Wat je moet weten over...
Seksueel geweld
Seksueel geweld is een term die wordt gebruikt voor alle seksuele handelingen die iemand moet uitvoeren in een ongelijkwaardige situatie. Met ongelijkwaardig bedoelen we dat de ander meer macht heeft, sterker is, ouder is of dat je van diegene afhankelijk bent. Seksueel geweld kan gaan om aanranding, verkrachting, seksueel misbruik of online misbruik.
- Jaarlijks zijn er in Nederland 100.000 slachtoffers van seksueel geweld.
- Een op de acht vrouwen is ooit verkracht. En een op de 25 mannen is ooit verkracht.
- Tweederde van de slachtoffers maakt zonder therapie opnieuw seksueel geweld mee.
Heb jij (online) seksueel geweld meegemaakt en heb je hulp of advies nodig? Chat dan met een van onze hulpverleners. Dit kan via de button hieronder.
Wat is seksueel geweld?
Seksueel geweld is een term die wordt gebruikt voor alle seksuele handelingen die iemand moet uitvoeren in een ongelijkwaardige situatie. Met ongelijkwaardig bedoelen we dat de ander meer macht heeft, sterker is, ouder is of dat je van diegene afhankelijk bent. De ander is hiervoor verantwoordelijk; er wordt misbruik gemaakt van jouw positie.
Wat is aanranding?
Aanranding betekent dat je ongewenst seksueel wordt aangeraakt of gedwongen wordt de geslachtsdelen van iemand anders aan te raken. Lees meer over aanranding.
Wat is verkrachting?
Verkrachting is het seksueel binnendringen van het lichaam onder dwang. Iemand kan zonder dat jij het wil een penis, vinger of voorwerp in je mond, vagina of anus brengen. Lees meer over verkrachting.
Wat is seksueel misbruik?
Er is sprake van seksueel misbruik als een volwassene seksuele dingen doet met een kind of minderjarige. Of wanneer dit gebeurt in andere situaties waarbij de pleger misbruik maakt van het leeftijdsverschil of zijn of haar macht. Lees meer over seksueel misbruik.
Wat is online seksueel geweld?
Online seksueel geweld is wanneer iemand tegen jouw wil naaktbeelden van jou online heeft gezet of ze naar anderen heeft doorgestuurd, of hiermee dreigt. Ook heb je te maken met online seksueel geweld wanneer iemand jou chanteert en eist dat je naaktbeelden van jezelf opstuurt, bijvoorbeeld via WhatsApp, snapchat of de webcam. Als iemand jou dwingt om seksuele handelingen bij jezelf te doen voor de webcam, valt dat ook onder online seksueel geweld. Lees meer over online seksueel geweld.
Seksuele mishandeling
Seksueel geweld (aanranding, verkrachting, seksueel misbruik) is een vorm van mishandeling. Je kunt daarom ook spreken van seksuele mishandeling. Als je slachtoffer bent van seksuele mishandeling, kun je voor hulp contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Doe dit het liefst binnen zeven dagen. Binnen die tijd kunnen wij jou het beste helpen. Ben je langer dan zeven dagen geleden seksueel mishandeld? Ook dan mag je natuurlijk contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld.
Seks onder dwang
Als je gedwongen bent om seks te hebben, kun je voor hulp contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188. Neem het liefst binnen zeven dagen contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Binnen die tijd kunnen wij jou het beste helpen. Ben je langer dan zeven dagen geleden slachtoffer geworden van seks onder dwang? Ook dan mag je natuurlijk contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld.
Ben je benieuwd naar meer cijfers over seksueel geweld? Download dan hieronder onze factsheet.
Heb je een nare seksuele ervaring meegemaakt?
Heb jij ook een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp of advies nodig? Of twijfel je of datgene wat jij hebt meegemaakt misbruik is? Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld.
Wie kunnen slachtoffer worden van seksueel geweld?
Iedereen kan slachtoffer worden van seksueel geweld. Of je nu jong bent of oud, jongen of meisje, man, vrouw of genderneutraal. Iedereen die een seksueel geweld heeft meegemaakt, kan voor hulp terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Seksueel geweld is strafbaar. Als jij dat wilt kun je aangifte doen bij de politie. Belangrijk is dat je weet dat het nooit jouw schuld is dat jou seksueel geweld wordt aangedaan.
Signalen van seksueel geweld
Specifieke signalen van seksueel geweld zijn er niet. Er bestaat geen lijstje met gedragingen waarop je kunt letten als omstander; ieder slachtoffer vertoont weer ander gedrag. Slachtoffers van seksueel geweld laten bovendien vaak juist heel weinig signalen van seksueel geweld zien, omdat ze het misbruik verborgen willen houden. Dertig procent van de misbruikte kinderen vertoont zelfs helemaal geen signalen. Let vooral op gedrag dat afwijkt. Wat is normaal gedrag voor bijvoorbeeld een kind van drie en wat niet? Of: vertoont iemand verandering in gedrag?
Gevolgen van seksueel geweld
De gevolgen van seksueel geweld kunnen voor iedereen verschillend zijn. Je kunt verwondingen oplopen of ziek worden van een verkrachting. Je kunt bijvoorbeeld een SOA (seksueel overdraagbare aandoening), HIV of hepatitis oplopen als je bent aangerand of verkracht. Ook kun je traumaklachten krijgen, zoals slapeloosheid, depressieve gevoelens en concentratieproblemen. Niet iedereen die slachtoffer is van seksueel geweld wordt ziek of krijgt last van traumaklachten. Als je een meisje of een vrouw bent, kun je zwanger raken door een verkrachting. Als je slachtoffer bent van seksueel geweld kun je voor hulp contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld.
Vragen en gedachten die je kunt hebben
Klik op de pijltjes voor een toelichting en/of een antwoord.
Ik heb geen ‘nee’ gezegd, maar wilde het ook niet. Ben ik dan wel misbruikt?
Als jij seks tegen je wil hebt gehad, dan betekent dit dat je misbruikt bent. Belangrijk om te weten is dat zeventig procent van de slachtoffers verstijft of meewerkt tijdens het seksueel misbruik. Het lukt dan vaak ook niet om iets te zeggen of om hulp te roepen. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam om jou te beschermen. Bij extreme stress neemt jouw lijf de controle van je over; hier kun je zelf helemaal niets aan doen.
Degene die mijn heeft misbruikt is een bekende. Daarom houd ik het ’t liefste stil. Is dit normaal?
Ja, het is heel normaal dat je het dan verzwijgt. Want als je het vertelt dan kan dat veel onrust oproepen, bijvoorbeeld in je familie als het om een familielid gaat. Toch is het voor het stoppen van het misbruik en voor je herstel belangrijk dat je over het misbruik praat. Vertel het aan een volwassene die jij vertrouwt. Of deel je verhaal met een professional via www.chatmetcsg.nl. Dit kan anoniem.
Het misbruik is al lang geleden. Mag ik dan nog wel contact opnemen voor hulp of advies?
Jazeker. Jij mag altijd contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld voor hulp of advies voor datgene wat jij hebt meegemaakt. De gevolgen van seksueel misbruik kunnen jaren lang duren, en het is nooit te laat om hulp te zoeken.
Mensen zeggen dat het misbruik mijn eigen schuld is. Hebben zij gelijk?
Nee. Het is nooit jouw schuld dat iemand anders misbruik van jou en je lichaam heeft gemaakt. Jij hoeft je daarom niet te schamen over wat er is gebeurd, al voel je dat waarschijnlijk wel zo. Helaas vinden omstanders het vaak lastig om op een goede manier te reageren op het meemaken van seksueel geweld. Hierdoor kan het lijken alsof ze jou de schuld geven. Dit heet victim blaming. Dit kan ervoor zorgen dat jij je schuldig voelt en je schaamt. Maar weet dat het misbruik nooit jouw schuld is.
Degene die mij misbruikt zegt dat ik mijn mond moet houden omdat er anders erge dingen gebeuren. Ik ben bang. Wat kan ik doen?
Het is belangrijk dat jij je verhaal deelt met iemand die je vertrouwd, zodat het misbruik kan worden gestopt en jij de hulp kunt krijgen die je nodig hebt. Je mag altijd bellen of chatten met een van onze hulpverleners. Zij kunnen je informatie geven en je helpen als jij dat wilt. Bel 0800-0188 of chat via www.chatmetcsg.nl.
Ik wilde eerst wel seksueel contact, maar ik ben later van gedachten veranderd.
HHet kan zijn dat je in eerste instantie instemt met seksueel contact, maar dat je van gedachten verandert. Je mag dan aangeven dat je wil stoppen. Als die ander dan toch doorgaat met seksuele handelingen, dan is dat seksueel geweld.
Heb je andere vragen? Wil je je verhaal kwijt? Of heb je advies nodig? Onze hulpverleners zijn er voor jou! Chat met een van onze hulpverleners.
Heb jij - online of offline - een nare seksuele ervaring meegemaakt?
Heb jij ook een nare seksuele ervaring meegemaakt – online of offline – en heb je hulp of advies nodig? Of twijfel je of datgene wat jij hebt meegemaakt misbruik is? Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld.
Zij vertellen hun verhaal
Klik op de foto’s om de verhalen te lezen.
Het Centrum Seksueel Geweld bevindt zich in alle regio’s van Nederland. Er is dus altijd hulp in de buurt.
Direct hulp nodig? Bel snel 0800-0188