Voor als je hulp nodig hebt of met vragen zit.
Home / verhalen / Het verhaal van Ellemijn
Ellemijn wil graag anoniem blijven. De vrouw op deze foto is niet Ellemijn. Foto: Eye for Ebony
Ellemijn (28) werd op haar achttiende verkracht door een onbekende man. Tijdens de verkrachting bevroor haar lichaam, waardoor Ellemijn zich niet kon verzetten. De dader is nooit gepakt. In dit verhaal vertelt zij over haar herstel.
‘Ik was op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Zo zie ik het. Na een treinreis liep ik van het station naar huis, het was avond, en ineens was daar die verdwaalde hardloper. Een hardloper die mij als doelwit had. Hij werkte me tegen de grond en begon me direct te betasten. “Ik wil alleen maar even kijken”, zei hij bijna vriendelijk. Dat voelde als een opluchting, dat hij alleen maar voor mijn lichaam zou gaan en me niet wilde vermoorden. Hij verkrachtte me op het fietspad.
Hulpeloos gevoel
Dat hulpeloze gevoel, dat je bent overgeleverd aan een verkrachter, heeft mijn leven veranderd. De wereld werd voor mij een onveilige plek. Ik had het idee dat op elke hoek van de straat iemand zou staan om mij iets aan te doen. Iets ergs. Verhalen over verkrachting en zelfs moord spookten continu door mijn hoofd. Als ik ergens aankwam, dacht ik: ik heb het gehaald, ik leef nog, maar morgen gaat het vast mis. Buikpijn kreeg ik ervan.
Bang voor het donker
Ik werd bang voor het donker, kon niet meer alleen zijn, durfde niet meer naar buiten. Om mijn angsten te omzeilen, begon ik veiligheidstrucjes toe te passen. Ik slikte medicatie om te kunnen slapen, ik zette een emmer naast mijn bed om in te kunnen plassen, ik nam nooit meer een ‘moeilijke’ route op de fiets en van verdachte auto’s onthield ik de kentekens. In mijn hoofd was ik continu bezig met gevaar, dat maakte dat ik vervreemde van mijn omgeving. Ik snapte niet dat zij zo onschuldig naar de wereld konden kijken.
Therapie
Zeven jaar lang heb ik verschillende vormen van therapie gehad, maar dat hielp onvoldoende. Als mijn therapeut me de opdracht gaf om in het donker naar buiten te gaan, dacht ik alleen maar: dit is levensgevaarlijk. Ik saboteerde de therapie, deed niet wat er van me werd gevraagd. Het was bij toeval dat ik hoorde over vermijdingsgedrag. Wat dat is en welk effect het kan hebben op je leven. En toen viel het kwartje. Dit gaat over mij, dacht ik. Ineens begreep ik dat ik continu vermijdingsgedrag vertoonde.
Oefenen
Ik ben gaan oefenen, oefenen, oefenen. Blijven zitten als er een onbekende man naast me kwam zitten, een nacht in m’n eentje slapen, dat soort dingen. Ik werd dapperder en dapperder. Ik begon steeds vaker voor me te zien dat ik zou kunnen terugvechten als ik in gevaar dreigde te komen. Dat ik destijds overgeleverd was aan mijn verkrachter wil niet zeggen dat ik voor altijd overgeleverd ben aan hem. Het kan de volgende keer heel anders gaan. Langzamerhand ontsnapte ik uit mijn eigen gevangenis. Ik kan weer alleen thuis zijn, heb geen oppas meer nodig. Ik kan het alleen en ik durf weer te leven.’
Na een ongewenste seksuele ervaring is het fijn voor het slachtoffer dat er iemand voor hem of haar is. Jouw steun kan een groot verschil maken. Maar hoe kun je dat nu het beste doen? Check onze tips op voor naasten.
Heb jij ook een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp of advies nodig?
Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Wij zijn er voor jou!