Heb jij hulp nodig?
Wij kunnen jou helpen

Als een volwassene of een groot kind seksuele dingen met je doet, dan noemen we dat seksueel misbruik.

Er zijn drie belangrijke dingen die je hierover moet weten:

Belangrijke informatie voor jou

       Klik voor meer informatie op de pijltjes.

 • Wat is seksueel misbruik?chevron-upChevron up

  Seksueel misbruik betekent dat een volwassene of een groot kind seksuele dingen met je doet. Bijvoorbeeld dat iemand aan je borsten zit, aan je billen, aan je piemel of aan je vagina. Seksueel misbruik kan ook online, bijvoorbeeld als iemand jou dwingt je uit te kleden voor de webcam of dat jouw blootfoto’s worden rondgestuurd. Ieder kind kan seksueel misbruik meemaken. Maar het is nooit de schuld van het kind dat het overkomt.

 • Het is nooit jouw schuldchevron-upChevron up

  Dat iemand seksuele dingen met jou doet, is nooit jouw schuld. Toch kan het wel zo voelen. Omdat je niks hebt gedaan of het liet gebeuren. Dat is niet gek hoor. Jij bent een kind. Jij hebt niks verkeerd gedaan. Het is de schuld van degene die het heeft gedaan. Die heeft het bedacht en die er mee is begonnen.

 • Het is verbodenchevron-upChevron up

  Volwassenen en grote kinderen mogen geen seksuele dingen met jou doen. Andere mensen mogen nooit zomaar aan je zitten. Jij bent de baas over jouw lijf.

 • Alles wat je voelt is normaalchevron-upChevron up

  Als iemand seksuele dingen met je heeft gedaan, dan is het heel normaal dat je in de war bent. Je kunt allerlei dubbele gevoelens hebben. Bijvoorbeeld over dat je die persoon aardig vindt. Of dat je bang bent dat iemand erachter komt. Of dat je een stijve piemel kreeg of een vochtige vagina, waardoor het misschien lijkt alsof je leuk of lekker vond. Maar weet je, dat gaat vanzelf. Jij kan daar niks aan doen; het is een automatische reactie van jouw lichaam.

 • Kun je het vergeten?chevron-upChevron up

  Veel kinderen die seksueel misbruikt worden of dat vroeger hebben meegemaakt, proberen het te vergeten. Door er niet aan te denken, er niet over te praten en net te doen alsof er niks aan de hand is. Ze hebben een soort dubbelleven. Soms werkt dat niet. Dan krijgen ze nog meer stress. Misschien heb jij dat ook. Dat het je niet lukt om op school goed op te letten, dat je snel boos bent, dat je niet goed kunt slapen, dat je niet blij bent van binnen. Als dat zo is, mag je hulp vragen. Probeer iemand erover te vertellen, hoe moeilijk dat ook is. Je mag ook altijd bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld.

 • Wat kun jij doen?chevron-upChevron up

  Als iemand seksuele dingen met je heeft gedaan, dan kun je dit vertellen tegen iemand die je vertrouwt. Soms zegt degene die het misbruik doet, dat je het tegen niemand mag vertellen. Dat is niet waar. Je mag er altijd over praten, ook al is dat misschien erg moeilijk. Een eerste stap kan zijn om in je hoofd te bedenken hoe je het zou willen vertellen en tegen wie. Je kunt ook altijd bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Dit mag zo vaak als je wil. Je hoeft je naam dan niet te zeggen. Mensen van het Centrum Seksueel Geweld helpen elke dag kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt.

Hoe ziet seksueel misbruik er eigenlijk uit? Wat gebeurt er met je? En wie doet wat? Ga naar deze pagina voor wat voorbeelden of klik op de tekening hieronder.

Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op

Als een volwassene of een groot kind seksuele dingen met je doet, dan kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Wij helpen iedere dag kinderen die dit meemaken. Je kunt zo vaak met ons bellen of chatten als je wilt. Dit is gratis en je hoeft je naam niet te zeggen. Ook als je niet zeker weet of je seksueel misbruik hebt meegemaakt, mag je contact met ons opnemen. Wij zijn er om jou te helpen!

De verhalen van Floor, Jesper en Yasmine

#nietjouwschuld

Er zijn best veel kinderen die hetzelfde meemaken als jij en het ook niet durven te zeggen. Daarom hebben grote mensen die het vroeger zelf hebben meegemaakt een brief geschreven. Speciaal voor jou. Want zij begrijpen precies hoe jij je voelt.

Bekijk de brief in de video of klik op de button om de brief zelf te lezen én om de brief te laten voorlezen door verschillende bekende Nederlanders.

Wat je kunt lezen

Hoe weet je wat je niet en — net zo belangrijk — wat je wél wilt? En hoe geef je dit aan bij anderen? Hoe ga je om met je eigen grenzen en met die van een ander? Dat lees je allemaal in dit boek. Kijk hier voor meer informatie over het boek.

Sam lacht wel, maar hij voelt zich niet zo blij. Dit komt omdat hij een geheim heeft, een niet-leuk geheim. Sam probeert op verschillende manieren van het geheim af te komen, maar niets lijkt te helpen… Totdat hij iemand vindt om zijn geheim mee te delen.  Kijk hier voor meer informatie.

Maak je eigen Veilige Plek

Soms kan het heel fijn zijn om je eigen Veilige Plek te hebben. Goed nieuws: je kunt er zelf eentje maken! Klik op de button hieronder.

Vragen en antwoorden over seksueel misbruik

Hier vind je vragen en antwoorden over seksueel misbruik.

Bekijk onze vlogs

In deze vlogs leggen we uit wat seksueel misbruik precies is , wat dit met je kan doen en wat jij kunt doen om het te stoppen.

Hier vind je verschillende filmpjes over seksueel misbruik. Ook vind je hier verhalen van anderen die dit hebben meegemaakt.

Informatie voor ouders en naasten

Wat kun je als ouder of verzorger doen als bekend wordt dat je kind seksueel misbruikt is? Bekijk hier onze vlogserie.

Wat kun jij doen als bekend wordt dat jouw kind (vermoedelijk) is misbruikt? Lees onze tips voor ouders en verzorgers.

Beeldverhaal: Seksueel misbruik binnen het gezin.

Tips voor ouders bij seksueel misbruik tussen broertjes en zusjes (sibling sexual abuse).

Factsheet Sibling sexual abuse.