De regio West- en Midden-Brabant krijgt een Centrum voor Seksueel Geweld (CSG). In het Amphia Ziekenhuis gaat volgende maand een opvanglocatie van start.
Tot nu toe was de opvang van slachtoffers van seksueel geweld in deze regio versnipperd. Dat gebeurde bij Veilig Thuis, het meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, of je kon je melden bij huisarts, politie of GGD.
Bij het Centrum voor Seksueel Geweld werken artsen, politie en hulpverleners met elkaar samen. Daardoor hoeven patiënten niet vaker dan nodig hun verhaal te doen en onderzoeken te ondergaan om sporen te verzamelen die als bewijs kunnen dienen.
,,Dat is belangrijke winst’’, zegt projectleider Gerrianne Rozema. ,,Nu krijgen slachtoffers die zich melden, te maken met zoveel instanties. Ze krijgen zo vaak die ene vraag voorgelegd: wat is er gebeurd? Dat is heel vervelend, zeker als zoiets je is overkomen.”
Negentig procent slachtoffers is vrouw
Het Centrum voor Seksueel Geweld gaat op 22 januari in het Amphia van start. Elders in Nederland bestaan al dergelijke centra. Het eerste werd in 2012 in Utrecht opgericht, inmiddels bestaan er 15. Vorig jaar melden zich 1.400 slachtoffers bij de centra. Negentig procent is vrouw, één op de drie is minderjarig.
Het werkelijke aantal slachtoffers ligt nog veel hoger, zegt klinisch psycholoog en initiatiefneemster van de centra, Iva Bicanic. Maar uit schaamte zwijgen veel slachtoffers. Dat bijna de helft van de mensen die zich wel meldt al vaker slachtoffer is geweest van seksueel geweld, verbaast haar niet.
,,Als je eenmaal slachtoffer bent geworden van aanranding of verkrachting, ga je anders reageren op prikkels. Zeker als je dat als kind is overkomen. Veel mensen ontwikkelen een negatief zelfbeeld. Dat maakt je kwetsbaar voor herhaling. Het is een van de grootste problemen in traumaland.”
Exacte locatie niet bekend
De exacte locatie van het centrum binnen het Amphia wordt niet bekendgemaakt. Het is namelijk niet de bedoeling dat iedereen er zomaar binnen kan lopen. Slachtoffers van seksueel geweld moeten het landelijke telefoonnummer 0800-0188 bellen en krijgen dan te horen waar ze naar toe kunnen. Het nummer is dag en nacht bereikbaar.
Om de kosten voor het CSG te drukken wordt straks zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het personeel in het Amphia en de expertise en inzet van de andere partners zoals Veilig Thuis. De jaarlijkse kosten voor het CSG bedragen zo’n 1,5 ton. Vanaf 2019 worden die betaald door de gemeenten in de regio.