e-module Herstellen na seksueel geweld

Wat is seksueel geweld?

Seksueel geweld is een term die gebruikt wordt voor alle seksuele handelingen die iemand gedwongen moet uitvoeren, ondergaan of zien. Het kan gaan om aanranding, verkrachting, seksueel misbruik en online seksueel geweld. Seksueel geweld wordt ook wel seksuele mishandeling, seks tegen je wil of seks onder dwang genoemd.

Aanranding

Aanranding betekent: ongewenst seksueel aangeraakt worden of gedwongen worden geslachtsdelen van iemand anders aan te raken.

Verkrachting

Verkrachting is het seksueel binnendringen van het lichaam onder dwang. Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting.

Seksueel misbruik

Er is sprake van seksueel misbruik als een volwassene seksuele handelingen pleegt met een kind. Of wanneer dit gebeurt in andere situaties waarbij de pleger misbruik maakt van het leeftijdsverschil of zijn of haar macht.

Online seksueel geweld

Online seksueel geweld is wanneer iemand tegen jouw wil naaktbeelden van jou online zet, ze naar anderen doorstuurt, of hiermee dreigt. Ook heb je te maken met online seksueel geweld wanneer iemand jou chanteert en eist dat je naaktbeelden van jezelf maakt en opstuurt, bijvoorbeeld via WhatsApp, Snapchat of de webcam. Als iemand jou dwingt om seksuele handelingen bij jezelf te doen voor de webcam, valt dat ook onder online seksueel geweld.

Feiten en cijfers over seksueel geweld