Verkrachting

Verkrachting is het ongewenst seksueel binnendringen van het lichaam. Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp.

Het kan zijn dat je in eerste instantie instemt met seksueel contact, maar dat je van gedachten verandert. Je mag dan aangeven dat je wilt stoppen. Dwingt iemand je dan toch om seks te hebben en dringt die persoon je lichaam binnen met een penis, vinger of voorwerp, dan is dat ook verkrachting. Ook binnen het huwelijk en een relatie kan verkrachting voorkomen.

In Nederland geeft één op de acht vrouwen en één op de 25 mannen aan ooit te zijn verkracht. Jongeren tussen de 12 en 24 jaar lopen vier keer meer kans om slachtoffer te worden van een verkrachting dan anderen. Na een verkrachting loopt 45% van de meisjes en vrouwen kans op een posttraumatische stressstoornis en 69% van de jongens en mannen.

Iedereen kan slachtoffer worden van verkrachting. Of je nu jong bent of oud, jongen of meisje, man, vrouw of genderneutraal. Iedereen die een verkrachting heeft meegemaakt, kan voor hulp terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Verkrachting is strafbaar. Als jij dat wilt kun je aangifte doen bij de politie.

Wat is verkrachting?
Verkrachting is het ongewenst seksueel binnendringen van het lichaam. Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting.

Ben ik verkracht?
Je bent verkracht als iemand ongewenst jouw lichaam is binnengedrongen met een penis, vinger of een voorwerp.

Ik ben verkracht
Als je bent verkracht kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld via 0800 – 0188. Neem het liefst binnen zeven dagen contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Binnen die tijd kunnen wij jou het beste helpen. Is de verkrachting langer dan zeven dagen geleden? Ook dan mag je natuurlijk contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld.

Seks onder dwang
Als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Doe dit het liefst binnen zeven dagen. Binnen die tijd kunnen wij jou het beste helpen. Is de verkrachting langer dan zeven dagen geleden? Ook dan mag je natuurlijk contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Bekijk ook de tips van de arts, de psycholoog en de politie.

Worden jongens ook verkracht?
Ja, ook jongens kunnen slachtoffer worden van verkrachting. Bekijk de Factsheet Centrum Seksueel Geweld mannen.

Worden mannen ook verkracht?
Ja, ook mannen kunnen slachtoffer worden van verkrachting. Bekijk de Factsheet Centrum Seksueel Geweld mannen.

Wat zijn de gevolgen van verkrachting?
De gevolgen van een verkrachting kunnen voor iedereen verschillend zijn. Je kunt verwondingen oplopen of ziek worden van een verkrachting. Je kunt bijvoorbeeld een SOA (seksueel overdraagbare aandoening), HIV of hepatitis oplopen. Ook kun je traumaklachten krijgen, zoals slapeloosheid, depressieve gevoelens en concentratieproblemen. Niet iedereen die wordt verkracht wordt ziek of krijgt last van traumaklachten. Als je een meisje of een vrouw bent, kun je zwanger raken door een verkrachting. Als je bent verkracht, kun je voor hulp contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld.

Heb je een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt?

Heb je kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt? Heb je direct hulp nodig, twijfel je of heb je vragen? Dan kun je altijd gratis met ons bellen of chatten. We zijn 24/7 telefonisch bereikbaar. Lees meer over wat je kunt doen en wat je kunt verwachten na het meemaken van seksueel geweld op de onderstaande pagina’s.