Centrum Seksueel Geweld

Advies

Bel of chat met het Centrum Seksueel Geweld. Wij zullen goed met jouw informatie omgaan, kunnen je helpen en doen niets wat jij niet wilt. Bel gratis: 0800-0188 of chat via: www.chatmetcsg.nl

Goed om te weten
het is nooit te laat om professionele hulp in te schakelen. Ook als het misbruik langer is geleden, kunnen we je ondersteunen bij het vinden van de juiste hulp in jouw situatie.

Wat is seksueel geweld?

Seksueel geweld is een term die gebruikt wordt voor alle seksuele handelingen die iemand gedwongen moet uitvoeren, ondergaan of zien. Seksueel geweld kan zowel online als offline plaatsvinden.

Hoe lastig het ook is, probeer met iemand te praten over wat er is gebeurd. Iemand die je vertrouwt. Je hoeft niet te vertellen wat er precies is gebeurd. Misschien weet je dat ook niet.
Het is heel belangrijk dat je er niet in je eentje mee blijft rondlopen. Door het te vertellen kun je steun krijgen en kun je geholpen worden.

Voorbeelden van mensen die je misschien in vertrouwen kunt nemen: een vriend/vriendin, broer/zus, je partner, je vader of moeder, een docent, je huisarts.

Je kunt ook anoniem bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Bel gratis 0800-0188 of chat via chatmetcsg.nl

Doetip

Durf je niet te vertellen wat je hebt meegemaakt, dan kan het helpen om je verhaal op te schrijven. Zo geef je alvast woorden aan wat er is gebeurd.

Belangrijk om te weten
Helaas vindt de omgeving het soms lastig om goed te reageren op het meemaken van seksueel geweld. Hierdoor kan het lijken alsof ze jou de schuld geven van wat er is gebeurd. Dat heet victim blaming. We hopen dat de reactie die jij kreeg positief en steunend is geweest. Dat je geloofd wordt en dat je serieus wordt genomen door de mensen die voor jou belangrijk zijn.

Het kan zijn dat je last hebt van nare gevoelens of gedachten. Bijvoorbeeld: somberheid, piekeren, slecht slapen, kort lontje, laag zelfbeeld, schuldgevoelens, concentratieproblemen en zelfmoordgedachten.

Als dit langer dan een maand duurt na het meemaken van seksueel geweld, maak dan een afspraak bij je Huisarts of Praktijk Ondersteuner GGZ (GGZ= Geestelijke GezondheidsZorg) en vraag om een verwijzing naar een GGZ-instelling gespecialiseerd in het behandelen van slachtoffers van seksueel misbruik.

Als je huisarts hierbij advies nodig heeft, kan deze contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld via: 0800-0188.

113
Voel je je zo naar dat je in meer of mindere mate denkt aan zelfmoord, bel dan 0800-0113 of chat via 113.nl

Doetip

Vul de Zelftest zelfmoordgedachten in. Je krijg direct na het invullen een advies over wat je het beste kunt doen. 113.nl/zelftest-zelfmoordgedachten

Als je lichamelijke klachten blijven aanhouden, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat deze klachten samenhangen met het misbruik, maar dat hoeft niet.

Denk bij lichamelijke klachten aan: buikpijn, hoofdpijn, verkrampingen in het lichaam, bekkenbodemproblematiek en problemen met seksualiteit.

Doetip

Als je dit soort lichamelijke klachten al langer hebt en niks lijkt te helpen, vertel je huisarts dan over het misbruik, hoe moeilijk dat ook is.

Het kan zijn dat je baat hebt bij Haptotherapie. We vermelden het hier apart omdat het wat minder bekend is en vaak over het hoofd wordt gezien. Meer informatie vind je op haptotherapeuten-vvh.nl/clienten

Neem contact op met een seksuoloog via de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie. nvvs.info

Leestip

Artikel over posttraumatische stressstoornis en seksuele problemen na seksueel geweld. tijdschriftgedragstherapie.nl

Als je online een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, kun je bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld voor informatie en advies. Bel gratis 0800-0188 of chat via chatmetcsg.nl

Wij kunnen je helaas niet helpen met het verwijderen van naaktbeelden van internet. Voor advies hierover kun je terecht bij Helpwanted.nl. helpwanted.nl

Leestip

Op deze site vind je goede info over zowel online als offline misbruik vraaghetdepolitie.nl

Doetip

Maak een afspraak met de politie. De politie heeft speciaal getrainde agenten die naar jouw verhaal luisteren en samen met jou verdere mogelijkheden bespreken. Aangifte doen kan, maar dat hoeft niet. Bel 0900-8844 en vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt. Je kunt ook anoniem chatten met de politie. vraaghetdepolitie.nl

Kijk op de site van de Zedenpolitie. Daar kun je veel informatie vinden over wat zij voor je kunnen doen. Je kunt ook met hen bellen of anoniem chatten.

Bel 0900-8844 en vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt. Zie ook politie.nl

Anoniem chatten met de politie kan via: vraaghetdepolitie.nl

Wil je liever (nog) geen contact met de politie? Dan kun je ook altijd contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Bel gratis: 0800-0188 of chat via chatmetcsg.nl

Het kan heel fijn zijn om contact te hebben met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij.

Zoek je een online lotgenotengroep? Slachtofferhulp Nederland biedt anoniem toegang tot online besloten en niet besloten lotgenotengroepen. Zie voor meer informatie: slachtofferwijzer.nl

Zoek je een face to face lotgenotengroep? Ook daarvoor kun je terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Kijk op slachtofferhulp.nl of bel: 0900-0101.

Je kunt ook bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Wij hebben zicht op lotgenotengroepen bij jou in de buurt. Bel gratis: 0800-0188 of chat via chatmetcsg.nl

Voor juridisch advies neem je contact op met Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZS).

LANGZS richt zich op de juridische bijstand aan slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Zie langzs.nl

Je kunt ook terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Bel: 0900-0101 of kijk op: slachtofferhulp.nl

Centrum Seksueel Geweld

Voor hulp en advies na seksueel misbruik.
Bel: 0800-0188 of chat via chatmetcsg.nl

Fier

Voor hulp en informatie na alle vormen van (seksueel) geweld.
Bel: 0800-2080000 of chat via chatmetfier.nl

Helpwanted.nl

Voor informatie en advies bij online misbruik.
Bel: 020-261 5275 of kijk op helpwanted.nl

113

Voel je je zo naar dat je soms of vaak denkt aan zelfmoord, bel dan: 0800-0113 of chat via 113.nl

Politie

Bel 0900-8844 en vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt. Anoniem chatten met de politie kan via vraaghetdepolitie.nl