Pilot voor slachtoffers seksueel geweld - Seksueel misbruik - Centrum Seksueel Geweld

Ministeries willen drempel om hulp te zoeken na seksueel geweld verlagen


Tijdelijke regeling voor vergoeding eigen risico slachtoffers seksueel geweld

Slachtoffers van seksueel geweld kunnen tijdelijk hun verplicht eigen risico van de zorgverzekeringswet vergoed krijgen. De tijdelijke regeling is op initiatief van de ministeries van Justitie en Veiligheid, en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze willen hiermee onderzoeken of het vergoeden van het eigen risico het voor slachtoffers gemakkelijker maakt om hulp te zoeken. De regeling geldt van 1 september 2020 tot en met 31 augustus 2021.

Iedereen die kort geleden een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt, kan 24/7 hulp zoeken bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG). De medische en psychische hulp die vanuit het CSG wordt geboden aan volwassenen valt onder de Zorgverzekeringswet. Daarom wordt bij het slachtoffer het eigen risico van € 385,- vanuit de Zorgverzekeringswet in rekening gebracht.

De tijdelijke wettelijke regeling maakt het mogelijk dat slachtoffers een vergoeding kunnen aanvragen voor de kosten van het eigen risico. Dit geldt alleen voor volwassen slachtoffers die binnen 7 dagen na het meemaken van seksueel geweld hulp ontvangen van het Centrum Seksueel Geweld. De resultaten van de pilot worden in het najaar van 2021 bekend gemaakt.

‘Slachtoffers van seksueel geweld ervaren sowieso veel drempels om met hun ervaringen naar buiten te komen’, zegt Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld. ‘Drempels zoals schaamte, schuldgevoelens, en angst voor negatieve reacties van anderen. De financiële drempel wordt door deze pilot weggenomen, en we hopen dat de stap om hulp te zoeken hierdoor makkelijker wordt.’ 


De regeling in het kort:

  • Slachtoffers van seksueel geweld kunnen van 1 september 2020 tot en met 31 augustus het eigen risico van de Zorgverzekeringswet vergoed krijgen.
  • Deze regeling geldt voor volwassen slachtoffers die binnen 7 dagen na het meemaken van seksueel geweld hulp ontvangen van het CSG.
  • De proef loopt een jaar om te kijken of de drempel hiermee wordt verlaagd voor slachtoffers om hulp te zoeken.
  • De resultaten worden in het najaar van 2021 bekend gemaakt.
 

Zie ook: Proef met gratis zorg voor slachtoffers seksueel geweld – NPO3fm

Heb jij seksueel geweld meegemaakt en heb je hulp nodig?

Heb jij ook een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp nodig? Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Slachtoffers van seksueel geweld korter dan een week geleden kunnen 24/7 bij het Centrum Seksueel Geweld terecht door te bellen naar: 0800-0188. Ook als je langer geleden met misbruik te maken hebt gehad kun je hulp vragen door binnen kantoortijden te bellen of buiten kantoortijden te chatten.