Aangifte doen na seksueel geweld

Als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, bijvoorbeeld een aanranding of verkrachting, kun je daarvan aangifte doen.

De (zeden)politie is onderdeel van het Centrum Seksueel Geweld, maar wordt alleen ingeschakeld als jij dat wilt. Contact met de politie is dus niet verplicht. Als je toch naar de politie wilt, maken ze zo snel mogelijk een afspraak met je op het politiebureau. De politie kan je dan uitleg geven over wat het betekent als je aangifte doet.

Informatief gesprek met de politie na seksueel geweld

Je hoeft niet gelijk aangifte te doen als je met de politie in gesprek gaat. Je hebt altijd eerst een informatief gesprek met de politie. Dit gesprek wordt ook wel een melding genoemd. Twee zedenrechercheurs van de politie vertellen jou wat het betekent als je aangifte doet. Jij vertelt in dit gesprek wat je hebt meegemaakt. Dat is nog geen aangifte. Jij beslist daarna zelf of je aangifte doet. In dat geval gaat de politie onderzoeken wat er feitelijk is gebeurd. Als je beslist om geen aangifte te doen, blijft het bij een melding. Je mag ook altijd later nog aangifte doen.

Sporenonderzoek door de politie na seksueel geweld
Als je binnen zeven dagen na het misbruik bij het Centrum Seksueel Geweld komt, kan de politie een sporenonderzoek doen. Dit gebeurt alleen als jij dit wilt. Tijdens een sporenonderzoek verzamelt een forensisch arts biologische sporen van de verdachte op of in jouw lichaam, zoals haren, speeksel en sperma. Deze sporen kunnen je aangifte ondersteunen. Voor sporenonderzoek is het belangrijk dat jij je zo snel mogelijk na het misbruik meldt bij het Centrum Seksueel Geweld. Na een week zijn er namelijk geen biologische sporen meer te vinden van de verdachte op of in je lichaam. Bekijk hier onze Sporenkaart.

Sporenonderzoek en aangifte na seksueel geweld
Als je na het meemaken van een nare seksuele ervaring sporenonderzoek door de politie laat doen, ben je niet verplicht om aangifte te doen. Jij beslist zelf of je wel of geen aangifte doet. De sporen kunnen voor een langere tijd bewaard blijven. Dat betekent dat je ook later nog aangifte kunt doen.

Contact met de politie
Wil je zelf in contact komen met de politie? Bel dan 0900-8844 en vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt. Anoniem chatten met de politie kan via vraaghetdepolitie.nl

Meer informatie
Meer informatie over seksueel geweld en de politie vind je via de volgende pagina’s van de politie:

Heb je een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt?

Heb je kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt? Heb je direct hulp nodig, twijfel je of heb je vragen? Dan kun je altijd gratis met ons bellen of chatten. We zijn 24/7 telefonisch bereikbaar. Lees meer over wat je kunt doen en wat je kunt verwachten na het meemaken van seksueel geweld op de onderstaande pagina’s.