Aangifte doen na seksueel geweld

Als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, bijvoorbeeld een aanranding of verkrachting, kun je daarvan een melding maken of aangifte doen bij de politie.

De (zeden)politie is onderdeel van het Centrum Seksueel Geweld, en wordt alleen ingeschakeld als jij dat wilt. Contact met de politie is dus niet verplicht. Het kan belangrijk zijn om een melding of aangifte te doen bij de politie. Bijvoorbeeld omdat je wilt dat het stopt, omdat je je zorgen maakt over je veiligheid of omdat je wilt dat de dader wordt gestraft. De politie kan je uitleg geven over wat het betekent als je aangifte doet. In de brochure ‘Slachtoffer van een seksueel misdrijf‘ wordt uitgelegd wat de politie voor je kan betekenen, wat het verschil is tussen melding en aangifte en hoe aangifte doen in zijn werk gaat.

Informatief gesprek met de politie na seksueel geweld

Je hoeft niet gelijk aangifte te doen als je met de politie in gesprek gaat. De keuze om aangifte te doen kan namelijk ingewikkeld zijn. Bijvoorbeeld omdat de dader een bekende van je is. De politie zal je daarom eerst informeren en jouw vragen beantwoorden. Dit kan, afhankelijk van jouw situatie, telefonisch of in een persoonlijk informatief gesprek. Daarna beslis jij zelf of je aangifte doet. Als je wilt kun je hier eerst nog over nadenken. Je kunt tijdens de bedenktijd ook overleggen met bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon of slachtofferadvocaat.

Met een aangifte vraag je officieel aan de politie om een onderzoek in te stellen. Mogelijk krijgt de dader uiteindelijk straf. Als je beslist om geen aangifte te doen, blijft het bij een melding. Deze melding wordt 10 jaar bewaard. Je mag ook altijd later nog aangifte doen.

Sporenonderzoek door de politie na seksueel geweld
Als je binnen zeven dagen na het misbruik bij het Centrum Seksueel Geweld komt, kan de politie een sporenonderzoek doen. Dit gebeurt alleen als jij dit wilt. Tijdens een sporenonderzoek verzamelt een forensisch arts biologische sporen van de verdachte op of in jouw lichaam, zoals haren, speeksel en sperma. Deze sporen kunnen je eventuele aangifte ondersteunen. Voor sporenonderzoek is het belangrijk dat jij je zo snel mogelijk na het misbruik meldt bij het Centrum Seksueel Geweld. Na een week zijn er namelijk geen biologische sporen meer te vinden van de verdachte op of in je lichaam. Bekijk hier onze Sporenkaart.

Sporenonderzoek en aangifte na seksueel geweld
Als je na het meemaken van een nare seksuele ervaring sporenonderzoek door de politie laat doen, ben je niet verplicht om aangifte te doen. Jij beslist zelf of je wel of geen aangifte doet. De sporen kunnen voor een langere tijd bewaard blijven. Dat betekent dat je ook later nog aangifte kunt doen.

Contact met de politie
Wil je zelf in contact komen met de politie? Bel dan 0900-8844 en vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt. Anoniem chatten met de politie kan via vraaghetdepolitie.nl

Meer informatie
Meer informatie over seksueel geweld en de politie vind je via de volgende pagina’s van de politie:

Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt?

Heb je nare seksuele ervaring meegemaakt? Heb je direct hulp nodig, twijfel je of heb je vragen? Dan kun je altijd gratis met ons bellen of chatten. We zijn 24/7 telefonisch bereikbaar. Lees meer over wat je kunt doen en wat je kunt verwachten na het meemaken van seksueel geweld op de onderstaande pagina’s.