24/7 bereikbaar
Home / Hulp binnen 7 dagen
Iedereen kan slachtoffer worden van een aanranding of verkrachting. Als je kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring hebt meegemaakt, is professionele hulp zoeken misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch adviseren we je om zo snel mogelijk te bellen met het Centrum Seksueel Geweld. Onze artsen, verpleegkundigen, politie en hulpverleners werken samen om jou de zorg te geven die je nodig hebt. Wij zijn er voor je. Je kunt namelijk te maken krijgen met veel verschillende emoties, gedachten en lichamelijke reacties. Op deze pagina lees je meer over wat je kunt doen en wat je kunt verwachten na het meemaken van seksueel geweld.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk te bellen met het Centrum Seksueel Geweld. Onze artsen, verpleegkundigen, politie en hulpverleners werken samen om jou de zorg te geven die je nodig hebt. Wij zijn er voor je.
Heb je direct hulp nodig, twijfel je of zit je met vragen? Dan kun je altijd gratis met ons bellen of chatten. Wij zijn 24/7 telefonisch bereikbaar. Bel 112 als elke seconde telt.
Seksueel geweld is een term die gebruikt wordt voor alle seksuele handelingen die iemand gedwongen moet uitvoeren, ondergaan of zien. Het kan gaan om aanranding, verkrachting of seksueel misbruik. Seksueel geweld wordt ook wel seksuele mishandeling of seks onder dwang genoemd.
Verkrachting is het seksueel binnendringen van het lichaam onder dwang. Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting.
Aanranding betekent: ongewenst seksueel aangeraakt worden of gedwongen worden geslachtsdelen van iemand anders aan te raken.
Jazeker, ook jongens en mannen kunnen slachtoffer worden van verkrachting. Bekijk de Factsheet Centrum Seksueel Geweld mannen.
Als je binnen zeven dagen hulp zoekt bij het Centrum Seksueel Geweld, liefst binnen 72 uur, kunnen we je het beste helpen. Je hebt binnen deze tijd betere kans op psychisch herstel, op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten en op het veiligstellen van sporen. Dit laatste maakt de kans om de pleger te vinden groter.
Het is goed om te weten dat er geen vaste volgorde in een hulpproces bestaat. Samen met een CSG-medewerker bekijk jij welke hulp je nodig hebt en kun je een keuze maken in de acties die jij wilt ondernemen.
Hoe moeilijk het ook is, probeer zo snel mogelijk te bellen naar het Centrum Seksueel Geweld: 0800-0188. Vind je dit toch te lastig? Neem dan contact op via de chat.
Wij verbinden je door naar een CSG-medewerker bij jou in de buurt, met wie je direct kunt praten.
Nadat je het Centrum Seksueel Geweld hebt bezocht, krijg je van ons een persoonlijk begeleider toegewezen. Jouw begeleider vraagt wat je nodig hebt, legt uit wat je de komende dagen kunt verwachten en wat je kunt doen om zo goed mogelijk te herstellen. Jouw persoonlijk begeleider houdt ook in de gaten of de afspraken met de politie en andere hulpverleners goed verlopen.
De (zeden)politie is onderdeel van het Centrum Seksueel Geweld, maar wordt alleen ingeschakeld als jij dat wilt. Contact met de politie is dus niet verplicht. Als je toch naar de politie wilt, maken ze zo snel mogelijk een afspraak met je op het politiebureau. De politie kan je dan uitleg geven over wat het betekent als je aangifte doet.
Een sporenonderzoek maakt de kans groter dat de pleger wordt gevonden of veroordeeld.
Het Centrum Seksueel Geweld kan je adviseren naar een arts te gaan. Een arts kan je onderzoeken, je wonden behandelen en je medicatie geven tegen geslachtsziekten en/of zwangerschap. Met de arts of verpleegkundige maak je verdere afspraken voor medische zorg.
Jouw persoonlijke begeleider zal je de eerste maand extra goed in de gaten houden. Mochten je stressklachten na vier weken niet verminderen, dan kun je psychologische hulp krijgen om je ervaring te verwerken. De hulpverlener of psycholoog kan je verder helpen met het verwerken van je ervaring.
Slachtofferhulp Nederland en een slachtofferadvocaat kunnen je ondersteunen bij het contact met de politie en justitie. Je persoonlijk CSG-begeleider kan je met hen in contact brengen. Ook kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een schadevergoeding van het Schadefonds Geweldsmisdrijven
Chantal is een psycholoog die gespecialiseerd is in het behandelen van slachtoffers van seksueel geweld. Tips van Chantal:
Paula behandelt mensen die een ongewenste seksuele ervaring hebben meegemaakt. Tips van Paula:
Tom is gespecialiseerd in zedendelicten. Dit zijn strafbare feiten op het gebied van seksueel geweld. Tips van Tom:
Kate leerde Samuel kennen via Tinder. Ze gingen samen bij haar thuis eten. Die avond dwong hij haar tot seks.
John ontmoette Leon tijdens het uitgaan. Op weg naar huis dwong Leon hem tot seks.
Sanne zat op school. Haar klasgenoot Luuk nodigde zichzelf bij haar thuis uit. Daar dwong hij haar tot seks.
Slachtoffers van seksueel geweld kunnen tijdelijk hun verplicht eigen risico van de zorgverzekeringswet vergoed krijgen. De regeling geldt van 1 september 2020 tot en met 31 augustus 2021 en is bedoeld voor volwassen slachtoffers die hulp krijgen van het Centrum Seksueel Geweld. Zie hier voor meer informatie.
Zorg van het Centrum Seksueel Geweld ten tijde van corona
De zorg van het CSG gaat in deze periode van het corona-virus gewoon door, maar kan mogelijk anders worden ingevuld dan normaal. We vragen hiervoor je begrip.
Avondklok – heb je te maken met seksueel geweld? Blijf niet binnen!
Er geldt op dit moment een avondklok. Dat betekent dat je na 21:00 uur niet meer naar buiten mag. Maar als je te maken hebt met seksueel geweld of huiselijk geweld, en je wilt hulp zoeken, dan mag je toch naar buiten. Zoek dus hulp als je het nodig hebt, blijf niet binnen.