Wat je moet weten over...
Zwangerschap en seksueel geweld
Op deze pagina geven we je meer informatie over zwangerschap en seksueel geweld. Je vindt hier:
- Informatie over zwangerschap als gevolg van een verkrachting.
- Informatie over zwanger worden na een nare seksuele ervaring in het verleden.
Heb jij seksueel geweld meegemaakt en heb je hulp of advies nodig? Chat dan met een van onze hulpverleners. Dit kan via de button hieronder.
Zwanger als gevolg van een verkrachting
Als je een meisje of een vrouw bent, kun je zwanger raken door een verkrachting. In Nederland raken 8 op de 1000 meisjes en vrouwen zwanger door seksueel misbruik. Als dat gebeurt dan noemen we dit een ongewenste of onbedoelde zwangerschap. Je kunt zwanger worden na een eenmalige verkrachting of tijdens langdurig seksueel misbruik. De pleger kan een onbekende van je zijn of juist een bekende, zoals een familielid, docent, sportcoach of vriend.
Medicatie tegen zwangerschap: zoek binnen 7 dagen hulp
Heb jij net een nare seksuele ervaring meegemaakt en ben je bang dat zwanger bent? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het Centrum Seksueel Geweld, het liefst binnen 7 dagen. Binnen die periode kunnen we je namelijk medicatie geven die een eventuele zwangerschap tegengaat. Het kan natuurlijk zijn dat je niet binnen 7 dagen hulp hebt gezocht, bijvoorbeeld omdat je je schaamde, of omdat je bang bent voor wat er dan gaat gebeuren. Dat begrijpen we. Ook als het misbruik langer dan 7 dagen geleden is gebeurd, kun je voor hulp en advies terecht bij het Centrum Seksueel Geweld.
Zwanger na verkrachting. En nu?
Als je zwanger bent geraakt door seksueel geweld, loop je waarschijnlijk rond met veel vragen, zoals: Wil ik dit kindje geboren laten worden? Ben ik in staat om van dit kindje te houden? Wil ik zelf voor dit kindje zorgen? Hoe zorg ik ervoor dat niemand weet dat ik zwanger ben? Waar kan ik terecht voor hulp en advies?
Ook kom je voor een moeilijke keuze te staan over je zwangerschap:
- De zwangerschap doorzetten en het kind zelf opvoeden.
- De zwangerschap doorzetten en het kind afstaan voor adoptie.
- De zwangerschap doorzetten en het kind (tijdelijk) laten opvoeden door pleegouders.
- De zwangerschap afbreken door middel van abortus.
Hulp bij onbedoelde zwangerschap
Als je te maken krijgt met een onbedoelde zwangerschap, kun je hulp krijgen bij het nemen van een beslissing. In het hele land zijn organisaties waar je terecht kunt met je vragen. Daar vind je gespecialiseerde keuzehulpverleners die veel weten over zwangerschap en de keuzes die je kan maken. Meer informatie hierover vind je via het infopuntonbedoeldzwanger.nl. Het informatiepunt is 24/7 telefonisch en per chat bereikbaar. Gesprekken met een keuzehulpverlener zijn gratis.
Meer informatie over een ongewenste zwangerschap vind je via Fiom. Je kunt hier gratis (en anoniem) de online module Zwanger, wat nu? volgen die je kan ondersteunen bij het maken van een keuze.
Esther werd zwanger door een verkrachting:
‘Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, wist ik niet zo goed wat ik moest doen. Wilde ik dit kindje houden of niet? En was ik wel in staat om er goed voor te zorgen en ervan te houden? Gelukkig kon ik terecht bij een gespecialiseerde keuzehulpverlener. Met haar ondersteuning kon ik de juiste keuzes maken.’
Zwanger worden na een nare seksuele ervaring in het verleden
Als je in het verleden een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, kun je opzien tegen een zwangerschap. Je wilt misschien heel graag een kindje, maar bent bang voor bijvoorbeeld de medische controles die daarbij komen kijken. Denk aan: een bezoek aan de gynaecoloog en de verloskundige. Ook kan het zijn dat je al zwanger bent en dan liever medische zorg vermijdt. Daarnaast is de bevalling iets waar je behoorlijk tegenop kunt zien. Het feit dat je je moet uitkleden, je benen wijd moet doen en dat anderen naar je vagina kijken en je aanraken, kan voor veel stress en ongemak zorgen – zowel lichamelijk als emotioneel.
Download hieronder onze leaflet over Zwangerschap en bevalling na seksueel misbruik.
Annemiek werd als kind seksueel misbruikt:
‘Mijn hele leven lang al wist ik dat ik graag moeder wilde worden, maar ik vroeg me ook vaak af of dat wel voor mij was weggelegd. Zou ik me ooit kunnen hechten? Kon mijn liefde wel voluit stromen?’
Lees het verhaal van Annemiek
Maak jouw situatie bespreekbaar
Probeer jouw situatie bespreekbaar te maken met je huisarts, gynaecoloog en verloskundige. Zo kunnen jullie samen bespreken hoe de nodige controles en de bevalling voor jou zo prettig mogelijk verlopen. Je kunt ook deze brief downloaden (en eventueel aanpassen) en aan je arts geven. Zo hoef je zelf niets tot weinig uit te leggen.
Vera maakte als kind en jongvolwassene seksueel geweld mee:
‘Ik heb geleerd te accepteren dat ik bij bepaalde fysieke behandelingen weerstand voel. Maar behandelaren kunnen vaak heel goed helpen om de behandeling beter behapbaar te maken. Hoe? Door te vertellen over mijn ervaringen met misbruik en de spanningen die ik daardoor voel.’
Lees het verhaal van Vera
Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt?
Heb je een nare seksuele ervaring meegemaakt – online of offline, kort of lang(er) geleden? En heb je hulp nodig, twijfel je of heb je vragen? Dan kun je altijd gratis met ons bellen of chatten. We zijn 24/7 telefonisch bereikbaar.