Bel 0800-0188
Gratis (en anoniem)
Chat met CSG
Gratis (en anoniem)


Toolkit studenten

Seksuele intimidatie of seksueel misbruik bij studenten komt vaker voor dan je denkt. Maar de meeste studenten doen hiervan geen melding – uit angst of schaamte. Samen met jou willen wij hier verandering in brengen. Wij wensen dat alle slachtoffers van een nare seksuele ervaring zich veilig genoeg voelen om hun verhaal te delen en hulp te zoeken. Zonder de juiste hulp lopen zij namelijk een groot risico om opnieuw slachtoffer te worden.

Met #stoptheshame laten we zien wat jij kunt doen om een ander te helpen. Samen stoppen we de schaamte, samen helpen we elkaar. Samen stoppen we seksueel geweld.

Wat zit er in de toolkit?

  • Logo’s Centrum Seksueel Geweld
  • Beeldmerk #stoptheshame
  • Online banners
  • Social media afbeeldingen en begeleidende teksten
  • Flyer vertrouwenspersoon
  • Folder Centrum Seksueel Geweld
  • Factsheet Seksueel Geweld
  • Poster
Toolkit studenten Centrum Seksueel Geweld

Over het Centrum Seksueel Geweld

Het Centrum Seksueel Geweld is een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben: forensische, medische en psychische hulp. Bij het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting specialistische zorg te geven.

Wat is seksueel geweld?

Seksueel geweld is een term die gebruikt wordt voor alle seksuele handelingen die iemand gedwongen moet uitvoeren, ondergaan of zien. Het kan gaan om aanranding, verkrachting of seksueel misbruik. Seksueel geweld wordt ook wel seksuele mishandeling of seks onder dwang genoemd.

Tips om iemand te steunen

Luister met aandacht
Laat weten dat je er voor iemand bent en luister met aandacht. Veel slachtoffers zijn bang om niet geloofd te worden en vinden het daarom moeilijk om hun verhaal te delen. Als je niet weet wat je moet zeggen, is luisteren vaak genoeg.

Steun je naaste
Je hebt misschien vragen aan je naaste. Vragen die bij het slachtoffer ongewenste gevoelens kunnen oproepen en soms zelfs als beschuldigend kunnen overkomen. Probeer er voor hem of haar te zijn en probeer steun te bieden. Accepteer het als hij of zij niet alles (gelijk) wil vertellen. Bekijk hier wat jij kunt zeggen tegen iemand die seksueel geweld heeft meegemaakt.

Respecteer keuzes
Iemand die slachtoffer is geworden van seksueel geweld staat voor een aantal keuzes. Wel of geen aangifte doen? Psychologische hulp of niet? Het is belangrijk dat hij of zij goede informatie krijgt en vervolgens zelf keuzes maakt in zijn of haar eigen tempo.

Veelgestelde vragen over seksueel geweld

Aanranding

Aanranding betekent: ongewenst seksueel aangeraakt worden of gedwongen worden geslachtsdelen van iemand anders aan te raken.

Je bent aangerand als je gedwongen op een seksuele manier bent aangeraakt of gedwongen bent de geslachtsdelen van iemand anders aan te raken.

Iedereen kan slachtoffer worden van een aanranding. Of je nu jong bent of oud, jongen of meisje, man, vrouw of genderneutraal. Iedereen die een aanranding heeft meegemaakt, kan terecht bij het Centrum Seksueel Geweld.

Jazeker, ook jongens en mannen kunnen slachtoffer worden van aanranding. Bekijk de Factsheet Centrum Seksueel Geweld mannen.

Als je bent aangerand kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Doe dit het liefst binnen zeven dagen. Binnen die tijd kunnen wij jou het beste helpen. Is de aanranding langer dan zeven dagen geleden? Ook dan mag je natuurlijk contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Bekijk ook de tips van de arts, de psycholoog en de politie.

Ook als je twijfelt of je bent aangerand kun je gratis bellen met het Centrum Seksueel Geweld. Dit kan via 0800 – 0188.

Ja, je kunt ziek worden van een aanranding. Je kunt bijvoorbeeld een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) oplopen. Ook kun je traumaklachten krijgen, zoals slapeloosheid, depressieve gevoelens en concentratieproblemen. Niet iedereen die wordt aangerand wordt ziek of krijgt last van traumaklachten.

Verkrachting

Verkrachting is het seksueel binnendringen van het lichaam onder dwang. Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting.

Je bent verkracht als iemand onder dwang jouw lichaam is binnengedrongen met een penis, vinger of een voorwerp.

Iedereen kan slachtoffer worden van een verkrachting. Of je nu jong bent of oud, jongen of meisje, man, vrouw of genderneutraal. Iedereen die een verkrachting heeft meegemaakt, kan terecht bij het Centrum Seksueel Geweld.

Jazeker, ook jongens en mannen kunnen slachtoffer worden van verkrachting. Bekijk de Factsheet Centrum Seksueel Geweld mannen.

Als je bent verkracht kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Doe dit het liefst binnen zeven dagen. Binnen die tijd kunnen wij jou het beste helpen. Is de verkrachting langer dan zeven dagen geleden? Ook dan mag je natuurlijk contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Bekijk ook de tips van de arts, de psycholoog en de politie.

Ook als je twijfelt of je bent verkracht kun je gratis bellen met het Centrum Seksueel Geweld. Dit kan via 0800 – 0188.

Ja, je kunt ziek worden van een verkrachting. Je kunt bijvoorbeeld een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) oplopen. Ook kun je traumaklachten krijgen, zoals slapeloosheid, depressieve gevoelens en concentratieproblemen. Niet iedereen die wordt verkracht wordt ziek of krijgt last van traumaklachten.

Ja, als je een meisje of een vrouw bent, kun je zwanger raken door een verkrachting.

Online seksueel geweld

Online seksueel geweld is wanneer iemand tegen jouw wil naaktbeelden van jou online heeft gezet of ze naar anderen heeft doorgestuurd, of hiermee dreigt. Ook heb je te maken met online seksueel geweld wanneer iemand jou chanteert en eist dat je naaktbeelden van jezelf opstuurt, bijvoorbeeld via de app, snapchat of de webcam. Als iemand jou dwingt om seksuele handelingen bij jezelf te doen voor de webcam, valt dat ook onder online seksueel geweld.

Ja, ook als je online een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt kun je bij ons terecht. Je mag hierover met ons bellen via 0800-0188 of met ons chatten. We geven je dan informatie en advies.

Hiermee kunnen we je helaas niet helpen. Je kunt voor hulp en advies hierover contact opnemen met Helpwanted.nl.

Afspreken met iemand die je niet persoonlijk kent, kan gevaarlijk zijn. Check hier op de site van Helpwanted.nl voor wat je in dit geval kunt doen.

Iemand steunen na seksueel geweld

Als naaste kun je een belangrijke rol spelen na een aanranding of verkrachting. Bekijk onze tips hoe jij iemand kunt ondersteunen. Voor hulp en advies kun je als naaste ook tijdens kantooruren bellen met het Centrum Seksueel Geweld via 0800 – 0188. Dit is gratis.

Wat is toestemming?

Wat betekent toestemming als het gaat om seks? Eigenlijk is het net zo simpel als thee. Check de video hieronder voor een heldere uitleg.

Bron: Fonds Slachtofferhulp