Wat je moet weten over...

Lichamelijke reacties tijdens een nare seksuele ervaring

Tijdens een nare seksuele ervaring, kan je lichaam op verschillende manieren reageren. Hier heb je zelf geen invloed op. Op deze pagina vertellen we je meer over de meest voorkomende lichamelijke reacties.

De 4 trauma-reacties
Als je in een gevaarlijke en bedreigende situatie terechtkomt, zoals (de dreiging van of tijdens) (langdurig) seksueel geweld, reageert je lichaam met één van de vier overlevingsstrategieën: fight, flight, feeze of fawn. Dit zijn automatische reacties van je lichaam om een bedreigende situatie te overleven, en je hebt geen invloed op welke reactie jouw lichaam kiest.

Als je tijdens een nare seksuele ervaring met freeze of fawn hebt gereageerd, kan het zijn dat je (zelfs jaren later nog) achteraf boos bent op jezelf. Omdat je je niet hebt verzet, niet heb gegild, niet bent weggegaan. Of omdat je hebt meegewerkt aan het misbruik en zelfs aardig deed tegen de pleger. Je kunt ook gaan denken dat je zelf schuldig bent aan het misbruik, of aan jezelf gaan twijfelen. Maak jezelf geen verwijten en weet dat je lijf bij extreme stress de controle van je overneemt en dat je er dus niets aan kon doen. Dat jij tijdens het misbruik op deze manier reageerde zegt niets over toestemming of opwinding. 



Wat er is gebeurd en hoe het is gegaan is niet jouw schuld! Het is de schuld van degene die het heeft gedaan.

Julia werd verkracht door haar toenmalige vriend
‘Ik bevroor, kon niet meer praten of bewegen. Alleen maar huilen. Hij gooide me op bed en verkrachtte me. Nadenken lukte niet, hele stukken ben ik kwijt. ’  Lees het verhaal van Julia.

Bron: Bron: Van Minnen, A., Verlamd van Angst. Amsterdam: Boom uitgevers, 2017

Goed om te weten:

  • 70% van de slachtoffers verstijft of werkt mee.
  • 79% van de slachtoffers vertoont een genitale respons.
  • 96% van de slachtoffers gehoorzaamt aan de pleger.

Dit zijn overlevingsreacties. Je lichaam doet dit automatisch om jou te beschermen, je hebt hier zelf geen enkele controle op.

Genitale respons
Veel slachtoffers merken een lichamelijke reactie bij zichzelf tijdens het misbruik. Jongens en mannen kunnen een erectie of een zaadlozing krijgen en meisjes en vrouwen een vochtige vagina. Dit noemen we ‘genitale respons’ en is een automatische reactie van je lichaam om jou te beschermen. Je lichaam reageert automatisch op seksuele prikkels, ook wanneer die prikkels bedreigend zijn. Angst en stress doen alle bloedvaten in het lichaam verwijden, ook rondom het geslachtsdeel. Op die manier kan een erectie of vochtigheid ontstaan. Het krijgen van een lichamelijke respons zegt dus niets over opwinding of toestemming.

Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld schreef een artikel over genitale respons. Je leest het via de link hieronder.

Marijn Louis werd misbruikt door een leraar
‘Al die tijd heb ik nooit begrepen wat er tijdens het misbruik met me gebeurde, waarom mijn lichaam zo reageerde, waarom ik een erectie kreeg en klaarkwam. Alsof ik daarmee toestemming gaf voor wat mijn leraar met me deed.’ Lees het verhaal van Marijn Louis

Heb jij hulp nodig?

Heb jij ook een nare seksuele ervaring gehad (online of offline, kort of lang(er) geleden) en heb je hulp of advies nodig? Of twijfel je of datgene wat jij hebt meegemaakt misbruik is? Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld.

Zij vertellen hun verhaal


Renald
werd als jongen misbruikt door de leider van zijn voetbalteam.

Brieneke werd als kind jaren lang seksueel misbruikt door haar vader.

Mike kreeg te maken met online seksueel misbruik door een volwassen man.

Vera maakte in haar jeugd twee keer een nare seksuele ervaring mee.

Klik op de foto’s om de verhalen te lezen.

Het Centrum Seksueel Geweld bevindt zich in alle regio’s van Nederland. Er is dus altijd hulp in de buurt.

Direct hulp nodig? Bel snel 0800-0188