Bel 0800-0188
Gratis (en anoniem)
Chat met CSG
Gratis (en anoniem)

De jongen op deze foto is niet Mike.

Het verhaal van Mike

Mike (17) kreeg te maken met online seksueel misbruik. Het meisje met wie hij dacht te chatten, bleek een veel oudere man te zijn die uit was op zijn naaktbeelden.

‘Ik vertrouwde haar en dus stuurde ik
de naaktfoto waar ze om vroeg’

‘Een tijdje geleden kwam ik via Instagram in contact met een meisje van mijn leeftijd. Daisy, heette ze. Ik vond haar leuk en knap en ze had mooie posts, met grappige foto’s. Ik kende haar niet, maar ze stuurde me op een dag een privé berichtje en vertelde iets over zichzelf. Zo begonnen we te chatten. In het begin was het een paar keer per week, maar al snel spraken we elkaar iedere dag via de chat.

Ik werd verliefd op haar. En toen ik haar dat vertelde, zei ze dat ze mij ook leuk vond. Vanaf dat moment werden onze chats anders. Veel persoonlijker. Ik had echt het idee dat ik mijn verhaal bij haar kwijt kon, andersom deelde ze veel over haar leven met mij. Ze zei vaak dat ze me graag een keer in het echt wilde ontmoeten. En dat wilde ik ook. Maar steeds als we wat gepland hadden, kwam er van haar kant iets tussen. Videochatten wilde ze niet omdat ze daar te verlegen voor was, zei ze. Ze wilde me liever in het echt zien.

Op een dag vroeg ze of ik een foto van mezelf naar haar wilde sturen zonder trui of T-shirt aan. Met bloot bovenlijf dus. Ik vond dat wel spannend dus dat deed ik. Ze zei dat ik er goed uitzag en vroeg om meer foto’s. Ik was heel erg verliefd en ik vertrouwde haar, dus ik stuurde haar meer foto’s. Een paar dagen later vroeg ze om een naaktfoto van mezelf te sturen. Als ik dat deed, zou ik een leuke verrassing van haar krijgen, zei ze. Ik twijfelde, want een foto van jezelf maken waar je helemaal naakt op staat, vond ik toch niet helemaal chill. Maar Daisy bleef erom vragen. Ze zei lieve dingen tegen me en uiteindelijk deed ik het toch.

Een paar dagen lang hoorde ik niets van Daisy. Totdat ik een bericht kreeg waarin ze zei dat ik mezelf moest filmen terwijl ik mezelf aan het aftrekken was. Als ik dat niet zou doen, dan zou ze mijn naaktfoto naar mijn ouders en klasgenoten sturen. Ik schrok me rot, ik was gelijk in paniek. Ik wist niet wat ik moest doen. Maar omdat ik niet wilde dat mijn ouders en klasgenoten mijn naaktfoto zouden zien, maakte ik toch de video waar Daisy om vroeg.

Ik was er ziek van. Mijn vader merkte uiteindelijk dat er iets met me was. Hij bleef maar doorvragen, maar ik zei dat er niets aan de hand was. Toch heeft hij de dingen goed aangevoeld. Hij stuurde me een linkje van een hulpinstantie waarmee ik kon chatten als ik in de problemen zat. Dat heb ik uiteindelijk gedaan. Zij hebben me geholpen. Uiteindelijk heb ik ook aangifte gedaan. 

Daisy bleek helemaal niet te bestaan. Al die tijd had ik niet met een meisje gechat maar met een veel oudere man. Hij deed dit vaker met jongens. Met mijn verhaal wil ik anderen waarschuwen: stuur nooit zomaar naaktfoto’s van jezelf naar iemand die je eigenlijk niet kent.’

 

Seksueel geweld en mannen

Het verhaal van Mike is onderdeel van onze campagne gericht op jongens en mannen. Op deze pagina vind je meer informatie over dit thema, zoals feiten en cijfers, verhalen en tips.