Wat je moet weten over...

Online seksueel geweld

Ook online kunnen er nare dingen gebeuren op seksueel vlak. Zo kan online seksueel contact – door middel van foto’s, film en/of tekst, misbruikt worden zonder iemands toestemming. We spreken dan van (online) seksueel geweld.

Op deze pagina leggen we onder andere het verschil uit tussen gewenste sexting en online seksueel geweld. Ook vind je hier informatie over wat je kunt doen als je ermee te maken hebt (gehad) en waarom het belangrijk is om hulp te zoeken. Belangrijk om te weten: als iemand misbruik maakt van jouw beelden is het nooit jouw schuld!

Heb jij online seksueel geweld meegemaakt en heb je hulp of advies nodig? Chat dan met een van onze hulpverleners. Dit kan via de button hieronder.

Wat is sexting?

Sexting is als je naaktfoto’s of naaktvideo’s van jezelf naar iemand anders stuurt. Bijvoorbeeld naar je partner, vriend of vriendin. Veel jongeren ontdekken hun seksualiteit online. Dit kan heel leuk en spannend zijn, en is heel normaal in je seksuele ontwikkeling.

Wat is online seksueel geweld?
Online seksueel geweld is wanneer iemand tegen jouw wil naaktbeelden van jou online heeft gezet of ze naar anderen heeft doorgestuurd, of hiermee dreigt. Ook heb je te maken met online seksueel geweld wanneer iemand jou chanteert en eist dat je naaktbeelden van jezelf opstuurt, bijvoorbeeld via WhatsApp, snapchat of de webcam. Als iemand jou dwingt om seksuele handelingen bij jezelf te doen voor de webcam, valt dat ook onder online seksueel geweld.

Er zijn verschillende vormen van online seksueel geweld:

  • Ongewenste sexting: Het ongevraagd doorsturen van seksueel getinte foto’s, video’s en berichtjes en óók het ongevraagd ontvangen van seksueel materiaal.
  • Shame sexting: Het ongevraagd verspreiden van naaktbeelden met als doel het slachtoffer te beschamen en te pesten. Ook wraakporno valt hieronder.
  • Exposen: Het publiekelijk te schande maken van iemand door beeldmateriaal en/of teksten te plaatsen op online fora en in specifieke ‘expose’ (chat)groepen, zoals Telegram. Het doel is om de afgebeelde persoon een slechte naam te bezorgen en/of te vernederen. Vaak wordt er ook andere prive-informatie van het slachtoffer gedeeld, zoals voor- en achternaam, telefoonummer, adres en social media accounts.
  • Deep-fake is een nieuwe vorm van online seksueel geweld die steeds vaker voorkomt. Je eigen hoofd wordt op het naakte lichaam van iemand anders gemonteerd. Hierdoor lijkt het alsof jij het bent maar dat is niet zo. Anderen denken dat jij het wel bent en spreken je hierop aan.

Goed om te weten: het is nooit jouw schuld als er misbruik van jou en je naaktbeelden wordt gemaakt!

Wat is sextortion?

We spreken van sextortion als iemand jouw naaktbeelden gebruikt om je af te persen, te bedreigen of te chanteren. Iemand anders kan bijvoorbeeld dreigen jouw naaktfoto’s of naaktfilmpjes online te zetten of door te sturen naar anderen als je niet doet wat die ander van je vraagt. Vaak wordt sextortion ingezet om geld van je te krijgen of om je te dwingen seksuele handelingen te verrichten.

Wat is grooming?
Online grooming is digitaal ‘kinderlokken’. De groomer maakt een nepprofiel aan en doet zich voor als een leeftijdsgenoot. Zo probeert diegene jouw vertrouwen te winnen. Het doel van de groomer is om jou uiteindelijk seksueel te misbruiken. Bijvoorbeeld door je zover te krijgen dat je naaktbeelden van jezelf opstuurt of dat je in het echt afspreekt. Ondertussen zorgt diegene ervoor dat jij er niet over gaat praten met mensen die je vertrouwt.

Wat is catfishing?
Catfishing is vergelijkbaar met grooming. Het is het fenomeen dat personen zich online als iemand anders voordoen. Ze stelen de identiteit van iemand anders of ze creëren een nieuwe identiteit, bijvoorbeeld met een valse naam en gestolen foto’s van een andere persoon. Het doel hiervan is om online een relatie met iemand op te bouwen en zo bijvoorbeeld aandacht, geld of naaktfoto’s of video’s te krijgen. Als dat laatste gebeurt en de ander maakt misbruik van deze beelden, dan spreken we van online seksueel geweld. Lees meer over catfishing en seksueel geweld.

Wie kunnen slachtoffer worden?
Iedereen ongeacht leeftijd, gender, culturele achtergrond kunnen online seksueel geweld meemaken. De gevolgen kunnen ernstig zijn en daarom is het goed om het te bespreken met iemand uit je omgeving of professionele hulp te zoeken.

Hulp na online seksueel geweld
Ook als je online een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt kun je bij ons terecht. Je mag hierover met ons bellen via 0800-0188 of met ons chatten. We geven je dan informatie en advies.

Hoe krijg ik mijn naaktbeelden van internet?
Het eerlijke antwoord is dat het erg lastig is om (naakt)beelden volledig van internet te verwijderen. Wij werken hierin samen met Helpwanted.nl. Zij kunnen vertellen of verwijdering van jouw beelden mogelijk is. Helpwanted.nl heeft directe contacten bij grote sociale platformen.

Wat kunnen de gevolgen zijn van online seksueel geweld?
Iemand die online seksueel geweld heeft meegemaakt kan dezelfde gevolgen ervaren als iemand die fysiek seksueel geweld heeft meegemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van lichamelijke en geestelijk klachten, zoals een depressie of een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken. Stap één is: praat over wat je hebt meegemaakt.

Is online seksueel geweld strafbaar?
Ja! Zeker als je minderjarig bent, je gedwongen bent of te schande wordt gemaakt. Als je hulp bij het CSG vraagt, kunnen we de politie inschakelen als jij dat wilt.  Zij kunnen je vertellen of datgene wat jou is aangedaan strafbaar is en wat het betekent als je aangifte wilt doen.

Wat als ik naakbeelden van iemand krijg toegestuurd?
Stap één is dat je de beelden niet verder doorstuurt! Misschien schrik je of vind je het in eerste instantie wel grappig. Weet dat het niet grappig is en dat als je beelden doorstuurt je iemand anders daarmee kan schaden. Spreek anderen (waar kan)
hierop aan. Verder is het goed om degene van wie de beelden zijn te ondersteunen. Blijf kalm, veroordeel de ander niet, zoek samen hulp bij iemand die je vertrouwt. Je kunt voor hulp en advies altijd terecht bij het Centrum Seksueel Geweld.

Meer informatie over online seksueel geweld en sexting
Voor meer informatie over dit onderwerp kun je kijken op: Vraaghetdepolitie of Helpwanted.nl

Heb je (online) een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt?

Heb je (online) een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt? Heb je direct hulp nodig, twijfel je of heb je vragen? Dan kun je altijd gratis met ons bellen of chatten. We zijn 24/7 telefonisch bereikbaar. Lees meer over wat je kunt doen en wat je kunt verwachten na het meemaken van seksueel geweld op de onderstaande pagina’s.

Zij vertellen hun verhaal

Stefano werd op zijn veertiende slachtoffer van online seksueel geweld. Een video waarin hij masturbeert werd online geplaatst.

Klik op de foto’s om de verhalen te lezen.

Mike kreeg te maken met online seksueel misbruik. Het meisje met wie hij dacht te chatten, bleek een veel oudere man te zijn die uit was op zijn naaktbeelden.