Bel 0800-0188
Gratis (en anoniem)
Chat met CSG
Gratis (en anoniem)

Heb jij hulp nodig?

Iedereen kan slachtoffer worden van een aanranding, verkrachting of online misbruik. Als je kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring hebt meegemaakt, is professionele hulp zoeken misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch adviseren we je om zo snel mogelijk te bellen met het Centrum Seksueel Geweld. Onze artsen, verpleegkundigen, politie en hulpverleners werken samen om jou de zorg te geven die je nodig hebt. Wij zijn er voor je. Je kunt namelijk te maken krijgen met veel verschillende emoties, gedachten en lichamelijke reacties.

Lees hier meer over wat je kunt doen en wat je kunt verwachten na het meemaken van seksueel geweld.

Op deze pagina:

Hulp binnen 7 dagen: hoe kom ik in contact?

Heb je direct hulp nodig, twijfel je of zit je met vragen? Dan kun je altijd gratis met ons bellen of chatten. Wij zijn 24/7 telefonisch bereikbaar. Bel 112 als elke seconde telt.

Wat is seksueel geweld?

Seksueel geweld is een term die gebruikt wordt voor alle seksuele handelingen die iemand gedwongen moet uitvoeren, ondergaan of zien. Het kan gaan om aanranding, verkrachting, seksueel misbruik of online seksueel geweld. Seksueel geweld wordt ook wel seksuele mishandeling of seks onder dwang genoemd.

Veelgestelde vragen

Verkrachting is het seksueel binnendringen van het lichaam onder dwang. Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting.

Aanranding betekent: ongewenst seksueel aangeraakt worden of gedwongen worden geslachtsdelen van iemand anders aan te raken.

Online seksueel geweld zijn alle nare seksuele ervaringen die online plaatsvinden. Denk aan: sexting, sextortion, exposen, wraakporno of grooming.

Waarom 7 dagen?

Als je binnen zeven dagen hulp zoekt bij het Centrum Seksueel Geweld, liefst binnen 72 uur, kunnen we je het beste helpen. Je hebt binnen deze tijd betere kans op psychisch herstel, op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten en op het veiligstellen van sporen. Dit laatste maakt de kans om de pleger te vinden groter.

Welke keuzes voor hulp heb ik?

Het is goed om te weten dat er geen vaste volgorde in een hulpproces bestaat. Samen met een CSG-medewerker bekijk jij welke hulp je nodig hebt en kun je een keuze maken in de acties die jij wilt ondernemen. 

 • Bellenchevron-upChevron up

  Hoe moeilijk het ook is, probeer zo snel mogelijk te bellen naar het Centrum Seksueel Geweld: 0800-0188. Vind je dit toch te lastig? Neem dan contact op via de chat.

 • Praten met professionals in jouw regiochevron-upChevron up

  Wij verbinden je door naar een CSG-medewerker bij jou in de buurt, met wie je direct kunt praten.

 • Een persoonlijke begeleiderchevron-upChevron up

  Nadat je het Centrum Seksueel Geweld hebt bezocht, krijg je van ons een persoonlijk begeleider toegewezen. Jouw begeleider vraagt wat je nodig hebt, legt uit wat je de komende dagen kunt verwachten en wat je kunt doen om zo goed mogelijk te herstellen. Jouw persoonlijk begeleider houdt ook in de gaten of de afspraken met de politie en andere hulpverleners goed verlopen.

 • Contact met de politiechevron-upChevron up

  De (zeden)politie is onderdeel van het Centrum Seksueel Geweld, maar wordt alleen ingeschakeld als jij dat wilt. Contact met de politie is dus niet verplicht. Als je toch naar de politie wilt, maken ze zo snel mogelijk een afspraak met je op het politiebureau. De politie kan je dan uitleg geven over wat het betekent als je aangifte doet.

 • Sporen veiligstellenchevron-upChevron up

  Een sporenonderzoek maakt de kans groter dat de pleger wordt gevonden of veroordeeld. Bekijk hier onze Sporenkaart.

 • Naar een arts om geslachtsziekten en zwangerschap te voorkomenchevron-upChevron up

  Het Centrum Seksueel Geweld kan je adviseren naar een arts te gaan. Een arts kan je onderzoeken, je wonden behandelen en je medicatie geven tegen geslachtsziekten en/of zwangerschap. Met de arts of verpleegkundige maak je verdere afspraken voor medische zorg.

 • Psychologische hulpchevron-upChevron up

  Jouw persoonlijke begeleider zal je de eerste maand extra goed in de gaten houden. Mochten je stressklachten na vier weken niet verminderen, dan kun je psychologische hulp krijgen om je ervaring te verwerken. De hulpverlener of psycholoog kan je verder helpen met het verwerken van je ervaring.

 • Juridische hulpchevron-upChevron up

  Slachtofferhulp Nederland en een slachtofferadvocaat kunnen je ondersteunen bij het contact met de politie en justitie. Je persoonlijk CSG-begeleider kan je met hen in contact brengen. Ook kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een schadevergoeding van het Schadefonds Geweldsmisdrijven

Tips

psycholoog_iva

Psycholoog Chantal

Chantal is een psycholoog die gespecialiseerd is in het behandelen van slachtoffers van seksueel geweld. Tips van Chantal:

arts_paula

Arts Paula

Paula behandelt mensen die een ongewenste seksuele ervaring hebben meegemaakt. Tips van Paula:

politieagent_tom

Politieagent Tom

Tom is gespecialiseerd in zedendelicten. Dit zijn strafbare feiten op het gebied van seksueel geweld. Tips van Tom: