Voor als je hulp nodig hebt of met vragen zit.
Home / verhalen / Het verhaal van Bert
Bert (70) werd in zijn jeugd seksueel misbruikt door een vriend van de buren. Hij maakte een boek over zijn therapieproces.
‘Ik zat net op de middelbare school toen een buurjongen me vroeg of ik wilde kennismaken met een vriend van zijn ouders. Het was een oudere Duitse man die binnen een kwartier met zijn handen in mijn broek zat. “Kom eens bij me”, zei hij. Ik was als verdoofd, en deed wat hij van me vroeg. Mijn buurjongen had me al verteld dat de man een beetje apart was; achteraf denk ik dat hij door deze man was gevraagd om een van zijn vriendjes op te halen om te kunnen misbruiken. Bij het afscheid vroeg de man me om naar zijn hotel te komen, en zo reed ik twee dagen later op mijn fietsje naar de stad. Waarom ging ik daar naartoe? Ik weet het niet, ik ging gewoon – alsof ik geen eigen wil meer had. Eenmaal op de hotelkamer moest ik bij de man op het bed gaan zitten. En daar begon het.
Geen enkele moeite hoefde deze man te doen om mij te laten doen wat hij wilde. Hij dwong dingen af – met zijn ogen en zijn manier van praten. Schaamteloos duidelijk was hij. Ik voelde aan alles: dit is heel erg fout en schaamtevol, maar toch deed ik het.
Onzeker en verloren
Deze man moet hebben geweten dat ik geschikt voor hem was. Ik was een onzekere en verloren jongen. De band met mijn ouders was heel dubbel. Mijn vader zorgde voor me, maar ik was ook bang voor hem. Eén-op-één-gesprekken hadden we nooit. Mijn moeder had het te druk met zichzelf, ze kon ons – de kinderen – niet aan, huilde veel en bezocht een psychiater. Mijn vader gaf ons de schuld van het feit dat het niet goed met haar ging. Hoewel mijn ouders hun best deden goed voor ons te zorgen waren ze onvoorspelbaar in hun emoties. Ik zocht naar aandacht, en die aandacht kreeg ik op een zeker moment van hem, mijn misbruiker. Praten over wat ik had meegemaakt, deed ik niet. Bij ons thuis deelde je je gevoelens niet. Je ging gewoon door met je leven.
Zomervakantie
In de zomer vroeg de man mij per brief of ik samen met hem en mijn buurjongen de vakantie bij hem wilde doorbrengen. Ook dat deed ik, heel apart misschien. Ik wist wat ik kon verwachten en toch ging ik. Achteraf denk ik: wat was er met me aan de hand dat ik meeging? Nog altijd heb ik daar geen goed antwoord op, misschien toch de aandacht die ik thuis zo miste. Van die vakantie weet ik niet heel veel meer, wel dat het misbruik tijdens die dagen een grote rol speelde. Dan moest ik bij hem onder de dekens komen of bloot voor hem gaan staan en dan deed hij zijn ding – een paar keer per dag. We zaten in zijn huis, maar ik had geen idee waar dat was. We kwamen in de dagen dat we er waren slechts één keer buiten.
Gedurende de dagen in dat huis bleef ik hem observeren – als een hondje dat zijn baasje in de gaten houdt. Wat doet hij? Wat gebeurt er? Hoe lang nog? Wanneer is dit voorbij? En als ik aangaf dat ik het niet naar mijn zin had, speelde de man op mijn gevoel in. Hij noemde me ondankbaar; zag ik dan niet wat hij allemaal voor me had geregeld? En dan deed ik maar weer wat hij van me verlangde.
Het zintuiglijke van het misbruik kan ik me goed herinneren. Hoe hij rook, hoe hij me vastpakte, hoe zijn vingers en zijn tong voelden, hoe zijn geslacht eruitzag…
Dwingend en onvoorspelbaar
Het jaar erop kwam de man weer op bezoek bij onze buren en vroeg naar me. Toen ben ik niet gegaan. Ik was een jaar ouder, en op de een of andere manier voelde het alsof hij een belofte niet had ingelost. Misschien had ik meer betrokkenheid van hem verwacht na het misbruik. Maar die betrokkenheid bleef uit. In plaats daarvan was deze man dwingend en onvoorspelbaar gebleken. Daarnaast was ik ontzettend bang dat alles wat hij met me had gedaan nu misschien niet geheim zou blijven.
Ondertussen gleed ik steeds verder af. Ik deed het slecht op school, terwijl ik eerder altijd goede cijfers haalde. Ik werd geslagen, geknepen en geschopt door leraren, bleef zitten, haalde het verkeerde soort kattenkwaad uit. Toen ik bijles kreeg bij een jonge leraar thuis, kwam die vaak te dicht bij me zitten. Op een dag vroeg hij uit het niets: vind jij aftrekken ook zo lekker? Ik wist niet wat ik moest antwoorden, verstijfde, veranderde van het ene op het andere moment in een grote brok stress. En die stress heeft jarenlang in me gehuisd, net als het gevoel van schuld.
Schuldig
Ja, ik dacht dat ik zelf schuldig was aan het misbruik. Nu weet ik beter. Ik was destijds een klein jongetje zonder goede hechting en totaal niet opgewassen tegen deze man – of welke volwassene dan ook. Dat inzicht, dat ik pas sinds een paar jaar heb, maakt dat het schuldgevoel is afgenomen. Het is nog niet helemaal verdwenen, maar het overweldigt me niet meer, beïnvloedt niet meer mijn dagelijkse leven.
Er is nog wel een schuldgevoel naar mijn kinderen toe. Zij hebben nooit een normale vader gehad, moesten altijd rekening houden met mij. Het zijn KOPP-kinderen, met een vader die in de overlevingsstand stond, doorlopend stress had, niet kon ontspannen en altijd op z’n hoede was. Zo’n toestand beperkt je blik; de noden van de ander verdwijnen omdat je zo druk bezig bent met overleven. Mijn zoon en dochter hebben zich daardoor niet echt kind kunnen voelen. Dat het misbruik zo’n enorme impact heeft gehad op de volgende generatie doet me verdriet.
Toen mijn dochter zelf net moeder was geworden, vroeg ze me of ik wel te vertrouwen was met haar kind. Er zijn namelijk misbruikte kinderen die later zelf dader worden. Dat ze mij dat vroeg waardeerde ik heel erg. Ik zag het als een teken van vertrouwen dat ze dit moeilijke thema met mij wilde bespreken. En door er samen over te praten kon ik een opa zijn voor mijn kleinkinderen. In de band die ik met hen heb probeer ik voor een deel goed te maken wat ik mijn eigen kinderen niet kon geven.
In therapie
Ik had al een aantal keren therapie gehad voor het feit dat ik vastliep in dingen, maar de psychische problemen bleven. Waar die problemen precies vandaan kwamen, heb ik lange tijd niet ingezien. Mijn verhaal was voor mezelf deels een onbekend verhaal geworden. Er zaten gaten in mijn herinneringen. Het was alsof ik in een huis woonde met lekkages, waarvan ik de oorzaak niet kon vinden. Over het misbruik sprak ik nooit, ook omdat ik geen band meer voelde met het kind van toen; het gevoel erover was weg. Ik dacht dat ik het had verwerkt.
Totdat ik voor de laatste keer een therapeut opzocht. Dit was in 2017, toen ik hulp zocht vanwege liefdesverdriet. Maar tijdens de intake – die heel grondig was – kwamen er ook twee heel andere dingen uit die me parten speelden: mijn autisme en het seksueel misbruik. Samen met mijn therapeut besloot ik daarmee aan de slag te gaan, voornamelijk in de vorm van EMDR.
Tijdens deze vorm van therapie moet je een plaatje van de nare situatie in gedachten nemen. Maar dat ging niet. Het ergste plaatje, dat van het misbruik, kreeg ik maar niet voor ogen, hoe hard ik ook probeerde. De therapeut opperde toen dat ik het misschien kon tekenen; ze wist dat ik tekendocent en beeldend kunstenaar was. Dat lukte! Door te tekenen kwam ik bij mijn gevoel en lukte het me iets te vertellen over de situatie van toen. En zo nam ik iedere sessie een nieuwe tekening mee. Dit waren de eerste belangrijke stappen in mijn proces naar heling.
Schrijven
Bij de tekeningen ben ik later ook gaan schrijven. Zo kreeg ik grip op mijn verhaal: wat is er met me gebeurd en wat voor impact heeft dat op mijn leven? Ik ging als het ware boven mijn eigen leven hangen, waardoor ik ook weer heel andere dingen kon zien, zoals het feit dat ik zelf niet schuldig ben aan het misbruik. Langzamerhand ontstond het idee om mijn teksten en tekeningen in een boek te verwerken. In ‘Getekend voor gesprek’ neem ik de lezer mee in mijn therapieproces.
Het maken van dit boek werkte therapeutisch voor mij. Vaak schreef ik terwijl de tranen over mijn wangen rolden. De herinneringen en gevoelens die ik al die jaren wegstopte en die me al die jaren ziek maakten, kwamen stuk voor stuk voorbij. Ik heb trouwens ook veel niet opgeschreven, dat zie je in mijn boek terug in de vorm van een zwarte bladzijde. Want hoe ver moet je gaan? Het bloed op de lakens vond ik genoeg.
Missie
Met dit boek geef ik aan de maatschappij terug wat de maatschappij mij heeft gegeven in de vorm van therapie. Ik hoop met mijn verhaal het taboe rondom seksueel misbruik te doorbreken, en lotgenoten aan te zetten om te praten over wat ze hebben meegemaakt. Maar mijn missie is breder. Misbruik van kinderen vindt nog altijd plaats. Op dit moment zijn er kinderen die hetzelfde meemaken als ik destijds. Ik publiceer dit relaas ook om psychische kwetsbaarheid, seksueel misbruik en (zelf)stigma meer bespreekbaar te maken, vooral in de politiek, het onderwijs en de zorg. Door dingen anders aan te pakken, door meer verhalen over misbruik te delen én te laten weten dat we beschikbaar zijn voor deze kinderen, kunnen we veel leed voorkomen.
Blik op de wereld
Misbruik is een verhaal dat nooit af is; het blijft altijd onderdeel van je leven. Ook mij blijft het raken, maar het verlamt me niet langer. Ik ben nu blij dat ik er af en toe om kan huilen, dat ik in contact blijf met mijn gevoel, iets wat ik jarenlang niet heb gekund. Herstellen is in mijn geval niet: iets maken wat een keer kapot is gegaan. Herstel is voor mij de goede omgang met datgene wat nu eenmaal onherstelbaar is. Voor mij heeft creativiteit hierin een grote rol gespeeld, tekenen was een veilige manier om mijn herinneringen naar boven te halen en te verwerken. Het is aan ieder slachtoffer om voor zichzelf uit te vinden wat werkt en niet. Maar ga in ieder geval het gevecht aan, anders verslaat het misbruik je en woekert het onverbiddelijk verder. Praat erover, ga in therapie. Het heeft mij geholpen om weer een normaal leven te leiden. Eindelijk. Misbruik is niet langer mijn blik op de wereld.’
Omdat woorden niet altijd voor handen waren tijdens de therapie van Bert, besloot hij zijn ervaringen met seksueel misbruik uit te beelden in tekeningen en collages. Deze kunstwerkjes – in potlood, gouache, houtsnede en aquarel – vormen, samen met een beschrijving over de EMDR-behandelingen, dit bijzondere boek. Getekend voor gesprek is te bestellen bij je (online) boekhandel. Kijk voor meer informatie ook op: www.berthemsteede.nl
Heb jij ook een nare seksuele ervaring meegemaakt (online of offline) en heb je hulp of advies nodig?
Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Het maakt niet uit of het nu kort of lang(er) geleden is gebeurd.
Wij zijn er voor jou!