Voor als je hulp nodig hebt of met vragen zit.
Home / verhalen / Het verhaal van Simone
Simone (35) werd tijdens een high school jaar in Amerika verkracht door twee leeftijdgenoten
‘Ik was zeventien en had net mijn laatste jaar van de havo afgerond. Een jaar high school in Amerika leek me geweldig, puur voor de ervaring. En ondertussen mijn Engels bijspijkeren en mensen leren kennen. Toen ik al een tijdje in Amerika was, ging ik naar een feestje bij iemand thuis. Daar leerde ik twee jongens kennen die me vertelden dat ergens anders een veel beter feestje was; ze vroegen of ik met ze mee ging. Ik voelde me gevleid en zei ja. Mijn herinneringen aan de rest van de avond zijn gevuld met zwarte gaten, dus ik vermoed dat ze iets in mijn drankje hebben gestopt. Ik herinner me nog dat we in een auto over een onverharde weg reden naar een donkere plek waar een houten hutje stond. Er was geen feestje. Het volgende wat ik me herinner is dat ik op de badkamervloer lag met mijn hoofd tegen de badkuip. Daarna herinner ik me dat ik door vriendinnen werd opgehaald, en dat ik maar bleef overgeven. Ik werd thuisgebracht, droeg ondergoed dat niet van mij was, en kreeg een glaasje water.
Geen liefdevolle ervaring
Ik had geen idee wat er nou precies met me was gebeurd en hoe ik dat moest duiden. Toen ik een van de jongens vlak daarna tegenkwam en hij me volledig negeerde, besefte ik me dat het niet een liefdevolle ervaring was geweest. Toch kwam het woord verkrachting absoluut niet in me op. Ik had nog weinig ervaring, had weleens gezoend, maar ik was nog maagd toen dit gebeurde. Referentiemateriaal had ik niet.
Ik was doodsbang dat ik zwanger zou zijn, maar vertelde niemand wat er met me was gebeurd. Ik was ver van huis, mijn ouders hadden veel geld voor dit jaar betaald, en ergens wilde ik bewijzen dat ik het jaar kon afmaken. Ik had geen idee hoe ik daar in dat kleine dorpje in Amerika aan een zwangerschapstest of een morning-afterpil moest komen. Mijn studiegenoten en ik deden alles samen met de auto vanwege de lange afstanden.
In die tijd kampte ik met een eetstoornis; ik had ondergewicht en werd daarom ook niet meer ongesteld. Wat moest ik doen? De tijd streek voorbij en ik bleek gelukkig niet zwanger, maar het was allemaal enorm stressvol. Ook omdat ik het mezelf verschrikkelijk kwalijk nam dat ik die avond te veel gedronken had en met die jongens was meegegaan.
Dit raakt mij niet
Terug in Nederland schonk ik geen aandacht meer aan de gebeurtenis. Ik pakte mijn leven weer op, dacht: dit raakt mij niet. Totdat ik jaren later begon te daten en ik in bed paniekaanvallen en flashbacks kreeg. Op die momenten barstte ik in huilen uit. Eén vriendje vroeg door en toen kwam ineens het hele verhaal over mijn ervaring met die twee jongens eruit. Je bent verkracht, zei hij, je hebt hulp nodig. Maar op dat moment was ik er nog niet klaar voor. De relatie met hem hield geen stand omdat hij maar bleef hameren op hulp.
Elke keer als ik intiem was met iemand, kwamen de paniek en de flashbacks terug. Maar nog altijd zocht ik geen hulp, en verdrong ik mijn trauma. Ik kreeg een nieuwe relatie en begon drank en drugs te gebruiken om maar niet te hoeven voelen. Dat liep uit de hand, ook mijn eetstoornis werd weer aangewakkerd – omdat ik zo graag aan het ideale plaatje wilde voldoen, en uiteindelijk belandde ik in rehab.
Tijdens die zestig dagen in de afkickkliniek kreeg ik therapie. Daar vroegen ze me wat aan het middelenmisbruik vooraf was gegaan, en zo kwam de verkrachting weer naar boven. Wat volgde was intensieve therapie, zowel in een groep als één-op-één. Toen ik rehab verliet zat ik op een roze wolk; het voelde alsof ik een tweede leven aangeboden kreeg. Momenteel gaat het goed met me, maar er zijn ook perioden dat ik me minder voel en paniekaanvallen heb.
Terug naar Amerika
Ik besloot om iets te doen met mijn ervaring in Amerika. Ik had een master fotografie gevolgd en wilde dit onderwerp op mijn eigen manier een plek proberen te geven. Vanachter mijn camera lukte het me om naar die traumatische gebeurtenis te kunnen kijken. Ik had al veel beelden geschoten, maar om de laatste foto’s te kunnen maken wilde ik graag terug naar Amerika, naar het dorpje waar de verkrachting had plaatsgevonden. Mijn moeder ging met me mee. Dat we dit samen deden, was heel fijn. Vijf dagen lang reden we door het dorpje, op zoek naar de juiste plekken, zoals de onverharde weg en het houten hutje. We reden langs de school, keken in oude jaarboeken, en ik legde alles op beeld vast. Het was mooi, ook vanwege de fijne gesprekken die ik met mijn moeder voerde, maar minder emotioneel dan verwacht. Daar op die plek had ik een rol aangenomen, ik had een missie. We zaten als detectives uren vanuit ons busje te observeren. Daar konden we dan weer heel erg om lachen. Het was onze manier om dit beladen onderwerp aan te gaan.
Bezig zijn met mijn boek heeft me erkenning gegeven voor wat er is gebeurd, en ook herkenning – over en weer. De reacties die ik krijg van lotgenoten maken dat ik me minder alleen voel. Anderzijds hoop ik op mijn beurt dat dit boek anderen zal inspireren. Dat ik kan laten zien dat woorden of beelden geven aan wat je is overkomen, helend kan werken. Dit verhaal mag gedeeld worden.’
Simone: ‘Samen met vormgever Hans Gremmen werk ik momenteel aan de laatste puntjes op de i van mijn boek ’27 drafts’, genoemd naar de 27 pogingen die ik ondernam om mijn gevoelens richting de daders op te schrijven. Ik probeerde woorden te geven aan wat er was gebeurd, zonder deze brieven ooit te versturen. Samen staan deze brieven symbool voor de struggle, de brij aan emoties en gedachten die ik had. Over elkaar geplakt vormen ze de cover van het boek.
In het begin vroeg ik me af: maak ik dit boek uit wraak? Ik heb me weleens voorgesteld dat het boek bij de daders op de deurmat belandt. Maar wat bereik ik daarmee? Voor mij is het belangrijker nu dat ik dit hoofdstuk van mijn leven in de kast kan zetten om er af en toe in terug te bladeren.’
Het boek van Simone is te bestellen via: https://fw-books.nl/product/simone-engelen-27-drafts/
Heb jij ook een nare seksuele ervaring meegemaakt (online of offline) en heb je hulp of advies nodig?
Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Het maakt niet uit of het nu kort of lang(er) geleden is gebeurd.
Wij zijn er voor jou!