Voor als je hulp nodig hebt of met vragen zit.
Home / verhalen / Het verhaal van Maud
Maud (19) werd tijdens een vakantie verkracht door drie jongens. Speciaal voor onze website schreef ze haar verhaal op.
‘Ik ben een gezellige, vrolijke en enthousiaste meid die het liefst overal bij is en absoluut geen feestje mist, althans dat was ik. Toen ik 15 jaar oud was heb ik op vakantie te maken gehad met seksueel misbruik. In de zomer van 2021 hebben drie jongens mijn leven voor altijd beschadigd. Ik werd verkracht door drie jongens. Ik was een meisje van 15 jaar oud, 15 jaar oud… 3 tegen 1. Zag ik er te sexy uit? Daagde ik ze uit? Waarom wilden ze mij pijn doen? Ik heb het vast verdiend. Mijn vader zei altijd: “Ga nooit met vreemden mee”. Het is mijn eigen schuld. Dat is wat er jaren in mijn hoofd omging. Ik schaamde me. Ik durfde het aan niemand te vertellen, want dan vonden zij ook dat het mijn eigen schuld was.
Schuldgevoel
Na de zomer van 2021 was ik Maud niet meer. Ik was gevoelloos, boos, moe, verdrietig en angstig. Ik had veel last van herbelevingen, maar niemand mocht weten wat er was gebeurd. Ze zullen vast zeggen dat het mijn eigen schuld was. Ik zette een lach op mijn gezicht en ging elke dag vrolijk naar school toe, alsof er niets aan de hand was. Ik dronk veel alcohol, mijn cijfers gingen omlaag, thuis was ik stil en niet te genieten. Ik zat een lange periode vast in veel drinken, veel feesten en zo veel mogelijk weg zijn van thuis, want thuis was ik alleen en had ik meer tijd om te piekeren. Ik verdronk in schuldgevoel en herbelevingen. Werd het dan tijd om het aan iemand te vertellen? Mijn moeder was de eerste na zeven maanden aan wie ik het durfde te vertellen, daarna volgde de rest van mijn gezin en vrienden. Allen reageerden geschrokken, maar erg steunend.
Hulp zoeken
Ik zocht hulp. Ik had gesprekken met de huisarts en in 2022 kon ik terecht bij Fier. Dit is een centrum voor (seksueel) geweld, uitbuiting en eerkwesties met meerdere vestigingen in Nederland. Na vele intakegesprekken met verschillende behandelaars werd de diagnose PTSS vastgesteld (posttraumatische stressstoornis). Ik scoorde hierop 27. Men spreekt van PTSS na de score 14. Ik zat dus erg hoog.
Ik kreeg EMDR-therapie, dit is een therapie die wordt gebruikt voor het verwerken van trauma. Tijdens deze therapie denk je terug aan het trauma en ga je dit steeds herhalen. Dit was enorm pittig en lastig. Ik was helemaal gesloopt na een half uurtje. Na de sessie kwam ik thuis en was ik moe, niet aanspreekbaar en gevoelloos. Het liefst lag ik elke dag in bed. Slapen wilde ik niet, want dan kreeg ik nachtmerries.
Sessie na sessie ging voorbij en zo langzamerhand ging het steeds beter met mij. Ik besloot samen met mijn behandelaar om te stoppen met de EMDR-therapie. Ik was eindelijk klaar met therapie. Ik accepteerde wat er was gebeurd en het leven ging door, maar ik merkte na een tijdje dat het niet goed met me ging. Ik ervaarde veel nachtmerries met herbelevingen. Ik zocht na een tijdje weer hulp en kon weer terecht bij Fier. Ik kreeg cognitieve gedragstherapie en exposure. Tijdens exposure-therapie word je geconfronteerd met dingen die je vermijdt omdat je daar angstig voor bent. In mijn situatie waren dit dingen zoals: in het donker fietsen, met het openbaar vervoer reizen, op drukke plekken aanwezig zijn, dingen zien of horen over seksueel misbruik en over de situatie praten. Ik vermeed de dagelijkse dingen, die normaal zouden ‘moeten’ zijn. Ik was bang om weer verkracht te worden of een herbeleving te krijgen. Dit veroorzaakte mijn nachtmerries. Ik werd blootgesteld aan wat ik niet onder ogen wilde komen. Door dit te oefenen tijdens therapiesessies maar ook alleen werden deze dingen langzaam weer normaal.
Eenzaam
Ik haalde mijn havo niet en mijn sociale leven werd kleiner. Iedereen om mij heen ging door, maar ik stond drie jaar lang stil. Ik ging door een heel andere fase dan mijn vrienden. In die jaren werd er over mij gepraat: Waarom gaat Maud nooit mee?, Ligt ze alweer op bed?, Wat is zij saai zeg! Alleen maar omdat ik niet mee wil, is dat dan zo erg?
We zijn allemaal mensen en mensen roddelen. Ik werd ‘het meisje dat is verkracht’. Mensen keken naar mij. De een had medelijden en de ander vond mij een aandachtszoeker. Ik probeerde mezelf te verantwoorden wanneer ik niet mee wilde, maar waarom? Waarom moet ik mijzelf verantwoorden? Ik voel iets, wat niet uit te leggen is. Mening na mening werd gevormd, zelfs door mensen die mij niet kennen. Iedereen vond het erg belangrijk dat ik meer thuis te vinden was dan in de club. Ik ben verschillende vrienden kwijtgeraakt, alleen maar omdat ik mijzelf niet meer wilde verantwoorden. Ik ben ook vrienden kwijtgeraakt omdat mijn gedrag anders werd, maar dit niet kon uitleggen. Ik voelde me erg eenzaam, ik sloot mezelf vaak op in mijn kamer. Ik had het erg lastig in deze periode. Vriendinnen kenden mij niet meer terug. Ik was er kapot van. Waarom begrijpt niemand mij? Ik was zo ontzettend boos. Boos op de hele situatie en boos omdat dit mij was overkomen en niemand kon er wat aan doen. Het was immers ook niet hun schuld.
Niet opgeven
Het behandeltraject bij Fier ging in deze tijd gewoon door en ik was al zo goed op weg, ik kon niet opgeven. Het was enorm zwaar, maar ik deed het voor een goed doel. Ik was moe, boos, verdrietig en het liefst elke dag thuis. Ik had enorm veel pijn. Dagen, weken en maanden gingen voorbij. Ik werd steeds vrolijker, gezelliger en voelde me zelfverzekerder. In 2022 scoorde ik 27 op de PTSS klachtenschaal en in 2024 heb ik mijn therapie na twee en een half jaar afgesloten met een PTSS-score van 5. Dit betekende een forse daling en er was geen sprake meer van PTSS. Zonder de hulp van Fier had ik dit niet gekund. Ik kreeg een eindevaluatie en een einddiagnose en dit was de beste dag in mijn leven. Een dag om enorm trots op te zijn.
Het was niet mijn schuld
Mijn leven kreeg in de zomer van 2021 een enorme klap. Ik ben nu een andere Maud dan dat ik eerst was. De een noemt mij volwassener en sterker, de ander noemt mij saai. Traumabehandeling voor seksueel misbruik verandert je als persoon. Het heeft mij sterker en zelfverzekerder gemaakt. Het heeft mij geleerd dat het niet mijn schuld is. Ik kan er niets aan doen, ik heb dit niet verdiend.
Ik ben Maud en ik ben een vrouw die is verkracht. Het duurde heel lang voordat ik die zin kon uitspreken. Ik zal nooit meer de Maud worden die ik hiervoor was. Ik ben een andere versie van mijzelf. Als mensen daar een mening over hebben, dan is dat zo. Ik ben trots op de Maud die ik nu ben, die ik ben geworden. Ik zal voor altijd deze nare herinnering bij mij dragen, maar ik heb geleerd er mee om te gaan. Ik heb geleerd om de herinnering aan de kant te zetten en om zoveel mogelijk te genieten van de toekomst met lieve mensen om mij heen. Het mag mijn leven niet meer beïnvloeden, want ik ben zoveel waard. Niemand, maar dan ook niemand verdient het om seksueel misbruikt te worden. Niemand verdient het om mishandeld te worden. Het is niet oké.
Mensen zeggen wel eens: Alles gebeurt met een reden. Ik vind van niet. Wat was de reden? Waarom ik? Op deze vraag krijg ik en heel veel andere slachtoffers van seksueel misbruik geen antwoord. Je bent niet alleen. Zet de moeilijke stap. Praat erover, zoek hulp en wees niet te hard voor jezelf! Laat het je leven niet bepalen.’
Fier is onderdeel van het Centrum Seksueel Geweld in Friesland.
Heb jij ook een nare seksuele gehad meegemaakt (online of offline) en heb je hulp of advies nodig?
Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Het maakt niet uit of het nu kort of lang(er) geleden is gebeurd.
Wij zijn er voor jou!