Victim blaming

Veel mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt krijgen negatieve reacties uit de omgeving. Ze worden niet geloofd of worden als schuldige gezien. Dit heet victim blaming: het slachtoffer krijgt de schuld, terwijl hij of zij niet schuldig is. Victim blaming is vaak schadelijker dan de gebeurtenis zelf.

Voorbeelden van victim blaming
Voorbeelden van victim blaming zijn: ‘Had je daar ook maar niet alleen naartoe moeten gaan’, ‘Had je maar niet dronken moeten worden’ of: ‘Had je maar niet zo’n kort rokje aan moeten trekken’. Vragen kunnen ook een beschuldiging in zich hebben: ‘Waarom ben je niet gewoon weggegaan?’. ‘Waarom heb je je niet verzet?’. Ook dit soort vragen kunnen ervoor zorgen dat het slachtoffer zich schuldig voelt.

Negatieve gevolgen van victim blaming
Victim blaming kan negatieve gevolgen hebben voor slachtoffers van een nare seksuele ervaring. Het kan ervoor zorgen dat zij zich schuldig voelen en zich schamen. En het kan een negatieve invloed hebben op hoe zij de nare gebeurtenis verwerken.

Hoe steun je iemand na een nare seksuele ervaring?
Na het meemaken van een nare seksuele ervaring is het heel belangrijk dat iemand steun krijgt van de mensen om zich heen. Mensen met wie ze kunnen praten en die er voor ze zijn. Slachtoffers die steun krijgen van hun omgeving herstellen sneller dan slachtoffers die dat niet krijgen. Bekijk hier hoe je iemand na een nare seksuele ervaring het beste kunt steunen.

Meer kijken, luisteren en lezen over victim blaming

Heb je een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt?

Heb je kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt? Heb je direct hulp nodig, twijfel je of heb je vragen? Dan kun je altijd gratis met ons bellen of chatten. We zijn 24/7 telefonisch bereikbaar. Lees meer over wat je kunt doen en wat je kunt verwachten na het meemaken van seksueel geweld op de onderstaande pagina’s.