Centrum Seksueel Geweld

Ons advies aan jou

Als iemand aan je heeft gezeten en dat voelde of voelt niet oké, dan kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Wij helpen iedere dag kinderen en jongeren die dit meemaken.

Je kunt zo vaak met ons bellen of chatten als je wilt. Dit is gratis en je hoeft je naam niet te zeggen. Wij zijn er om jou te helpen!

Bel: 0800-0188 of chat via: www.chatmetcsg.nl

Wat is seksueel misbruik?

Seksueel misbruik betekent dat iemand, een bekende of een onbekende, je dwingt of overhaalt om seksuele dingen te doen. Bijvoorbeeld dat iemand aan je borsten zit, aan je billen, aan je piemel of aan je vagina. Seksueel misbruik kan ook online, bijvoorbeeld als iemand jou dwingt je uit te kleden voor de webcam of dat jouw naaktfoto’s worden rondgestuurd.

Bekijk ook deze pagina van het Klokhuis voor meer informatie over seksueel misbruik.

Hoe moeilijk het ook is, probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt. Je hoeft meteen niet te vertellen wat er precies is gebeurd, maar het is heel belangrijk dat je er niet in je eentje mee blijft rondlopen. Door het te vertellen kun je steun krijgen en kun je geholpen worden.

Voorbeelden van mensen die je misschien in vertrouwen kunt nemen: een vriend /vriendin, broer/zus, je vader of moeder, een docent, je huisarts.

Je kunt ook gratis en anoniem bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Bel: 0800-0188 of chat via: chatmetcsg.nl

 

Kijktip

Er heeft iemand aan me gezeten en dat voelde niet oké. Wat kan ik doen?

Doetip

Durf je niet te vertellen wat er is gebeurd? Dan kan het ook helpen om het op te schrijven. Je kunt dit dan ook voorlezen aan iemand of overschrijven in een chat.

Belangrijk om te weten
Het kan best zijn dat mensen schrikken als je dit aan ze vertelt, want dit hadden ze helemaal niet verwacht. Sommige mensen vinden het moeilijk om goed te reageren en dan kunnen ze jou het gevoel geven dat het jouw schuld was. Dat is echt niet zo. Met jou is niets aan de hand, het is nooit jouw schuld. Niemand mag op die manier aan jou zitten.

Maak een afspraak bij je Huisarts en vraag om een verwijzing naar een therapeut die is gespecialiseerd in het behandelen van de gevolgen van seksueel misbruik.

Als je huisarts hierbij advies nodig heeft, kan deze contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Bel gratis: 0800-0188.

Voel je je zo naar dat je aan zelfmoord denkt, bel dan: 0800-0113 of chat via 113.nl.

Kijktips
Is het normaal dat ik in de war ben?

Kan ik het vergeten?

Welke hulp hebben slachtoffers van seksueel misbruik nodig?

Wat is verwerken?

DoetipCreëer je eigen Veilige Plek. Zie hier hoe je dat kunt doen.

Doetip
Als je wilt weten of je een posttraumatische stressstoornis hebt, kun je een test doen. Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een lange, heftige stressreactie op een schokkende gebeurtenis. Voor de Zelftest Trauma voor kinderen van 8 tot 18 jaar, ga je naar traumaexperts.nl

Er is een test die je zelf kunt invullen en een test die ouders en opvoeders voor jou kunnen invullen. Als je alle vragen hebt beantwoord, krijg je een uitslag. Hieruit wordt duidelijk of het belangrijk is om hulp te zoeken. Je krijgt dan ook informatie over hoe je hulp kunt zoeken.

Het kan zijn dat je lichamelijke klachten hebt van het misbruik. Dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn.

Denk bij lichamelijke klachten aan: buikpijn, hoofdpijn, stijve nek, kramp in je kaken, problemen met poepen of plassen.

Als je dit soort klachten al langer hebt en als niks lijkt te helpen, vertel je huisarts dan over deze klachten. En als je durft ook over het misbruik, hoe moeilijk dat ook is. Je huisarts zal er goed mee omgaan en kan je dan beter helpen.

Je mag ook altijd gratis en anoniem bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Bel: 0800-0188 of chat via chatmetcsg.nl

Als je online een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, kun je gratis en anoniem bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Bel: 0800-0188 of chat via chatmetcsg.nl

Wij kunnen je helaas niet helpen met het verwijderen van naaktbeelden van internet. Voor advies hierover kun je terecht bij Helpwanted.nl. helpwanted.nl

Leestip
Op deze site vind je goede info over zowel online als offline misbruik vraaghetdepolitie.nl

Een afspraak maken met de politie kan best moeilijk zijn. Misschien is er iemand die je vertrouwt en die je kan helpen met bellen en met je mee kan. De politie heeft speciaal getrainde agenten die naar jouw verhaal luisteren en samen met jou kijken wat ze voor je kunnen doen. Bel 0900-8844 en vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt.

Je kunt ook anoniem chatten met de politie als je dat liever doet. Of op hun website kijken. Daar vind je veel informatie over wat zij voor je kunnen doen vraaghetdepolitie.nl

Kinderen tussen de 13 en 18 jaar kunnen terecht op het forum van de Kindertelefoon. Hier kun je met elkaar praten over wat je hebt meegemaakt. Kijk op forum.kindertelefoon.nl

Je kunt ook bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Wij kunnen je doorverwijzen naar lotgenotengroepen bij jou in de buurt. Bel: 0800-0188 of chat via chatmetcsg.nl

Voor juridisch advies neem je contact op met Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZS).

LANGZS richt zich op de juridische bijstand aan slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Zie langzs.nl

Je kunt ook terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Bel: 0900-0101 of kijk op slachtofferhulp.nl

Centrum Seksueel Geweld

Voor hulp en advies na seksueel misbruik.
Bel: 0800-0188 of chat via chatmetcsg.nl

Fier

Voor hulp en informatie na alle vormen van (seksueel) geweld.
Bel: 0800-2080000 of chat via chatmetfier.nl

Helpwanted.nl

Voor informatie en advies bij online misbruik.
Bel: 020-261 5275 of kijk op helpwanted.nl

Kindertelefoon

Met de Kindertelefoon kun je over alles praten.
Bel gratis: 0800-0432 of kijk op kindertelefoon.nl

113

Voel je je zo naar dat je soms of vaak denkt aan zelfmoord, bel dan: 0800-0113 of chat via 113.nl

Politie

Bel 0900-8844 en vraag naar de zedenpolitie bij jou in de buurt. Anoniem chatten met de politie kan via vraaghetdepolitie.nl