Jaarcijfers Centrum Seksueel Geweld 2019:

CSG helpt 28 procent meer slachtoffers

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) heeft 28 procent meer slachtoffers geholpen in 2019 vergeleken met het jaar ervoor. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het CSG die vandaag worden gepubliceerd. De cijfers tonen aan dat steeds meer mensen de weg weten te vinden naar de 16 locaties van het CSG. Kenmerkend voor het CSG is dat (medische) hulpverleners en politie met elkaar samenwerken.

In 2019 hebben zich 4148 slachtoffers bij het Centrum Seksueel Geweld gemeld, waarvan er 1888 zeer recent waren aangerand of verkracht. De meerderheid van deze acute slachtoffers kreeg per direct medische zorg en psychologische ondersteuning, en 45% onderging een sporenonderzoek. Door meteen onderzoek te doen naar biologische sporen, zoals haren, vingersporen en sperma, is er een grotere kans om een dader aan het misdrijf te koppelen. Ook mensen die langer geleden waren misbruikt, bleken het CSG goed te kunnen vinden.

Hulp via chat
Daarnaast zochten ook nog eens 772 mensen anoniem contact met het CSG via de chatfunctie. De chatfunctie is in juli 2019 in het leven geroepen om de drempel naar het CSG te verlagen.

De toename in 2019 is in lijn met de stijging die we sinds het bestaan van het CSG jaarlijks vaststellen. ‘Het is een goed teken dat het CSG steeds beter te vinden is’, zegt Iva Bicanic, landelijk coördinator. ‘Ook heeft de campagne ‘Wat kan mij helpen?’ bijgedragen aan de stijging van het aantal hulpvragen.’ Deze campagne van het ministerie van Justitie en Veiligheid is gericht op het motiveren van mensen om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken na een seksuele ervaring met een bekende. ‘Maar we moeten ook beseffen dat het nog steeds maar een topje van de ijsberg is die durft te onthullen over misbruik en daarvoor hulp zoekt of aangifte doet’, zegt Bicanic. ‘Vooral jongeren zijn niet op de hoogte van het belang van snel melden, het liefst binnen een week. Binnen die tijd zijn er namelijk de beste kansen op psychisch herstel, het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten en het veilig stellen van sporen.’

Corona
Het Centrum Seksueel Geweld richt zich vooral op slachtoffers van aanranding en verkrachting korter dan een week geleden. Bicanic: ‘Tijdens de lockdown was er sprake van een daling van het aantal binnenkomende telefoontjes bij het CSG omdat het uitgaansleven stil lag en het ziekenhuis werd vermeden. Inmiddels is het aantal meldingen weer terug op het niveau van voor corona.’

Download hier het CSG jaarverslag 2019