Hoe herken je seksueel misbruik bij kinderen? Waarom zwijgen kinderen over seksueel misbruik? Hoe reageer je als een kind je over seksueel misbruik vertelt? Wat moet je doen als je het weet? Op het YouTube-kanaal van het Centrum Seksueel Geweld is vanaf nu een serie vlogs te vinden voor zorgprofessionals. In deze korte video’s van maximaal twee minuten, worden antwoorden op veel gestelde vragen over seksueel misbruik bij kinderen gegeven.

Iedere zorgprofessional komt in zijn of haar werk in aanraking met seksueel misbruik van kinderen: hetzij bij kinderen zelf, hetzij bij volwassenen die als gevolg van deze traumatische ervaringen in hun kindertijd op latere leeftijd hulp zoeken. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 kinderen in zijn of haar leven een vorm van misbruik heeft meegemaakt, online of offline. De helft van de misbruikte kinderen loopt daardoor psychische schade op. En de helft van de misbruikte kinderen maakt het later nog een keer mee, onder andere omdat zij geen professionele hulp krijgen bij het verwerken van deze ervaringen.

Landelijk coördinator dr. Iva Bicanic praat in de vlogs de kijker op een laagdrempelige manier bij over zaken waar zorgprofessionals tegen aan kunnen lopen als zij te maken krijgen met een kind dat seksueel misbruik heeft meegemaakt. Zorgprofessionals die na het bekijken van de vlogs nog meer vragen hebben, kunnen daarvoor terecht bij het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188.

De vlogs van het Centrum Seksueel Geweld zijn gemaakt met steun van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving. De vlogs voor zorgprofessionals zijn de eerste in een serie voor verschillende doelgroepen, onder wie kinderen, pubers, leerkrachten en ouders/naasten.

Bekijk de vlogs van het Centrum Seksueel Geweld voor professionals.