelf bepalen wie mag weten wat er is gebeurd en wie niet. Vertel zijn of haar verhaal alleen met toestemming aan anderen.

9. Heb geduld

Het verwerken van een ongewenste seksuele ervaring kan veel tijd kosten. Jij kan helpen door geduldig te zijn en te blijven luisteren.

10. Vergeet jezelf niet!

Misschien ben je ontzettend boos op de pleger of voel je je schuldig dat je de ongewenste seksuele ervaring niet voor de ander hebt kunnen voorkomen. Ook jij moet je emoties kwijt kunnen. Het is hierbij belangrijk dat je iemand anders zoekt met wie je kunt praten. Vertel je naaste wel dat je hulp zoekt bij anderen.

Bekijk onze vlogs

  • Voor ouders – Wat kun jij doen om je kind te steunen? – Bekijk onze vlogs
  • Voor leerkrachten PO – Wat kun jij doen om je leerling te helpen? – Bekijk onze vlogs
  • Voor leerkrachten VO – Wat kun jij doen om je leerling te helpen? – Bekijk onze vlogs

Boek

Dicht bij huis – Hoe steun je een kind na seksueel misbruik?
Ouders/verzorgers, familie en vrienden onderschatten vaak hoe belangrijk zij voor kinderen zijn in de verwerking van misbruik. Wat kun je doen of beter laten in de begeleiding van het kind? Hoe ga je om met het geschonden vertrouwen? Wat doe je met je schuldgevoel, met woede? Moet je aangifte doen of niet? En: wordt het leven ooit weer normaal?
Iva Bicanic en Richard Korver werken dagelijks met misbruikte kinderen en hun ouders. In Dicht bij huis delen zij hun ervaringen uit de praktijk.

X

Hoe kom ik in contact?

Heb je hulp nodig, twijfel je of zit je met vragen? Dan kun je altijd anoniem en gratis met ons bellen, chatten of je kunt het contactformulier invullen. Buiten kantooruren kun je ons alleen bellen voor hulp binnen 7 dagen. Op zoek naar hulp na 7 dagen? Dan kun je ook het contactformulier invullen.

Ervaringsverhalen

Tara werd misbruikt door haar trainer. Tara dacht dat het erbij hoorde en zei er niets over.

John ontmoette Leon tijdens het uitgaan. Op weg naar huis dwong Leon hem tot seks.

Sanne zat op school. Haar klasgenoot Luuk nodigde zichzelf bij haar thuis uit. Daar dwong hij haar tot seks.