Bel 0800-0188
Gratis (en anoniem)
Chat met CSG
Gratis (en anoniem)

Hulp van een professional bij jou op de opleiding na een nare seksuele ervaring

Janna van der Zedde is jeugdarts bij het Hout- en Meubileringscollege en het ROC Centrum in Amsterdam. Zij vertelt wat zorgprofessionals binnen jouw opleiding voor jou kunnen betekenen na het meemaken van een nare seksuele ervaring.

‘Zorg niet alleen goed voor iemand anders, maar ook voor jezelf’

‘Tot corona en het schandaal bij The Voice of Holland kwamen er niet zoveel jongeren bij me met verhalen over een nare seksuele ervaring. Sinds de media er zoveel aandacht aan heeft besteed, kloppen meer van onze studenten bij me aan voor hulp. Het gaat om verhalen over incest, verkrachting en andere vormen van seksueel misbruik. Ook vrienden of vriendinnen van jongeren die worden misbruikt vragen me om hulp en advies. Zo was er een meisje met wie het heel slecht ging omdat haar vriendin werd misbruikt. “Wat kan ik voor haar doen?”, vroeg ze me.

Wat je voor een ander kunt doen
Wat je kunt doen voor iemand die een nare seksuele ervaring heeft gehad is: luisteren als dat nodig is, zeggen dat het niet zijn/haar/hen schuld is, vertellen dat praten over de nare seksuele ervaring helpt en dat er professionele hulp is via de opleiding en het Centrum Seksueel Geweld.
 Het is mooi om een vriend of vriendin te steunen, maar het is belangrijk dat je in zo’n geval ook goed voor jezelf zorgt. Verhalen over seksueel misbruik van een vriend of vriendin kunnen ook bij jou voor stress zorgen. Je kunt je gespannen voelen, en lichamelijke klachten krijgen, zoals hoofdpijn, buikpijn en slapeloosheid. En dan kan het zijn dat je schoolwerk daaronder lijdt. Jij mag er voor iemand zijn, maar je moet ook kunnen en durven loslaten als je het zelf niet meer trekt. Kijk goed naar wat het verhaal van de ander met jou doet, en wees daar eerlijk over naar de ander toe.

Praat erover
Of je nu zelf een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, of stress hebt omdat het iemand anders is overkomen, belangrijk is om over je ervaringen en gevoelens te praten met iemand die je vertrouwt. Dat helpt om de ervaring te verwerking. Weet dat er bij jou op de opleiding altijd een professional voor je is, zoals een jeugdarts of jeugdadviseur. En weet dat je verhaal bij ons veilig is: wij hebben een geheimhoudingsplicht.

Hulp zoeken na een nare seksuele ervaring is vaak enorm lastig. Vanwege schuld- en schaamtegevoelens. Of de angst om niet geloofd te worden. Veel studenten die dit is overkomen denken dat het allemaal wel meevalt en dat ze gewoon door kunnen met hun leven. Maar zo werkt het vaak helaas niet. Je brein heeft als het ware een breuk opgelopen; het heeft rust nodig. Net als een been dat is gebroken. Die breuk moet kunnen helen, en die rust mag je nemen. Wees niet te hard voor jezelf. Kijk naar jezelf zoals je naar een lieve vriend of vriendin zou kijken. Wat zou je hem, haar of hen adviseren?

Schooluitval voorkomen
Mijn advies: blijf er niet te lang mee rondlopen – of je nu zelf een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt of een goede bekende van je. De stress die je ervaart kan leiden tot veel meer klachten en zelfs schooluitval. En dat wil je natuurlijk voorkomen. De zorgprofessionals bij jou op de opleiding kunnen samen met jou kijken naar je belastbaarheid: lukt het allemaal nog op school of moet het een tandje minder?’

Wat je moet weten na het meemaken van seksueel geweld

  • Het is niet jouw schuld.
  • Erover praten kan je helpen.
  • Het is belangrijk om (professionele) hulp te zoeken.
  • Je kunt voor hulp en advies terecht bij het Centrum Seksueel Geweld.

Heb jij hulp nodig?

Heb jij ook een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp of advies nodig?
Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Wij zijn er voor jou!