#nietjouwschuld bereikt onderwijs

Vorige week schreef het Centrum Seksueel Geweld een open brief met de titel #nietjouwschuld gericht aan kinderen die thuis seksueel misbruik meemaken. Bijzonder aan de brief is dat deze is samengesteld uit steunbetuigingen van mensen, die zelf als kind seksueel misbruik hebben meegemaakt en dat verschillende BN’ers de brief als videoboodschap hebben ingesproken. Op social media kreeg de brief veel aandacht. Het belangrijkste doel – het bereiken van kinderen via leerkrachten en het ondersteunen van leerkrachten bij deze gevoelige problematiek– wordt vandaag gerealiseerd.

‘We denken dat de brief aan slaat omdat deze recht doet aan de complexiteit van seksueel misbruik’, zegt Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld. ‘Volwassen lezers van de brief die zelf als kind zijn misbruikt, laten ons massaal weten hoeveel de woorden #nietjouwschuld voor ze betekenen, soms tientallen jaren na het misbruik. Dat is een prachtig neveneffect van de brief.’ Ook minister Hugo de Jonge reageerde op het initiatief en bood op Twitter zijn hulp aan.

Leerkrachten
Het belangrijkste doel is om kinderen te bereiken met de brief. Dat wordt gerealiseerd met de hulp van Respect Education Foundation. REF ontwikkelt programma’s die leerkrachten en leerlingen ondersteunen bij het realiseren van een veilig leer- en leefklimaat. Ruim 6500 leerkrachten en schoolleiders in het primair, middelbaar- en MBO-onderwijs ontvangen vandaag de (video)brief en tips om leerlingen die hen eventueel in vertrouwen nemen goed te begeleiden. ‘De brief kan misbruikte kinderen een ander perspectief bieden op wat hen overkomt, en het zachte zetje zijn om vroeg of laat te gaan praten’, zegt Bicanic. ‘Kinderen kiezen soms bewust hun juf of meester om hun geheim mee te delen. Maandag starten de basisscholen en voor sommige kinderen is de leerkracht de eerste volwassen vertrouwenspersoon die zij zien na het thuiszitten. Daarom is dit nu belangrijk’. Speciaal voor leerkrachten maakte het Centrum Seksueel Geweld informatieve vlogs.

Verzachting
Het is indrukwekkend wat er in een maand tijd is gebeurd na een oproep van Bicanic bij het programma M. Niet alleen ligt er nu een brief voor jonge slachtoffers als hart onder de riem, maar ook is de brief door bekende kinderhelden, zoals Dieuwertje Blok, Geraldine Kemper en Maurice Lede, als videoboodschap ingesproken op de speciale kinderpagina nietjouwschuld.nl. Van alle bijdragen werd een compilatie gemaakt op Youtube. Daarnaast is de video-brief beschikbaar in Nederlandse Gebarentaal en wordt de brief vertaald in negen talen. ‘En dat allemaal met de belangeloze inzet van velen’, zegt Bicanic. ‘Dit was buiten corona-tijd onmogelijk geweest. Er is een verzachting gaande in de samenleving die dit gevoelige onderwerp ten goede komt’.

Over het Centrum Seksueel Geweld
De hulp van het Centrum Seksueel Geweld gaat 24/7 door in tijden van Corona. Er wordt gewerkt volgens de richtlijnen van het RIVM. In het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om specialistische zorg te geven. Slachtoffers van seksueel geweld korter dan een week geleden kunnen 24/7 bij het Centrum Seksueel Geweld terecht door te bellen naar: 0800-0188. Ook mensen die langer geleden met misbruik te maken hebben gehad kunnen hulp vragen door binnen kantoortijden te bellen of buiten kantoortijden te chatten via www.centrumseksueelgeweld.nl. Op de speciale kinderpagina nietjouwschuld.nl worden kinderen ook gewezen op de Kindertelefoon.

Over de Respect Education Foundation
De Respect Education Foundation (REF) zet zich sinds 2006 in voor een respectvolle samenleving door professionele opvoeders te ondersteunen. Sinds 2006 heeft REF 1,7 miljoen jongeren bereikt dankzij samenwerking met schoolleiders, docenten, gemeenten en sportbonden. In de jaarlijkse nationale Week van Respect verzorgen gastsprekers zoals agenten, veteranen, burgemeesters, sporters en Kamerleden gastlessen met hun persoonlijke verhaal over respect voor jezelf en elkaar.