LHBTIQ+
Het Centrum Seksueel Geweld is er voor jou!
Iedereen kan te maken krijgen met seksueel geweld, ongeacht leeftijd, genderidentiteit of seksuele voorkeur. Het Centrum Seksueel Geweld is er dus ook voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer-personen!
Wij bieden professionele hulp aan iedereen die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt – online of offline. Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp of advies nodig? Bel dan 0800-0188 of chat met een van onze hulpverleners via de button hieronder.
Hulp zoeken na een nare seksuele ervaring
We weten dat het hulp zoeken na een nare seksuele ervaring extra lastig kan zijn als je lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse of queer bent. Misschien herken je jezelf in onderstaande punten:
- Je bent bang om niet geloofd te worden
- Je denkt dat het je eigen schuld is
- Je bent bang voor de politie of de immigratiedienst
- Je weet niet zeker of iemand over jouw grens is gegaan
- Je twijfelt omdat de herinnering vaag is of omdat je delen niet meer weet
- Je bent bang voor opmerkingen of vragen over je lichaam of (seks)leven
Wat je ook denkt, hoe je je ook voelt, onze hulpverleners zijn er om jou te helpen. Het Centrum Seksueel Geweld is een toegankelijke en veilige plek voor iedereen!
Een veilige en toegankelijke plek
Wereldwijd en ook in Nederland worden LHBTIQ+ personen vaker slachtoffer van seksueel geweld dan heteroseksuele personen. Vooral biseksuele vrouwen en transgender of non-binaire mensen lopen een groter risico. Vanuit het Centrum Seksueel Geweld willen we ons nadrukkelijk uitspreken: wij zijn tegen deze vormen van seksueel geweld!
Ons uitgangspunt is dat we een veilige en toegankelijke plek zijn voor iedereen die onze hulp nodig heeft.
Zoek binnen 7 dagen hulp
Als je binnen zeven dagen hulp zoekt bij het Centrum Seksueel Geweld, liefst binnen 72 uur, kunnen we je het beste helpen. Je hebt binnen deze tijd betere kans op psychisch herstel, op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten en op het veiligstellen van sporen. Dit laatste maakt de kans om de pleger te vinden groter.
Heb jij hulp nodig?
Heb je direct hulp nodig, twijfel je of zit je met vragen? Dan kun je altijd gratis met ons bellen of chatten. Bel 112 als elke seconde telt.
Is het korter dan 7 dagen geleden?
Wij zijn dag en nacht bereikbaar voor iedereen die kortgeleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Binnen 7 dagen na het seksueel geweld kunnen wij het meeste voor jou doen. Probeer daarom zo snel mogelijk te bellen.
Is het langer dan 7 dagen geleden?
Je kunt ons ook bellen of chatten over een nare ervaring van langer geleden of als je twijfelt of jouw ervaring wel seksueel geweld was. Voor deze en andere vragen zijn we tijdens kantooruren bereikbaar.
Respect
Misschien is het voor jou extra moeilijk om hulp te zoeken na seksueel geweld. Mogelijk heb je al te maken gehad met homofobie of transfobie toen je hulp probeerde te zoeken. Wij behandelen iedereen die ons belt met respect en persoonlijke aandacht.
Vertrouwelijk
Bellen kan ook anoniem. Artsen, verpleegkundigen, psychologen en maatschappelijk werkers werken samen om goede zorg te bieden. Zij houden zich aan hun beroepsmatige geheimhoudingsplicht en zullen informatie niet zonder jouw toestemming delen.
Zij kregen ook hulp van het Centrum Seksueel Geweld
'Mijn date drogeerde en verkrachtte me'
Milan werd gedrogeerd en verkracht door een man die hij in een gayclub had leren kennen. Hij belde de dag erna met het Centrum Seksueel Geweld omdat hij bang was voor hiv-besmetting. De CSG-arts gaf hem medicatie om dit de voorkomen.
'Ik ben in elkaar geslagen en aangerand'
Nora heeft sinds zij als vrouw leeft te maken met discriminatie en scheldpartijen op straat. Onlangs is ze door een groep mannen in elkaar geslagen en aangerand. Naast medische zorg heeft het CSG haar geholpen met een advocaat die haar kan ondersteunen bij het doen van aangifte.
'Hij dreigt mijn beelden online te zetten'
David ontmoet via een datingapp een leuke man. Na een tijdje stuurt hij op verzoek naaktbeelden naar zijn match. Als David na een tijdje het contact wil verbreken, dreigt de man de beelden online te zetten. David nam contact op met het CSG voor hulp en advies.
Het CSG is er voor jou!
Heb jij net als Milan, Nora en David te maken (gehad) met een nare seksuele ervaring? En heb je hulp of advies nodig? Neem dan contact met ons op.
Welke hulp bieden wij?
Medische hulp
Een arts kan je onderzoeken of behandelen om een besmetting met hiv, een SOA of een ongewenste zwangerschap te voorkomen.
Tips van de arts
- Probeer zo snel mogelijk, liefst binnen 72 uur, contact op te nemen met het Centrum Seksueel Geweld. Vraag naar de morning after pil of PEP-medicatie bij kans op zwangerschap of hiv-besmetting.
- Juist nu is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Probeer dus gezond te eten en te drinken.
- Na een heftige ervaring is het goed om extra voorzichtig om te gaan met alcohol en drugs. Het is begrijpelijk dat je je tijdelijk minder rot wilt voelen, maar zodra je stopt komen nare gevoelens weer terug. Hierdoor heb je kans op verslaving en zijn klachten moeilijker te behandelen.
Tips van de psycholoog
- Na een heftige ervaring kan het moeilijk zijn om een normaal dag- en nachtritme aan te houden. Probeer zo veel mogelijk in jouw ritme te blijven, dit is beter voor je gezondheid.
- Het is misschien moeilijk om over de gebeurtenis te praten. Toch is het wel goed om dit te doen: praten met iemand die je vertrouwt kan namelijk veel steun bieden.
- Als je het moeilijk vindt om over de gebeurtenis te praten, kun je er ook voor kiezen erover te schrijven.
Psychische hulp
Bij het Centrum Seksueel Geweld kun je hulp krijgen om een ongewenste seksuele ervaring te verwerken. Als jij dat wil kunnen wij je in contact brengen met een psycholoog
Juridische hulp
Als jij dat wil kun je ondersteuning krijgen bij het contact met de politie. Ook medewerkers van slachtofferhulp en gespecialiseerde advocaten kunnen jou bijstaan. Voor hulp van het CSG is contact met de politie niet verplicht.
Tips van de politie
- De zedenpolitie kan eerst uitleg geven in een informatief gesprek. Je hoeft pas later te beslissen of je aangifte wil doen.
- Misschien voel je je vies. Toch is het slim om nog even te wachten met douchen, wassen, plassen of het poetsen van je tanden. De politie heeft zo een grotere kans op het vinden van sporen.
Vragen en gedachten die je kunt hebben
Klik op de pijltjes voor een toelichting en/of een antwoord.
Ik wilde geen seks, maar heb geen 'nee' gezegd. Ben ik dan wel misbruikt?
Als jij seks tegen je wil hebt gehad, dan betekent dit dat je misbruikt bent. Belangrijk om te weten is dat zeventig procent van de slachtoffers verstijft of meewerkt tijdens het seksueel misbruik. Het lukt dan vaak ook niet om iets te zeggen of om hulp te roepen. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam om jou te beschermen. Bij extreme stress neemt jouw lijf de controle van je over; hier kun je zelf helemaal niets aan doen.
Ik heb drugs gebruikt en daarna tegen mijn wil seks gehad. Is het nu mijn eigen schuld?
Nee, zeker niet. Ook als je drugs hebt gebruikt, mag de ander nooit over jouw grenzen gaan. Dat jij seks tegen je wil hebt gehad is dus niet jouw schuld.
Ik denk dat ik gedrogeerd ben en dat daarna iemand tegen mijn wil seks met me heeft gehad. Wat kan ik doen?
Belangrijk om te weten is dat dit nooit jouw schuld is geweest. Neem voor hulp en advies contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Het liefst binnen zeven dagen. Binnen die tijd kunnen we jou het beste helpen. Is het langer geleden? Ook dan kun je bij ons terecht. Belangrijk om te weten is dat het bewijzen van drogering niet eenvoudig is, zeker niet als het langer is geleden.
Degene die mijn heeft misbruikt is een bekende. Daarom houd ik het ’t liefste stil. Is dit normaal?
Ja, het is heel normaal dat je het dan verzwijgt. Want als je het vertelt dan kan dat veel onrust oproepen, bijvoorbeeld in je familie of in je vriendengroep. Toch is het voor je herstel belangrijk dat je over het misbruik praat. Vertel het aan iemand die jij vertrouwt. Of deel je verhaal met een professional via www.chatmetcsg.nl. Dit kan anoniem.
Mijn partner dwingt mij tot seks. Is dit normaal? En wat kan ik doen?
Gedwongen seks binnen een relatie is niet oké. Je kunt voor hulp of advies contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Bel 0800-0188. Of deel je verhaal met een professional via www.chatmetcsg.nl. Dit kan anoniem.
Mijn lichaamskenmerken komen niet overeen met mijn genderidentiteit. Word ik bij het CSG wel met respect behandeld?
Absoluut. Wij zijn er om jou te helpen na het meemaken van een nare seksuele ervaring, wie je ook bent of hoe je er ook uitziet. Wij zijn er voor jou!
Het misbruik is al lang geleden. Mag ik dan nog wel contact opnemen voor hulp of advies?
Jazeker. Jij mag altijd contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld voor hulp of advies voor datgene wat jij hebt meegemaakt. De gevolgen van seksueel misbruik kunnen jaren lang duren, en het is nooit te laat om hulp te zoeken.
Kan ik anoniem blijven als ik hulp vraag van het Centrum Seksueel Geweld?
Bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld kan altijd anoniem. Kom je naar het Centrum Seksueel Geweld toe voor hulp en behandeling, dan moeten we wel je persoonsgegevens noteren. Onze artsen, verpleegkundigen, psychologen en maatschappelijk werkers werken samen om goede zorg te bieden. Zij houden zich aan hun beroepsmatige geheimhoudingsplicht en zullen zorgvuldig met jouw gegevens omgaan.
Heb je andere vragen? Wil je je verhaal kwijt? Of heb je advies nodig? Onze hulpverleners zijn er voor jou! Chat met een van onze hulpverleners.
Meer informatie
Het Centrum Seksueel Geweld bevindt zich in alle regio’s van Nederland. Er is dus altijd hulp in de buurt.
Direct hulp nodig? Bel snel 0800-0188