Victim blaming - het slachtoffer krijgt de schuld

75 procent van de mensen die vertelt over zijn of haar ervaringen met seksueel geweld, krijgt tenminste één beschuldigende reactie. Dit heet victim blaming. Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld, gaf een presentatie over dit fenomeen tijdens het Act4Respect congres in 2020.

 

Over het Centrum Seksueel Geweld

De hulp van het Centrum Seksueel Geweld gaat 24/7 door in tijden van COVID-19. Er wordt gewerkt volgens de richtlijnen van het RIVM. Als dat nodig is, worden beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, handschoenen, beschermingsbrillen en beschermende pakken gebruikt. Slachtoffers worden telefonisch begeleid.

In het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om specialistische zorg te geven. Slachtoffers van seksueel geweld korter dan een week geleden kunnen 24/7 bij het Centrum Seksueel Geweld terecht door te bellen naar: 0800-0188. Ook mensen die langer geleden met misbruik te maken hebben gehad kunnen hulp vragen door binnen kantoortijden te bellen of buiten kantoortijden te chatten.