Seksueel geweld bij jongens en mannen
Een op de vijf jongens en mannen krijgt ooit te maken met een vorm van seksueel geweld. Dit kan zijn: seksueel misbruik, aanranding, verkrachting of online seksueel geweld. Jongens en mannen (en iedereen die zich man voelt) die seksueel geweld hebben meegemaakt kunnen voor hulp terecht bij het Centrum Seksueel Geweld.
Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp of advies nodig? Bel dan 0800-0188 of chat met een van onze hulpverleners via de button hieronder.
Wat is seksueel geweld?
Seksueel geweld is een term die gebruikt wordt voor alle seksuele handelingen die iemand gedwongen moet uitvoeren, ondergaan of zien. Seksueel geweld kan zowel online als offline plaatsvinden. Lees meer over aanranding, verkrachting, seksueel misbruik, online seksueel geweld.
Zij vertellen hun verhaal...
Klik op de foto’s om de verhalen te lezen.
Het Centrum Seksueel Geweld is er voor jou!
Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp of advies nodig? Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Check hieronder wat jij in jouw geval het beste kunt doen. Onze professionals staan voor jou klaar.
Feiten en cijfers over seksueel geweld bij jongens en mannen
- Een op de vijf jongens en mannen heeft ooit een nare seksuele ervaring meegemaakt.
- Een op de drie mannelijke slachtoffers heeft nooit over het misbruik gesproken.
- Bijna de helft van de mannelijke slachtoffers ervaart psychische, seksuele of relationele problemen
Ben je benieuwd naar meer cijfers over seksueel geweld bij jongens en mannen? Download dan hieronder onze factsheet.
Waarom zo weinig mannen hulp zoeken na seksueel geweld
Slechts één op de vijf jongens en mannen die te maken krijgen met een nare seksuele ervaring zoekt hulp. Eén op de drie mannelijke slachtoffers heeft zelfs nooit over het misbruik verteld. Dit heeft vaak te maken met:
- gevoelens van schuld en schaamte. En gedachten als: Het was mijn eigen schuld. Niemand gelooft me. Ik schaam me dat dit met mij gebeurd is.
- verwarring over de eigen lichamelijke reactie tijdens het misbruik. Veel jongens en mannen krijgen een erectie en komen klaar. Maar dat zegt helemaal niets over opwinding of toestemming – het is een lichamelijke reactie op de spanning, waarop je zelf geen invloed hebt – maar zoiets kan grote vragen oproepen. Vond ik het dan tóch lekker? Wilde ik het dan wél?
- Verwarring over de eigen seksuele identiteit (als de pleger ook een man is). Ruim de helft van de mannen twijfelt daarover na zo’n ervaring.
- hardnekkige mythes rondom seksueel geweld en mannen. (zie hieronder).
Mythes rondom seksueel geweld bij jongens en mannen
Mythes en stigma’s rondom seksueel geweld en mannen hebben invloed op het onthullen van seksueel misbruik. Veel mannen geloven dat professionals hen niet zullen geloven, hen niet serieus zullen nemen of hen zullen wijzen op hun ‘eigen aandeel’. Hieronder vind je enkele mythes rondom seksueel geweld en mannen.
- Mannen kunnen geen slachtoffer zijn want slachtoffers worden gezien als kwetsbaar en de maatschappij verwacht dat mannen sterk zijn.
- Mannen kunnen altijd terugvechten.
- Als mannen seksueel misbruikt worden is dat meer hun eigen schuld dan wanneer vrouwen seksueel misbruikt worden.
- Als mannen slachtoffer worden van seksueel geweld, hebben zij er niet veel last van of vinden ze het zelfs fijn.
- Als een man een erectie krijgt, betekent dit dat hij het fijn vindt.
'Jongens en mannen kunnen net zo goed seksueel geweld meemaken als vrouwen en meisjes'
‘Dat jongens en mannen ook slachtoffer kunnen worden van seksueel geweld is anno 2022 nog steeds een taboe. We hebben het stereotype beeld dat mannen plegers zijn, geen slachtoffers. Want: “mannen zijn sterk, kunnen voor zichzelf opkomen en laten zich niet misbruiken”.
Dit onjuiste beeld zorgt ervoor dat mannen die seksueel geweld meemaken, meer schaamte en schuldgevoelens ervaren dan vrouwelijke slachtoffers, en dat maakt het moeilijk voor hen om hulp te zoeken. Dat is schrijnend omdat jongens en mannen hierdoor vaak meer kans hebben op het ontwikkelen van een posttraumatische stressstoornis dan vrouwen.
We hopen hier verandering in te brengen door vanuit het Centrum Seksueel Geweld meer richting de mannelijke slachtoffers te communiceren: het is niet raar of zwak dat je niks kon doen, we weten dat je worstelt met wat je is overkomen, en weet dat wij kunnen helpen.’
Iva Bicanic – Centrum Seksueel Geweld
Hulp of advies nodig?
Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp of advies nodig? Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld
Ervaringsverhalen
Renald werd op zijn twaalfde misbruikt door de leider van zijn voetbalteam
‘Er was iets kapotgemaakt binnenin me. Steeds maar weer zag ik het gezicht van die man voor me. Op mijn achttiende was ik volledig opgebrand. Mijn grote droom was voorbij.’
Marijn Louis werd als kind misbruikt door zijn leraar
'Al die tijd heb ik niet begrepen waarom mijn lichaam zo reageerde. Alsof ik daarmee toestemming gaf voor wat mijn leraar met me deed.’
De man op deze foto is niet Marijn Louis.
Mike werd slachtoffer van online seksueel misbruik
‘Al die tijd had ik niet met een meisje gechat maar met een veel oudere man die uit was op naaktbeelden. Hij deed dit vaker met jongens.'
Kijk- en leestips
Boeken
- Het is niet stoer – Fiet van Beek
Romans en waargebeurde verhalen
- Brief aan de Paus – Mark Vangheluwe
- Geen woord – Frank Hut
- Het kind met vijf namen – Willem Knaap
- Ik zocht alleen mijn vader – Cees de Wilde
- Mijn meneer – Ted van Lieshout
- Het licht van de maan – Guy Maalsté
- Omarm het leven – Marijn Louis Willems
- Je ogen verraden je – Steven van der Hoeven
- Getekend voor gesprek – Bert Hemsteede
- Liegen zul je – Jeffrey Dral
Video's
Het Centrum Seksueel Geweld bevindt zich in alle regio’s van Nederland. Er is dus altijd hulp in de buurt.
Direct hulp nodig? Bel snel 0800-0188