Landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld Iva Bicanic is de winnaar van de elfde landelijke Vrouw in de Media Award 2019. Zij kreeg de award uit handen van directeur DCE van het ministerie OCW, Jacqueline Prins. De aanmoedigingsprijs You Go Girl Award 2019 ging naar melkveehouder Heleen Lansink.

De Vrouw in de Media Awards zijn een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Ruim 90.000 mensen brachten een stem uit.

Seksueel geweld
Iva Bicanic was één van de tien genomineerde vrouwelijke deskundigen voor de landelijke award die zich in 2019 in de media heeft geprofileerd. Samen met handbalster Estavana Polman en oprichter van schoonmaakimperium MAS Rahma el Mouden kreeg ze de meeste stemmen. De jury koos uit de top drie unaniem voor Bicanic en dit sloot ook aan bij de publieke stemming. Zij heeft door haar vele optredens voor radio en tv, kranten en andere media op bijzondere constructieve wijze de behandeling van slachtoffers van seksueel misbruik in Nederland op de kaart gezet. Een van de stemmers: “Iva Bicanic doet ontzettend goed werk, niet alleen voor de slachtoffers van seksueel geweld maar ook voor hun ouders en broers of zussen. Daarnaast heeft ze binnen de gezondheidszorg al de nodige veranderingen gebracht. En niet te vergeten, ze is een spreekster die elegant en met heldere taal, met goede kennis van zaken, de boodschap scherp op z’n plek zet.”

Fotografie: Jürgen Koopmanschap.