Seksueel misbruik

Er is sprake van seksueel misbruik als een volwassene of een groot kind seksuele handelingen pleegt met een kind. Of wanneer dit gebeurt in andere situaties waarbij de pleger misbruik maakt van het leeftijdsverschil of zijn of haar macht.

Bij seksueel misbruik is er altijd sprake van ongelijkwaardigheid. Bijvoorbeeld: een volwassene en een kind, een hulpverlener en een cliënt (met een lichamelijke of verstandelijke beperking), een docent en een leerling. De meeste plegers van seksueel misbruik zijn bekenden van het slachtoffer. Seksueel misbruik wordt ook wel kindermisbruik genoemd, maar het gaat om alle vormen van seksuele grensoverschrijding waarbij sprake is van ongelijkwaardigheid.

Iedereen kan slachtoffer worden van seksueel misbruik. Of je nu jong bent of oud, jongen of meisje, man, vrouw of genderneutraal. Iedereen die een seksueel misbruik heeft meegemaakt, kan voor hulp terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Seksueel misbruik is strafbaar. Als jij dat wilt kun je aangifte doen bij de politie.

Wat is seksueel misbruik?
Er is sprake van seksueel misbruik als een volwassene seksuele handelingen pleegt met een kind. Of wanneer dit gebeurt in andere situaties waarbij de pleger misbruik maakt van het leeftijdsverschil of zijn of haar macht. Bij seksueel misbruik is er altijd sprake van ongelijkwaardigheid. Bijvoorbeeld: een volwassene en een kind, een hulpverlener en een cliënt, een docent en een leerling.

Wanneer ben je seksueel misbruikt?
Je ben slachtoffer van seksueel misbruik wanneer je (onder dwang) seksueel contact met iemand hebt gehad die daarbij misbruik heeft gemaakt van het leeftijds- en/of machtsverschil. Bijvoorbeeld: als kind met een volwassene, als cliënt met een hulpverlener of als leerling met een docent. Bijvoorbeeld: een volwassene en een kind, een hulpverlener en een cliënt, een docent en een leerling.

Gevolgen van seksueel misbruik

De gevolgen van seksueel misbruik kunnen voor iedereen verschillend zijn. Je kunt ziek worden van seksueel misbruik. Je kunt bijvoorbeeld een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) oplopen. Ook kun je traumaklachten krijgen, zoals slapeloosheid, depressieve gevoelens en concentratieproblemen. Niet iedereen die slachtoffer is van seksueel misbruik wordt ziek of krijgt last van traumaklachten. Als je een meisje of een vrouw bent, kun je zwanger raken door penetratie. Als je slachtoffer bent van seksueel misbruik kun je voor hulp contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld.

Seksueel misbruik
Als je slachtoffer bent van seksueel misbruik, kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188. Neem het liefst binnen zeven dagen contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Binnen die tijd kunnen wij jou het beste helpen. Is het misbruik langer dan zeven dagen geleden? Ook dan mag je natuurlijk contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld.

Seksueel misbruik kind

Dertig procent van de slachtoffers die zich bij het Centrum Seksueel Geweld meldt, is minderjarig, en dus kind. Maar exacte cijfers van kindermisbruik in Nederland zijn er niet. Veel kinderen laten namelijk niet merken dat ze worden misbruikt. Omdat ze bedreigd worden, bang zijn, zich schamen voor het misbruik. Of omdat ze nog te jong zijn om erover te kunnen vertellen. Dertig procent van de misbruikte kinderen vertoont helemaal geen signalen.

Seksueel misbruik bij mannen

Ook mannen kunnen slachtoffer worden van seksueel misbruik. Eén op de 25 mannen is ooit verkracht. Bekijk voor meer informatie over seksueel misbruik bij mannen de Factsheet Centrum Seksueel Geweld mannen.

Signalen van seksueel misbruik
Specifieke signalen van seksueel misbruik zijn er niet. Er bestaat geen lijstje met gedragingen waarop je kunt letten als omstander; ieder slachtoffer vertoont weer ander gedrag na het meemaken van seksueel misbruik. Slachtoffers van seksueel misbruik laten bovendien vaak juist heel weinig signalen van seksueel geweld zien, omdat ze het misbruik verborgen willen houden. Dertig procent van de misbruikte kinderen vertoont zelfs helemaal geen signalen. Let vooral op gedrag dat afwijkt. Wat is normaal gedrag voor bijvoorbeeld een kind van drie en wat niet? Of: vertoont iemand verandering in gedrag?

Ongewenste intimiteiten
Ongewenste intimiteiten gaat om ongewenst seksueel getint gedrag. Als slachtoffer van ongewenste intimiteiten kun je je bedreigd, gekwetst of vernederd voelen. Voorbeelden van ongewenste intimiteiten zijn: ongewenste seksueel getinte opmerkingen of voorstellen, handtastelijk en opdringerig gedrag, vieze gebaren en geluiden, gluren en stalken en het ongewenst laten zien van pornografisch materiaal. Iedereen kan slachtoffer worden van ongewenste intimiteiten.

Heb je een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt?

Heb je kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt? Heb je direct hulp nodig, twijfel je of heb je vragen? Dan kun je altijd gratis met ons bellen of chatten. We zijn 24/7 telefonisch bereikbaar. Lees meer over wat je kunt doen en wat je kunt verwachten na het meemaken van seksueel geweld op de onderstaande pagina’s.