Wat kan ik doen als iemand aan me heeft gezeten en het voelde niet oké? Wat is seksueel misbruik eigenlijk? Is het normaal dat ik in de war ben? Waarom voel ik me schuldig? Allemaal vragen van kinderen die te maken hebben (gehad) met seksueel misbruik. Op de website van het Centrum Seksueel Geweld en op haar YouTube-kanaal is vanaf nu een serie vlogs te vinden speciaal voor kinderen, met antwoord op deze vragen.

1 op de 6 kinderen maakt in zijn of haar leven een vorm van misbruik mee, online of offline. De helft van de misbruikte kinderen loopt daardoor psychische schade op. 85% van het misbruik vindt plaats in huiselijke kring. Door familieleden, huisvrienden, buren en kennissen. Voor veel kinderen is school, sport, uitgaan of werk een escape. Het zijn normaal de plekken waar het misbruik even niet bestaat. Nu door het corona-virus scholen, sportclubs en horeca dicht zijn, lopen deze kinderen extra gevaar.

Iva Bicanic, landelijk coördinator van het Centrum Seksueel Geweld, legt in de vlogs aan kinderen uit waar zij last van kunnen hebben als ze zijn misbruikt en wat ze kunnen doen om het misbruik te stoppen. De vlogs zijn gemaakt in samenwerking met De Kindertelefoon.

De video’s zijn gemaakt met steun van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving. Eerder verschenen in deze reeks vlogs voor zorgprofessionals en voor leerkrachten van basisscholen. Later volgen, in ieder geval, nog vlogjes voor ouders en naasten.