Bel 0800-0188
Gratis (en anoniem)
Chat met CSG
Gratis (en anoniem)


Foto: Suhyeon Choi

Boodschap van Isa

Als je seksueel misbruik hebt meegemaakt, is het fijn als je professionele hulp krijgt die jou verder helpt. Maar wel pas als jij er klaar voor bent. Isa (18) weet er alles van. Zij schreef voor lotgenoten onderstaande boodschap.

De juiste hulp op het juiste moment

Mijn vader heeft mijn broer betrapt terwijl hij mij seksueel misbruikte. Dat gebeurde in ons vakantie-appartement, ik was toen 10 jaar oud. Daarna moest ik van mijn ouders in therapie. Ik moest gaan praten. Ik ging naar de GGZ, maar ik wilde het niet en ik kon het niet. Al die jaren moest ik het geheim houden, en dan opeens moest ik praten met een onbekende: dat ging niet, ik was hier gewoon nog niet klaar voor. Van mijn vader moest ik gaan, dus ik ging tegen mijn wil naar de hulp. Gelukkig dacht de therapeut zelf ook: het is beter om nu te stoppen. De gedwongen hulp heeft later voor ‘problemen’ gezorgd. Ik vertrouwde hulpverleners niet meer en ik wilde niks met ze te maken hebben.

In de zomer van 2022 ging ik terug naar het appartement waar het misbruik is uitgekomen. Dit is de trigger voor mij geweest, zonder dat ik dit meteen door had. Ik werd prikkelbaar en zonderde mezelf af. Daarbij woonde ik nog in huis met mijn broer. Op school voelde ik mij vertrouwd met mijn mentrix en ben ik naar haar toegestapt met het verhaal dat ik last had van het misbruik uit het verleden, het was meer met de reden van ‘als dit jaar niet zo soepel loopt dan weet je waarom dit is’.

'Achteraf was dit het teken dat ik klaar was voor de juiste hulp, op het juiste moment, op mijn tempo'

Mijn mentrix heeft geluisterd naar mij, soms is dat alles wat je nodig hebt. Toen heeft mijn mentrix mij het advies gegeven om naar de huisarts te gaan en dat het misschien tijd was om hulp te gaan zoeken. Achteraf was voor mij het ‘naar mijn mentrix stappen’ het teken dat ik klaar was voor de juiste hulp, op het juiste moment, op mijn tempo, op mijn teken en met mijn eigen wil.

Ik ben toen doorverwezen naar mijn POH-er, zij heeft mij supergoed geholpen en ondersteund. Zij heeft mij laten zien dat er goeds in hulpverlening zit, en zij heeft mij weer vertrouwen gegeven in hulpverleners. Wij zijn op zoek gegaan naar de beste hulp om mijn klachten verder te verwerken en het een plekje te kunnen geven. We zijn toen weer bij dezelfde GGZ uitgekomen. Ik ben hier nu in traumabehandeling en naar mijn gevoel heeft het een deel van mijn klachten al opgeruimd. Ik ben nu 18 jaar. Als ik op een dag op mezelf ga wonen, en afstand kan nemen, zal dat ook helpen in mijn verwerking.

Moraal van mijn verhaal: ga hulp zoeken als jij daar klaar voor bent, ga niet in behandeling omdat je omgeving dat zegt. Stapje voor stapje, doe wat goed voelt.

Isa

Vertellen over misbruik. Hoe doe je dat?

Als je seksueel misbruik hebt meegemaakt, kan het moeilijk zijn om daarover te praten. Bijvoorbeeld omdat je je schuldig voelt, of omdat je je schaamt. Ook kan het zijn dat je bang bent voor wat er gaat gebeuren als je jouw verhaal vertelt. Toch kan delen helpen. Bekijk onze tips over hoe je dat kunt doen en hoe je daarna met reacties kunt omgaan.

Heb jij hulp nodig?

Heb jij ook een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp of advies nodig?
Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Wij zijn er voor jou!