Sexting en online seksueel geweld

Ook online kunnen er nare dingen gebeuren op seksueel vlak. Op deze pagina leggen we uit wat de begrippen sexting, online seksueel geweld, sextortion en grooming betekenen. Ook vind je hier informatie over wat je kunt doen als je ermee te maken hebt (gehad).

Wat is sexting?

Sexting is als je naaktfoto’s of naaktvideo’s van jezelf naar iemand anders stuurt. Bijvoorbeeld naar je partner, vriend of vriendin. Dit kan heel spannend zijn, en is heel normaal in je seksuele ontwikkeling.

Wat is online seksueel geweld?
Online seksueel geweld is wanneer iemand tegen jouw wil naaktbeelden van jou online heeft gezet of ze naar anderen heeft doorgestuurd, of hiermee dreigt. Ook heb je te maken met online seksueel geweld wanneer iemand jou chanteert en eist dat je naaktbeelden van jezelf opstuurt, bijvoorbeeld via WhatsApp, snapchat of de webcam. Als iemand jou dwingt om seksuele handelingen bij jezelf te doen voor de webcam, valt dat ook onder online seksueel geweld. Goed om te weten: het is nooit jouw schuld dat er misbruik van jou en je naaktbeelden wordt gemaakt.

Wat is sextortion?

We spreken van sextortion als iemand jouw naaktbeelden gebruikt om je af te persen, te bedreigen of te chanteren. Iemand anders kan bijvoorbeeld dreigen jouw naaktfoto’s of naaktfilmpjes online te zetten of door te sturen naar anderen als je niet doet wat die ander van je vraagt. Vaak wordt sextortion ingezet om geld van je te krijgen of om je te dwingen seksuele handelingen te verrichten.

Wat is grooming?
Online grooming is digitaal ‘kinderlokken’. De groomer maakt een nepprofiel aan en doet zich voor als een leeftijdsgenoot. Zo probeert hij je vertrouwen te winnen. Het doel van de groomer is om jou uiteindelijk seksueel te misbruiken. Bijvoorbeeld door je zover te krijgen dat je naaktbeelden van jezelf opstuurt of dat je in het echt afspreekt.

Hulp na online seksueel geweld
Ook als je online een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt kun je bij ons terecht. Je mag hierover met ons bellen via 0800-0188 of met ons chatten. We geven je dan informatie en advies.

Het Centrum Seksueel Geweld kan je helaas niet helpen met het verwijderen van naaktbeelden van internet. Voor advies hierover kun je terecht bij Helpwanted.nl.

Hoe krijg ik mijn naaktbeelden van internet?
Staan er ongewild naaktfoto’s of naaktvideo’s van jou online? Dan kun je hierover advies vragen bij Helpwanted.nl.

Meer informatie over online seksueel geweld en sexting
Voor meer informatie over dit onderwerp kun je kijken op: Vraaghetdepolitie of Helpwanted.nl

Heb je (online) een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt?

Heb je (online) een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt? Heb je direct hulp nodig, twijfel je of heb je vragen? Dan kun je altijd gratis met ons bellen of chatten. We zijn 24/7 telefonisch bereikbaar. Lees meer over wat je kunt doen en wat je kunt verwachten na het meemaken van seksueel geweld op de onderstaande pagina’s.