Tonic Immobility

Verlammen tijdens een traumatische gebeurtenis zoals seksueel geweld, wordt ook wel Tonic Immobility genoemd. Tonic Immobility is een natuurlijke en onvrijwillige reactie van het lichaam. Je hebt er zelf geen invloed op. Het wordt uitgelokt wanneer je in extreem gevaar bent of extreem bang bent. Deze reacties zijn heel normaal. Ruim 50% van de slachtoffers geeft aan zich verlamd te hebben gevoeld tijdens seksueel geweld.

Wat zijn de symptomen van tonic immobility?

Schaamte – en schuldgevoelens na Tonic Immobility
Tonic Immobility komt dus vaak voor en is een normale reactie op een zeer beangstigende gebeurtenis. Maar vaak schamen slachtoffers zich voor hun reactie en voelen ze zich schuldig omdat ze ‘niks hebben gedaan’. Maar ze konden dus niks doen! Tonic Immobility is een volledig onvrijwillige reactie, je hebt er zelf geen invloed op.

Soms kunnen mensen uit je omgeving, zoals vrienden of familie, je schuldgevoelens versterken door uitspraken te doen als ‘waarom ben je niet weggerend’ of ‘ik zou hebben teruggevochten’. Uit onderzoek is gebleken dat dit soort uitsprak niet helpen in de verwerking van de gebeurtenis.

De schuld- en schaamtegevoelens die vaak ontstaan als reactie op Tonic Immobility kunnen er mede voor zorgen dat je in de verwerking vastloopt en je een posttraumatische stressstoornis ontwikkelt (PTSS). PTSS is gelukkig goed te behandelen.

Wist je dat…

Deze informatie op deze pagina is ook te vinden op onze factsheet over Tonic Immobility.

Heb je een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt?

Heb je een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt? Heb je hulp nodig, twijfel je of heb je vragen? Dan kun je altijd gratis met ons bellen of chatten. We zijn 24/7 telefonisch bereikbaar. Lees meer over wat je kunt doen en wat je kunt verwachten na het meemaken van seksueel geweld op de onderstaande pagina’s.