Maartje werd verkracht door een bekende. Ze schreef hem deze brief, zonder aanhef.

De beelden kan ik nu grotendeels wel verdragen en accepteren. Het is het gevoel wat je in mij hebt achtergelaten dat mij zo opbreekt. Het machteloze, onzekere en kleine gevoel. Het gevoel dat ik niks waard ben en dat mijn wil, mijn ik er niet toe doet. Een deel van mij neemt het mezelf nog steeds kwalijk, want ik had moeten gillen en harder moeten vechten. Het andere deel weet dat het niet mijn schuld was.

Je wist wat je deed en je wist dat ik het niet wilde. Maar jij koos ervoor om mij te negeren en dit zorgde bij mij voor verlamming. Ik vind het nog steeds onvoorstelbaar dat die paar uur dat jij je behoeftes botvierde op mijn lichaam, mij zoveel hebben gekost en dat ik je nog steeds tegen kan komen in de supermarkt.

Wist je dat terwijl jij bezig was ik het vuurtje in mijn hart langzaam voelde doven? Dat ik al afscheid nam van de Maartje die ik was? Mijn wereld werd scheef, alles werd troebel. Mijn vriendschap van 10 jaar stierf af, ik weet nu nog steeds niet wie ik ben en wie ik wel en niet kan vertrouwen. Ik heb mood-swings waar ik zelf moe van word en ik weet vaak niet hoe ik mijn emoties onder controle moet houden.

Ik kan je uren vertellen over hoeveel er allemaal is veranderd sinds die nacht en wat ik allemaal heb meegemaakt, maar dat is niet het belangrijkste wat ik tegen je wil zeggen. Ik wil tegen je zeggen dat ik niet jouw slachtoffer ben. Dat dit mij er niet onder krijgt en dat ik zal blijven vechten, ook al is dit soms dodelijk vermoeiend en heb ik het gevoel dat ik niet meer kan. Dan raap ik mezelf weer bij elkaar, doe ik lippenstift op en ga ik weer verder met mijn ontdekkingsreis.

Ik wil tegen je zeggen dat ik dit zie als de meest uitdagende en leerzame periode in mijn leven. En ergens hoop ik dat dit voor jou ook zo is en ik bid dat ik je eerste en laatste was.

Maartje

Maartje kreeg na haar verkrachting hulp van het Centrum Seksueel Geweld. Ze heeft besloten geen aangifte te doen. De naam Maartje is omwille van haar privacy verzonnen.