Langer dan 7 dagen geleden

Ben jij langer dan 7 dagen geleden slachtoffer geworden van een nare seksuele ervaring? Dan is het goed om te weten dat het nooit te laat is om professionele hulp in te schakelen. Ook als de nare seksuele ervaring lang(er) geleden is, kan het Centrum Seksueel Geweld je ondersteunen bij het vinden van de juiste hulp in jouw situatie. Zo kunnen we je in contact brengen met de politie en kunnen we je helpen om een arts of psycholoog te vinden.

Lees hier meer over wat je kunt doen en wat je kunt verwachten na het meemaken van een nare seksuele ervaring.

Op deze pagina:

Hulp na 7 dagen: hoe kom ik in contact?

Als je langer dan een week geleden een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, is het nog steeds belangrijk om hulp te zoeken. Ook als het al jaren geleden is. Je kunt altijd anoniem en gratis met ons bellen en chatten of je kunt het contactformulier invullen.

Wat is seksueel geweld?

Seksueel geweld is een term die wordt gebruikt voor alle seksuele handelingen die iemand moet uitvoeren in een ongelijkwaardige situatie. Met ongelijkwaardig bedoelen we dat de ander meer macht heeft, sterker is, ouder is of dat je van diegene afhankelijk bent. Seksueel geweld kan gaan om aanranding, verkrachting, seksueel misbruik of online seksueel geweld.

Waarom is hulp belangrijk?

Als je seksueel geweld hebt meegemaakt heb je een verhoogd risico op klachten zoals depressie of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hulp kan deze blijvende, negatieve gevoelens en problemen verlichten. Daarom is hulp nooit te laat, ook niet als het al jaren geleden is.

Op deze pagina lees je meer over wat je kunt doen en wat je kunt verwachten na het meemaken van seksueel geweld. 

Veelgestelde vragen

Verkrachting is het seksueel binnendringen van het lichaam onder dwang. Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting.

Aanranding betekent: ongewenst seksueel aangeraakt worden of gedwongen worden geslachtsdelen van iemand anders aan te raken.

Online seksueel geweld zijn alle nare seksuele ervaringen die online plaatsvinden. Denk aan: sexting, sextortion, exposen, wraakporno of grooming.

Hoe krijg ik hulp?

Als je belt, kunnen we je ondersteunen bij het vinden van de juiste hulp in jouw situatie. We bekijken samen welke hulp je nodig hebt. In het hulpproces dat volgt maak jij zoveel mogelijk je eigen keuzes.

Praten over seksueel misbruik. Hoe doe je dat?

Het kan heel lastig zijn om met familie, vrienden of andere naasten te praten over wat je hebt meegemaakt. Toch kan het je helpen in je herstel. Via de knop hieronder vind je tips over hoe je dat kunt doen, en hoe je daarna met reacties kunt omgaan.

Welke keuzes voor hulp heb ik?

Het is goed om te weten dat er geen vaste volgorde in een hulpproces bestaat. Samen met een CSG-medewerker bekijk jij welke hulp je nodig hebt en kun je een keuze maken in de acties die jij wilt ondernemen.

  • Bellen, chatten of het contactformulier invullenchevron-upChevron up

    Hoe moeilijk het ook is, probeer tijdens kantoortijden te bellen naar ons nummer: 0800-0188. Of neem contact op via de chat. Je kunt ook het contactformulier invullen.

  • Praten met professionals in jouw regiochevron-upChevron up

    Wij verbinden je door naar een CSG-medewerker bij jou in de buurt, met wie je direct kunt praten.

  • Contact met de politiechevron-upChevron up

    Als je erover nadenkt om aangifte te doen, kunnen wij je advies geven en je in contact brengen met de politie. Zij kunnen je dan meer overtellen over wat het betekent als je aangifte doet. Je bepaalt dan zelf of je dat uiteindelijk wel of niet wilt.

  • Medische hulpchevron-upChevron up

    Het Centrum Seksueel Geweld kan je adviseren naar een arts te gaan. Met de arts of verpleegkundige maak je verdere afspraken voor medische zorg.

  • Psychologische hulpchevron-upChevron up

    Een CSG-medewerker kan je helpen met het vinden van een gespecialiseerd traumabehandelaar bij jou in de buurt. De hulpverlener of psycholoog kan je verder helpen met het verwerken van je ervaring.

  • Juridische hulpchevron-upChevron up

    Slachtofferhulp Nederland en een slachtofferadvocaat kunnen je ondersteunen bij het contact met de politie en justitie. Je persoonlijk CSG-begeleider kan je met hen in contact brengen. Ook kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een schadevergoeding van het Schadefonds Geweldsmisdrijven

  • In contact met lotgenotenchevron-upChevron up

    Er zijn verschillende lotgenotengroepen voor mensen die een nare seksuele ervaring hebben meegemaakt. Je vindt deze groepen onder andere via Slachtofferhulp Nederland

Hulp na 7 dagen

Als je langer dan een week geleden een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, is het nog steeds belangrijk om hulp te zoeken. Je kunt altijd anoniem en gratis met ons bellen en chatten of je kunt het contactformulier invullen.