Vlogs Centrum Seksueel Geweld geven docenten voortgezet onderwijs handvatten: wat te doen als mijn leerling seksueel misbruik meemaakt?

Waarom praten jongeren niet over seksueel misbruik? Hoe verwerken ze misbruik-ervaringen? En wat kun je als docent doen als een leerling je zo’n geheim toevertrouwt? Het Centrum Seksueel Geweld geeft antwoord op deze én meer vragen in de vlogs die zij maakte voor docenten in het voortgezet onderwijs. Met de vlogs wil het Centrum Seksueel Geweld docenten helpen in hun rol als vertrouwenspersoon en stimuleren om het onderwerp seksueel misbruik  in de klas te bespreken. De filmpjes zijn vanaf vandaag te vinden op www.centrumseksueelgeweld.nl en op het YouTube-kanaal van het Centrum Seksueel Geweld.

‘Eén op de zes jongeren maakt een vorm van online of offline misbruik mee’, vertelt Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld. ‘Voor deze jongeren is school vaak een veilige plek. Als ze de moed verzamelen om een docent in vertrouwen te nemen, dan is die  eerste reactie van een docent heel belangrijk. Jongeren schamen zich vaak en voelen zich schuldig over het misbruik. Daarom zullen zij niet snel onthullen. Maar áls ze dat dan doen, is het heel belangrijk dat je op een gepaste en helpende manier reageert en handelt. Dit kan veel psychische en lichamelijke schade in de toekomst voorkomen. Als docent kun je – ook op dit vlak – een cruciale rol spelen in het leven van een leerling.’

Vlogseries
Het Centrum Seksueel Geweld heeft inmiddels een aantal series video’s online staan. Zo zijn er series voor zorgprofessionals, voor kinderen zelf en voor bassisschoolleerkrachten. Vanwege de grote behoefte onder docenten in het voortgezet onderwijs is daar nu een serie voor deze doelgroep aan toegevoegd. De filmpjes zijn tot stand gekomen met steun van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving.

Over het Centrum Seksueel Geweld
De hulp van het Centrum Seksueel Geweld gaat 24/7 door in tijden van COVID-19. Er wordt gewerkt volgens de richtlijnen van het RIVM. Als dat nodig is, worden beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, handschoenen, beschermingsbrillen en beschermende pakken gebruikt. Slachtoffers worden telefonisch begeleid. In het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om specialistische zorg te geven. Slachtoffers van seksueel geweld korter dan een week geleden kunnen 24/7 bij het Centrum Seksueel Geweld terecht door te bellen naar: 0800-0188. Ook mensen die langer geleden met misbruik te maken hebben gehad kunnen hulp vragen door binnen kantoortijden te bellen of buiten kantoortijden te chatten.