Voor als je hulp nodig hebt of met vragen zit.
Home / Veelgestelde vragen kinderen
Als je seksueel misbruik hebt meegemaakt, dan heb je vast heel veel vragen. Hieronder vind je alvast wat antwoorden. Heb je meer vragen? Dan kun je die stellen via onze chat.
Seksueel misbruik betekent dat een volwassene of een groot kind seksuele dingen met je doet. Bijvoorbeeld dat iemand aan je borsten zit, aan je billen, aan je piemel of aan je vagina. Seksueel misbruik kan ook online gebeuren, bijvoorbeeld als iemand jou vraagt of dwingt je uit te kleden voor de webcam of als jouw blootfoto’s worden rondgestuurd. Op deze tekeningen zie je meer voorbeelden van seksueel misbruik. Ieder kind kan seksueel misbruik meemaken. Maar het is nooit de schuld van een kind.
In de meeste gevallen van seksueel misbruik is de pleger (degene die het doet) een man. Maar ook vrouwen en oudere kinderen (jongens en meiden) kunnen seksuele dingen doen met kinderen.
Ja, seksueel misbruik is verboden. Volwassenen en grote kinderen mogen geen seksuele dingen met jou doen, of jou overhalen om iets bij een ander te doen. Jij bent de baas over jouw lijf. En dat dit met jou gebeurt, is niet jouw schuld.
Als iemand aan je billen, piemel, vagina of borsten heeft gezeten, dan is het heel normaal dat je in de war bent. Je kunt allerlei dubbele gevoelens hebben. Bijvoorbeeld dat je die persoon toch wel aardig vindt. Of dat je bang bent dat het uitkomt. Of dat je een stijve kreeg of nat werd, waardoor het lijkt alsof je het leuk of lekker vond. Maar dat gaat vanzelf. Het heeft niks te maken met dat jij het lekker of goed vond. Jij kan daar niks aan doen. En het is ook niet raar als je niks hebt gedaan om het te stoppen. De meeste kinderen doen niks of werken mee, ook al willen ze het niet.
Dat iemand aan je zit, is nooit jouw schuld. Met jou is niks aan de hand. Toch kan het wel zo voelen. Omdat je niks hebt gedaan of het liet gebeuren. Dat is niet gek hoor. Jij bent een kind. Jij hebt niks verkeerd gedaan. Het is de schuld van degene die het heeft gedaan. Die heeft het bedacht en die er mee is begonnen. Dat weet je eigenlijk wel, hè? En toch kan het soms anders voelen. Probeer eens te bedenken als het een vriend(in) van je was overkomen. Zou je dan ook denken dat het zijn of haar schuld was? Nee toch? Wees lief voor jezelf!
Als iemand seksuele dingen met je heeft gedaan, dan kun je dit vertellen tegen iemand die je vertrouwt. Soms zegt degene die het misbruik doet, dat je het tegen niemand mag vertellen. Dat is niet waar. Je mag er altijd over praten, ook al is dat misschien erg moeilijk. Een eerste stap kan zijn om in je hoofd te bedenken hoe je het zou willen vertellen en tegen wie. Je kunt ook altijd bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Dit mag zo vaak als je wil. Je hoeft je naam dan niet te zeggen. Mensen van het Centrum Seksueel Geweld helpen elke dag kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt.
Ja, dat kan zeker. Dat is helemaal niet gek. Het kan zijn dat je de aandacht die je van hem of haar krijgt fijn vindt. Of dat je die persoon wilt beschermen. En hij of zij kan ook gewoon echt aardig doen, bijvoorbeeld gezellig gamen of pannenkoeken bakken. Maar dat diegene aan jou zit of omgekeerd, dat mag niet en is niet oké.
Veel kinderen die seksueel misbruikt worden of dat vroeger hebben meegemaakt, proberen het te vergeten. Door er niet aan te denken, er niet over te praten en net te doen alsof er niks aan de hand is. Soms werkt dat, soms niet. Dan krijgen ze nog meer stress. Misschien heb jij dat ook. Dat het je niet lukt om op school goed op te letten, dat je snel boos bent, dat je niet goed kunt slapen, dat je niet blij bent van binnen. Als dat zo is, mag je hulp vragen. Probeer iemand erover te vertellen, hoe moeilijk dat ook is. Je mag ook altijd bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld.
Ja, er zijn meer jongens en meisjes die seksueel misbruik meemaken. Jij bent niet de enige. Bij het Centrum Seksueel Geweld helpen we iedere dag jongens en meisjes die dit hebben meegemaakt.
Seksueel misbruik kan ook online plaatsvinden. Bijvoorbeeld als iemand jou vraagt of dwingt om naaktfoto’s of naaktvideo’s van jezelf op te sturen. Of als iemand jou vraagt of dwingt om naar naaktbeelden van iemand anders te kijken. Ook kan het gebeuren dat je naaktbeelden van jezelf hebt gestuurd naar iemand die je vertrouwt en dat diegene daar dan later misbruik van maakt. Door ze bijvoorbeeld door te sturen naar iemand anders. Of door daarmee te dreigen. Ook dit is misbruik en ook dit mag niet.
Sexting is als je naaktfoto’s of naaktvideo’s van jezelf naar iemand anders stuurt. Bijvoorbeeld naar je vriendje of je vriendinnetje. Dit kan heel spannend zijn, maar het kan ook problemen opleveren. Bijvoorbeeld als iemand die beelden doorstuurt naar anderen.
Bekijk op de site van Helpwanted.nl hoe je zo veilig mogelijk aan sexting kunt doen.
Staan er naaktfoto’s of naaktvideo’s van jou online? Dan kun je hierover advies vragen bij Helpwanted.nl. Zij kunnen je helpen bij het verwijderen van deze beelden. www.helpwanted.nl
Voor meer informatie over dit onderwerp kun je vinden op onze pagina over online seksueel geweld.
Of: www.vraaghetdepolitie.nl/dwang-en-seks/naaktfotos-en-filmpjes
Als je online een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, kun je gratis en anoniem bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Bel: 0800-0188 (24/7) of chat via: www.chatmetcsg.nl
Afspreken met iemand die je niet persoonlijk kent, kan gevaarlijk zijn. Check hier op de site van Helpwanted.nl voor wat je in dit geval kunt doen.
Het Centrum Seksueel Geweld is een plek waar iedereen die seksueel misbruik meemaakt hulp kan krijgen. Wij helpen iedere dag kinderen die dit meemaken. Wij zijn er om jou te helpen. We noemen het Centrum Seksueel Geweld ook wel het CSG. Dat is korter en gemakkelijker te onthouden.
Bij het Centrum Seksueel Geweld werken artsen, verpleegkundigen en psychologen. Samen zorgen zij ervoor dat kinderen en volwassenen die seksueel misbruik meemaken geholpen worden. Een arts of verpleegkundige kan bijvoorbeeld voor jou zorgen als je pijn hebt. Of ervoor zorgen dat je niet ziek wordt. En een psycholoog kan je helpen om de nare gebeurtenissen een plekje te geven.
Tijdens een medisch onderzoek bekijkt de arts je van top tot teen en vraagt ook of je pijn hebt of zorgen over je gezondheid. In het Centrum Seksueel Geweld werken kinderartsen die veel ervaring hebben, en gewend zijn om met kinderen te praten.
Als je belt met het Centrum Seksueel Geweld hoef je niet je naam te zeggen als je dat niet wilt. Je kunt aan de telefoon vertellen wat er met je is gebeurd. Wij gaan dan, samen met jou, bekijken hoe we jou het beste kunnen helpen. We doen niets wat jij niet wilt. Je mag ook met ons bellen als je vragen hebt. Wij vinden geen enkele vraag gek.
Als je chat met het Centrum Seksueel Geweld kun je zonder je naam te zeggen chatten met een van onze hulpverleners. Je kunt dan vertellen wat er met je is gebeurd. Maar je mag ook gewoon vragen stellen als je die hebt. Samen met jou bekijken we hoe we jou het beste kunnen helpen.
Als je met het Centrum Seksueel Geweld hebt gebeld en je hebt er een afspraak gemaakt, dan krijg je alle hulp die bij jou past. Bekijk deze plaat om te zien wat je precies kunt verwachten.
Dat mag, maar het hoeft niet als jij dit niet wilt. De politie doet onderzoek naar de waarheid, naar wat er echt is gebeurd. Ze kunnen bijvoorbeeld met je praten of met een sporenonderzoek zoeken naar bewijs dat er iets is gebeurd op seksueel gebied met jouw lichaam tegen jouw zin.
Als jouw vriendje of vriendinnetje seksueel misbruik heeft meegemaakt, mag je altijd met ons bellen of chatten. Wij kunnen je dan advies geven over wat je kunt doen. Je kunt ook tegen je vriend of vriendin zeggen dat die met ons kan bellen of chatten. Het is belangrijk dat jullie een volwassene die jullie vertrouwen vertellen wat er is gebeurd. Daarnaast kun je tegen je vriend of vriendin zeggen dat jij er altijd voor hem of haar bent. Het helpt ook als jij rustig blijft en je vriend(in) het gevoel geeft dat alles goed zal komen.
De Kindertelefoon – Met de Kindertelefoon kun je over alle onderwerpen praten.
Helpwanted.nl – Voor hulp en advies bij online misbruik.
De politie – Bel 0900-8844 en vraag naar het politiebureau bij jou in de buurt.