Centrum Seksueel Geweld

Ons advies voor jou

Als iemand aan je zit en dat voelt niet oké, dan kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Wij helpen iedere dag kinderen en jongeren die dit meemaken.

Je kunt zo vaak met ons bellen of chatten als je wilt. Dit is gratis en je hoeft je naam niet te zeggen. Wij zijn er om jou te helpen!

Bel: 0800-0188 (24/7) of chat via: www.chatmetcsg.nl

Zoek binnen 7 dagen hulp
Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt. Het liefste binnen 72 uur. Binnen die tijd kunnen we je namelijk het beste helpen. Maar het is nooit te laat om ons te bellen of met ons te chatten. Op deze plaat zie je wat je kunt verwachten als je naar het CSG gaat.

Wat is seksueel misbruik?

Seksueel misbruik betekent dat iemand, een bekende of een onbekende, je dwingt of overhaalt om seksuele dingen te doen. Bijvoorbeeld dat iemand aan je borsten zit, aan je billen, aan je piemel of aan je vagina. Seksueel misbruik kan ook online, bijvoorbeeld als iemand jou dwingt je uit te kleden voor de webcam of dat jouw naaktfoto’s worden rondgestuurd.

Bekijk ook deze pagina van het Klokhuis voor meer informatie over seksueel misbruik.

Als het net is gebeurt, is het normaal dat je in de war bent. En dat je niet weet wat je moet doen. Het Centrum Seksueel Geweld kan je hierbij helpen.

Hoe moeilijk het ook is, probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt. Je hoeft niet te vertellen wat er precies is gebeurd, maar het is heel belangrijk dat je er niet in je eentje mee blijft rondlopen.
Door het te vertellen kun je steun krijgen en kun je geholpen worden.

Voorbeelden van mensen die je misschien in vertrouwen kunt nemen: een vriend /vriendin, broer/zus, je vader of moeder, een docent, je huisarts.

Je kunt ook gratis en anoniem bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Bel: 0800-0188 (24/7) of chat via chatmetcsg.nl

Politie
Als je graag wilt dat de politie in actie komt, ga dan zo snel mogelijk met hen praten. Het Centrum Seksueel Geweld kan jou helpen om contact met de politie te leggen.

Kijktip

Er heeft iemand aan me gezeten en dat voelde niet oké. Wat kan ik doen?

Doetip

Durf je niet te vertellen wat er is gebeurd? Dan kan het ook helpen om het op te schrijven. Je kunt dit dan ook voorlezen aan iemand of overschrijven in een chat.

Doetip
De sporen van de verdachte die op of in jouw lichaam zitten kunnen door een arts worden verzameld. Als we deze sporen vinden, is er meer kans om de dader te pakken. Sporen zijn vaak na zeven dagen verdwenen. Daarom is het belangrijk dat je binnen zeven dagen contact opneemt met het Centrum Seksueel Geweld.

Belangrijk om te weten
Sommige mensen vinden het moeilijk om goed te reageren en dan kunnen ze jou het gevoel geven dat het jouw schuld was. Dat is echt niet zo. Met jou is niets aan de hand, het is nooit jouw schuld. Niemand mag op die manier aan jou zitten.

Als het net is gebeurt, is de stress bij jou op z’n hoogst. We kunnen je geruststellen: deze stress wordt minder. Misschien denk je wel: ik word helemaal gek. Maar alles wat je voelt en denkt is normaal in deze fase. Je zult zien dat het over een paar weken beter gaat. Zo niet, vraag dan hulp van een volwassene die je vertrouwt.

Je mag ook altijd gratis en anoniem bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Bel: 0800-0188 (24/7) of chat via chatmetcsg.nl

 

Kijktip

Waarom voel ik me schuldig?

Doetip

Creëer je eigen Veilige Plek. Kijk hier hoe je dat kunt doen.

Doetip

Als je je toch zorgen maakt, doe dan deze test: Zelftest Trauma. Ga naar traumaexperts.nl

Er is een test die je zelf kunt invullen en een test die ouders en opvoeders voor jou kunnen invullen. Als je alle vragen hebt beantwoord, krijg je een uitslag. Hieruit wordt duidelijk of het belangrijk is om hulp te zoeken. Je krijgt dan ook informatie over hoe je hulp kunt zoeken.

Het kan zijn dat je lichamelijke klachten hebt van het misbruik. Dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn.

Denk aan: spierpijn, buikpijn, hoofdpijn, stijve nek, kramp in je kaken, problemen met poepen of plassen. Het kan ook zijn dat je jeuk of pijn hebt aan je geslachtsdelen.

Als je dit soort klachten hebt en als niks lijkt te helpen, vertel je huisarts dan over deze klachten. En als je durft ook over het misbruik, hoe moeilijk dat ook is. Je huisarts zal er goed mee omgaan en kan je dan beter helpen.

Je mag ook altijd gratis en anoniem bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Bel: 0800-0188 (24/7) of chat via chatmetcsg.nl

Als je kortgeleden online een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, kun je gratis en anoniem bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Bel: 0800-0188 (24/7) of chat via chatmetcsg.nl

Wij kunnen je helaas niet helpen met het verwijderen van naaktbeelden van internet. Voor advies hierover kun je terecht bij Helpwanted.nl helpwanted.nl

Leestip

Op deze site vind je goede info over zowel online als offline misbruik vraaghetdepolitie.nl

Doetip

Online misbruik heeft hetzelfde effect als misbruik in het echt. Je kunt daar veel spanningen van hebben. Dat is niet gek. Blijf er niet alleen mee rondlopen, maar vertel het aan iemand die je vertrouwt en die je verder kan helpen. 


Een afspraak maken met de politie kan best moeilijk zijn. Misschien is er iemand die je vertrouwt en die je kan helpen met bellen en met je mee kan. De politie heeft speciaal getrainde agenten die naar jouw verhaal luisteren en samen met jou kijken wat ze voor je kunnen doen. Bel 0900-8844 en vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt.

Je kunt ook anoniem chatten met de politie als je dat liever doet. Of op hun website kijken. Daar vind je veel informatie over wat zij voor je kunnen doen vraaghetdepolitie.nl

Kinderen tussen de 13 en 18 jaar kunnen terecht op het forum van de Kindertelefoon. Hier kun je met elkaar praten over wat je hebt meegemaakt. Kijk op forum.kindertelefoon.nl

Je kunt ook bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Wij kunnen je doorverwijzen naar lotgenotengroepen bij jou in de buurt. Bel: 0800-0188 (24/7) of chat via chatmetcsg.nl

Centrum Seksueel Geweld

Voor hulp en advies na seksueel misbruik.
Bel: 0800-0188 (24/7) of chat via chatmetcsg.nl

Fier

Voor hulp en informatie na alle vormen van (seksueel) geweld.
Bel: 0800-2080000 of chat via chatmetfier.nl

Helpwanted.nl

Voor informatie en advies bij online misbruik.
Bel: 020-261 5275 of kijk op helpwanted.nl

Kindertelefoon

Met de Kindertelefoon kun je over alles praten.
Bel gratis: 0800-0432 of kijk op kindertelefoon.nl

113

Voel je je zo naar dat je soms of vaak denkt aan zelfmoord, bel dan: 0800-0113 of chat via 113.nl

Politie

Bel 0900-8844 en vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt. Anoniem chatten met de politie kan via vraaghetdepolitie.nl