Beste jongens,

Zowel meisjes als jongens kunnen seksueel misbruikt worden. Meisjes maken het iets vaker mee dan jongens. Jongens hebben meer moeite dan meisjes om het aan iemand te vertellen, omdat ze denken dat ze enige zijn en omdat ze zich schamen.

Jongens krijgen soms een stijve tijdens seksueel misbruik of ze komen klaar. Daar raken ze van in de war. Ze weten niet dat dat een automatische reactie is van het lichaam op stress.

Van de daders is ongeveer 10% een meisje of een vrouw. Jongens kunnen dus ook door een meisje of een vrouw worden misbruikt. Maar dat durven ze bijna nooit te vertellen aan iemand. Ze zijn bang om uitgelachen te worden. Of ze zijn bang dat iemand zegt: ‘Nou, seks met een meisje/vrouw is toch juist lekker!’ Maar gedwongen seks is niet leuk en niet lekker. En je kunt er later best last van krijgen, zoals angst of nare plaatjes in je hoofd.

Het goede nieuws is dat er wat aan te doen is. Bijvoorbeeld met EMDR of cognitieve gedragstherapie. Daardoor ga je anders denken over wat er gebeurd is en voel je je rustiger als je eraan terug denkt. Al die jaren heb je dezelfde verwarrende gedachten en schuldgevoelens gehad. Dat hoeft niet zo te blijven. Geef niet op, verandering is mogelijk.

Hartelijke groet,

dr. Iva Bicanic
Hoofd Centrum Seksueel Geweld