Bel 0800-0188
Gratis (en anoniem)
Chat met CSG
Gratis (en anoniem)

Veelgestelde vragen over seksueel geweld

Over het Centrum Seksueel Geweld​

Het Centrum Seksueel Geweld is een plek waar slachtoffers van een nare seksuele ervaring (online of offline) alle hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben: forensische, medische en psychische hulp. Bij het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting specialistische zorg te geven.

Het Centrum Seksueel Geweld…

  • is het enige gespecialiseerde centrum in Nederland voor acuut seksueel geweld;
  • is een samenwerkingsverband tussen ziekenhuizen, GGD, GGZ, politie en Slachtofferhulp Nederland;
  • is operationeel in 16 regio’s, verspreid over heel Nederland;
  • wordt gefinancierd door de overheid en gemeentes;
  • baseert haar werkwijze op wetenschappelijk onderzoek;
  • werkt aan de hand van specifieke kwaliteitscriteria voor slachtoffers van acuut geweld.

Download hier onze algemene folder.

Hulp aan slachtoffers van seksueel geweld was in Nederland erg versnipperd. Voor medisch onderzoek, vaccinaties, psychische hulp, de mogelijke aangifte of andere hulpvragen moest je na het meemaken van een nare seksuele ervaring telkens op een ander adres zijn. Met de komst van het Centrum Seksueel Geweld hoeft dat niet meer; hier krijgen slachtoffers alle hulp die ze nodig hebben.

Nederland telt 16 locaties van het Centrum Seksueel Geweld, verdeeld over het land. Dit betekent dat je binnen een uur bij een van de locaties terechtkan. Zie onze contactpagina voor een Centrum Seksueel Geweld in de buurt.

Het Centrum Seksueel Geweld is er voor iedereen die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt – online of offline, ongeacht leeftijd, genderidentiteit of seksuele voorkeur.

Jazeker! Het Centrum Seksueel Geweld is er voor iedereen die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt. Hulp zoeken na seksueel geweld kan voor LHBTIQ+-personen soms extra lastig zijn. Daarom maakten wij speciaal voor hen deze folder. Bekijk ook onze webpagina over LHBTIQ+.

Als je met ons belt, kun je het volgende verwachten:

    • Je krijgt een telefonist(e) aan de lijn. Die verbindt je door naar het CSG in de regio waar je woont of op dat moment verblijft. Je hoeft je naam niet te zeggen als je dat niet wilt.
    • Je krijgt vervolgens een professional aan de lijn met expertise op het gebied van seksueel geweld. Deze professional stelt je een aantal vragen: Ben je veilig? Wat is er gebeurd en wanneer? Heb je lichamelijke klachten? Wil je contact met de politie? Deze vragen stellen we zodat we zo goed mogelijk bij jouw hulpvraag kunnen aansluiten. Als je op bepaalde vragen (nog) geen antwoord wilt geven, is dat prima.
    • De professional van het Centrum Seksueel Geweld legt je na het stellen en beantwoorden van de vragen uit wat het CSG voor jou kan betekenen en welke hulp we jou kunnen bieden.

 

Goed om te weten: medewerkers van het CSG hebben een geheimhoudingsplicht. Ze gaan dus zorgvuldig met jouw gegevens om. Ook belangrijk is dat jij bepaalt wat er gebeurt. Wij doen nooit iets zonder jouw toestemming. En: het is niet verplicht om contact te hebben met de politie om hulp te krijgen van het Centrum Seksueel Geweld. Ook hier bepaal jij wat er gebeurt.

Als je hebt gebeld met het Centrum Seksueel Geweld en je hebt er een afspraak, dan krijg je de hulp die bij jou past. Deze plaat is gemaakt voor kinderen, maar geeft een goed beeld van wat je kunt verwachten.

Als je een opname van het gesprek met jouw hulp- en zorgverlener maakt, gelden de volgende afspraken:

  • Vraag van te voren toestemming aan je hulp- en/of zorgverlener voor de opname. Dat is niet verplicht, maar wel zo fatsoenlijk.
  • Er wordt met een multidisciplinair team gewerkt binnen het Centrum Seksueel Geweld. Het kan zijn dat er bij de verschillende locaties en organisaties van het Centrum Seksueel Geweld andere aanvullende regels gelden rondom het maken van geluidsopnamen. Bespreek daarom jouw wens om geluidsopnamen te maken met je eigen hulp- en/of zorgverlener voorafgaand aan het gesprek.
  • Geluidsopnames maken van kinderen en wilsonbekwame mensen vraagt extra aandacht. Hiervoor gelden andere regels. Bespreek dit met je eigen hulp- en of zorgverlener.
  • De opname is alleen voor jouzelf bedoeld, als geheugensteuntje. Je mag het dus niet zo maar openbaar maken. Wil je de opname toch aan anderen laten horen of openbaar maken? Dat kan alleen als jouw hulp- en/of zorgverlener daarvoor toestemming geeft.
  • De politie heeft andere afspraken rondom het maken van geluidsopnamen en neemt ook zelf het informatief gesprek op. Overleg met jouw contactpersoon bij de politie wat dit voor jou betekent en wat er mogelijk is.


Meer informatie over het maken van geluidsopnamen tijdens gesprekken kun je op de volgende websites vinden:

Dat kan zeker! Bekijk onze donatiepagina voor de mogelijkheden.

Via deze pagina vind je onze downloads. Klik op de linkjes om de gewenste items gratis te downloaden.

Seksueel Geweld

Seksueel geweld is een term die wordt gebruikt voor alle seksuele handelingen die iemand moet uitvoeren in een ongelijkwaardige situatie. Met ongelijkwaardig bedoelen we dat de ander meer macht heeft, sterker is, ouder is of dat je van diegene afhankelijk bent. Seksueel geweld kan zowel online als offline plaatsvinden. Lees meer over seksueel geweld.

Na het meemaken van seksueel geweld komt er heel wat op je af. Je kan te maken krijgen met verschillende klachten, gevoelens en reacties van anderen. Dat is voor iedereen weer anders.

Wat gebeurt er met jou en je lijf, hoe vertel je anderen over wat je hebt meegemaakt, waar vind je de hulp die bij jou past en hoe kunnen je naasten jou het beste steunen? In onze e-module Herstellen na seksueel geweld vind je de antwoorden op deze vragen, én meer informatie die jou kan helpen in je herstel.

Bekijk hier onze lijst met leestips voor (non-fictieve) romans voor wie meer wil weten over de dynamiek en complexiteit van seksueel misbruik/geweld.

Aanranding

Aanranding betekent: ongewenst seksueel aangeraakt worden of gedwongen worden geslachtsdelen van iemand anders aan te raken.

Je bent aangerand als je gedwongen op een seksuele manier bent aangeraakt of gedwongen bent de geslachtsdelen van iemand anders aan te raken.

Iedereen kan slachtoffer worden van een aanranding. Of je nu jong bent of oud, jongen of meisje, man, vrouw of genderneutraal. Iedereen die een aanranding heeft meegemaakt, kan terecht bij het Centrum Seksueel Geweld.

Jazeker, ook jongens en mannen kunnen slachtoffer worden van aanranding. Bekijk de Factsheet Centrum Seksueel Geweld mannen en onze pagina voor jongens en mannen.

Als je bent aangerand kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Doe dit het liefst binnen zeven dagen. Binnen die tijd kunnen wij jou het beste helpen. Is de aanranding langer dan zeven dagen geleden? Ook dan mag je natuurlijk contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Bekijk ook de tips van de arts, de psycholoog en de politie.

Ook als je twijfelt of je bent aangerand kun je gratis bellen met het Centrum Seksueel Geweld. Dit kan via 0800 – 0188.

Ja, je kunt ziek worden van een aanranding. Je kunt bijvoorbeeld een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) oplopen. Ook kun je traumaklachten krijgen, zoals slapeloosheid, depressieve gevoelens en concentratieproblemen. Niet iedereen die wordt aangerand wordt ziek of krijgt last van traumaklachten.

Verkrachting

Verkrachting is het seksueel binnendringen van het lichaam onder dwang. Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting.

Je bent verkracht als iemand onder dwang jouw lichaam is binnengedrongen met een penis, vinger of een voorwerp.

Iedereen kan slachtoffer worden van een verkrachting. Of je nu jong bent of oud, jongen of meisje, man, vrouw of genderneutraal. Iedereen die een verkrachting heeft meegemaakt, kan terecht bij het Centrum Seksueel Geweld.

Jazeker, ook jongens en mannen kunnen slachtoffer worden van verkrachting. Bekijk de Factsheet Centrum Seksueel Geweld mannen en onze pagina voor jongens en mannen.

Als je bent verkracht kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Doe dit het liefst binnen zeven dagen. Binnen die tijd kunnen wij jou het beste helpen. Is de verkrachting langer dan zeven dagen geleden? Ook dan mag je natuurlijk contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Bekijk ook de tips van de arts, de psycholoog en de politie.

Ook als je twijfelt of je bent verkracht kun je gratis bellen met het Centrum Seksueel Geweld. Dit kan via 0800 – 0188.

Ja, je kunt ziek worden van een verkrachting. Je kunt bijvoorbeeld een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) oplopen. Ook kun je traumaklachten krijgen, zoals slapeloosheid, depressieve gevoelens en concentratieproblemen. Niet iedereen die wordt verkracht wordt ziek of krijgt last van traumaklachten.

Ja, als je een meisje of een vrouw bent, kun je zwanger raken door een verkrachting.

Online seksueel geweld

Online seksueel geweld is wanneer iemand tegen jouw wil naaktbeelden van jou online heeft gezet of ze naar anderen heeft doorgestuurd, of hiermee dreigt. Ook heb je te maken met online seksueel geweld wanneer iemand jou chanteert en eist dat je naaktbeelden van jezelf opstuurt, bijvoorbeeld via de app, snapchat of de webcam. Als iemand jou dwingt om seksuele handelingen bij jezelf te doen voor de webcam, valt dat ook onder online seksueel geweld. Op onze pagina over online seksueel geweld vind je meer informatie.

Ja, ook als je online een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt kun je bij ons terecht. Je mag hierover met ons bellen via 0800-0188 of met ons chatten. We geven je dan informatie en advies.

Hiermee kunnen we je helaas niet helpen. Je kunt voor hulp en advies hierover contact opnemen met Helpwanted.nl.

Afspreken met iemand die je niet persoonlijk kent, kan gevaarlijk zijn. Check hier op de site van Helpwanted.nl voor wat je in dit geval kunt doen.

Catfishing is het fenomeen dat personen zich online als iemand anders voordoen. Ze stelen de identiteit van iemand anders of ze creëren een nieuwe identiteit, bijvoorbeeld met een valse naam en gestolen foto’s van een andere persoon. Het doel hiervan is om online een relatie met iemand op te bouwen en zo bijvoorbeeld aandacht, geld of naaktfoto’s of video’s te krijgen. Als dat laatste gebeurt en de ander maakt misbruik van deze beelden, dan spreken we van online seksueel geweld. Lees meer over catfishing en seksueel geweld.

Stealthing (gedwongen onveilige seks)

Stealthing is gedwongen onveilige seks. Er is sprake van stealthing als je toestemt in seks met condoom en de mannelijke partner tijdens de seks stiekem het condoom verwijdert.

Ja, stealthing valt onder de noemer seksueel geweld. Dit omdat je geen toestemming hebt gegeven voor seks zonder condoom.

Meer informatie over het fenomeen stealthing vind je via www.stealthing.nl

Hulp van het Centrum Seksueel Geweld

Als je binnen zeven dagen hulp zoekt bij het Centrum Seksueel Geweld kunnen we je het beste helpen. Je hebt binnen deze tijd betere kans op psychisch herstel, op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten en op het veilig stellen van sporen. Dit laatste maakt de kans om de dader te vinden groter.

Bellen met het Centrum Seksueel Geweld kan anoniem. Maar ben je een gevaar voor jezelf of iemand anders, dan zijn we verplicht je identiteit te achterhalen en hulp in te schakelen. Kom je naar het Centrum Seksueel Geweld toe voor hulp en behandeling, dan moeten we wel je persoonsgegevens noteren.

Bij het Centrum Seksueel Geweld gaan we zorgvuldig om met jouw gegevens. We zullen die niet zomaar delen met anderen. Afhankelijk van je leeftijd moeten wij anderen informeren en toestemming vragen vóórdat we jou een medische behandeling kunnen geven:

  • Ben je jonger dan twaalf jaar, dan hebben we toestemming nodig van je ouders of je voogd.
  • Ben je tussen de 12 en 15 jaar oud, dan hebben we toestemming nodig van jou zelf én van je ouders of voogd. Er kunnen twee uitzonderingen zijn, waarbij alleen de toestemming van jou als jongere voldoende is:
    – als het niet behandelen gevaar voor jou oplevert (denk aan geslachtsziekten, vaccinatie).
    – als de behandeling een zeer duidelijke wens is van jou (denk aan abortus, vaccinatie).
  • Ben je 16 jaar of ouder dan mag je zelf beslissen en zijn we niet verplicht je ouders of je voogd in te schakelen.

Je kunt altijd aangeven of je liever door een man of een vrouw geholpen wilt worden, maar het is niet altijd zeker of dit ook lukt.

Bellen met het Centrum Seksueel Geweld is gratis. Kom je naar het Centrum Seksueel Geweld toe voor hulp en behandeling, dan zijn er in sommige gevallen kosten aan verbonden en gaat het dan ten koste van het eigen risico. Voor kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar is alle hulp gratis. De casemanager van het CSG kan hier meer uitleg over geven.

Ja, ook als je kort geleden online een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt kun je bij ons terecht. Je mag hierover met ons bellen via 0800-0188 of met ons chatten. We geven je dan informatie en advies. Je kunt ook contact opnemen met HelpWanted.

Contact met de Politie / aangifte doen

Als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, bijvoorbeeld een aanranding of verkrachting, kun je daarvan aangifte doen. Op onze pagina Aangifte doen na seksueel geweld lees je hier meer over.

Contact met de politie mag, maar hoeft niet. Ook als je geen contact met de politie wilt, ben je van harte welkom bij het Centrum Seksueel Geweld.

Nee, dat hoeft niet. Je hebt altijd eerst een informatief gesprek met de politie. Dit gesprek wordt ook wel een melding genoemd. Twee zedenrechercheurs van de politie vertellen jou wat het betekent als je aangifte doet. Jij vertelt in dit gesprek wat je hebt meegemaakt. Dat is nog geen aangifte. Jij beslist daarna zelf of je aangifte doet. In dat geval gaat de politie onderzoeken wat er feitelijk is gebeurd. Als je beslist om geen aangifte te doen, blijft het bij een melding. Je mag ook altijd later nog aangifte doen.

Als je binnen zeven dagen na het misbruik bij het Centrum Seksueel Geweld komt, kan de politie een sporenonderzoek doen. Dit gebeurt alleen als jij dit wilt. Tijdens een sporenonderzoek verzamelt een forensisch arts biologische sporen van de verdachte op of in jouw lichaam, zoals haren, speeksel en sperma. Deze sporen kunnen je aangifte ondersteunen. Voor sporenonderzoek is het belangrijk dat jij je zo snel mogelijk na het misbruik meldt bij het Centrum Seksueel Geweld. Na een week zijn er namelijk geen biologische sporen meer te vinden van de verdachte op of in je lichaam. Bekijk hier onze Sporenkaart.

Nee, dat hoeft niet. Jij beslist zelf of je wel of geen aangifte doet. De sporen kunnen voor een langere tijd bewaard blijven. Dat betekent dat je ook later nog aangifte kunt doen.

Gevolgen van seksueel geweld

Een SOA is een seksueel overdraagbare aandoening. We noemen dit ook wel een geslachtsziekte. Het is een infectie die je kunt oplopen, zonder dat je daar gelijk wat van merkt. Voorbeelden van SOA’s zijn: chlamydia, herpes genitalis en hiv.

Na het meemaken van een nare ervaring, zoals een aanranding of een verkrachting, kun je een trauma oplopen. Dit betekent dat je in het dagelijks leven last hebt van wat er met je is gebeurd. Een paar voorbeelden hiervan zijn: slapeloosheid, angst, concentratieproblemen, nachtmerries en steeds opnieuw de beelden van de gebeurtenis voor je zien. Via het Centrum Seksueel Geweld kun je hulp krijgen om je trauma’s te verwerken.

Ja, dat is heel normaal. Als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, kan het zijn dat je je anders voelt en gedraagt dan je van jezelf gewend bent. Je krijgt waarschijnlijk te maken met veel verschillende emoties, gedachten en lichamelijke reacties. Alles wat je denkt en voelt is normaal in deze fase. Op deze pagina lees je meer over wat je kunt doen en wat je kunt verwachten na het meemaken van seksueel geweld.

Steun zoeken of geven na seksueel geweld

Als je seksueel misbruik hebt meegemaakt, kan het moeilijk zijn om daarover te praten. Toch kan delen helpen. Lees onze tips over hoe je dat kunt doen en hoe je daarna met reacties kunt omgaan.

Ook kun je gratis een herstelpakket aanvragen met tips over hoe je in gesprek kunt met je omgeving. Dit pakket is samengesteld voor en door slachtoffers van seksueel geweld en hun naasten. Bestel via Slachtofferhulp Nederland een gratis herstelpakket.

Er zijn diverse lotgenotengroepen voor als je zelf steun zoekt of voor als je iemand wilt steunen na een nare seksuele ervaring.  Meer informatie over contact met lotgenoten vind je via Slachtofferhulp Nederland
.

Als naaste kun je een belangrijke rol spelen na een nare seksuele ervaring. Bekijk onze tips hoe jij iemand kunt ondersteunen. Voor hulp en advies kun je als naaste ook tijdens kantooruren bellen met het Centrum Seksueel Geweld via 0800 – 0188. Dit is gratis.

Vind je een bezoek aan het ziekenhuis, tandarts of fysiotherapeut lastig vanwege het misbruik dat je hebt meegemaakt? Probeer jouw verhaal bespreekbaar te maken met de zorgprofessionals in kwestie. Zo kunnen jullie samen bespreken hoe de afspraak voor jou zo prettig mogelijk verloopt. Je kunt ook deze brief downloaden en aan je arts geven. Je kunt de brief eventueel aanpassen naar je eigen situatie.