Home / Het CSG voor huisartsen
Meer dan twee miljoen mensen in Nederland hebben te maken (gehad) met een vorm van ernstig seksueel geweld. De kans dat jij als arts dagelijks slachtoffers van seksueel geweld op je spreekuur hebt, is dus heel erg groot. Wist je dat je met een doorverwijzing naar het Centrum Seksueel Geweld het verschil kunt maken voor slachtoffers, doordat ze sneller en efficiënter geholpen kunnen worden.
‘Ongeveer de helft van alle slachtoffers van seksueel misbruik ervaart hier last van in de vorm van psychische en/of lichamelijke klachten. Statistisch gezien zie je als huisarts iedere dag één of twee slachtoffers op je spreekuur. Vragen of iemand nare ervaringen heeft op seksueel gebied is altijd een optie. En als dan blijkt dat iemand inderdaad nog last heeft van deze ervaring(en), weet dan dat je kunt doorverwijzen naar het Centrum Seksueel Geweld. Wij kunnen taken van jou overnemen, en dat doen we graag, want als huisarts heb je je handen al vol aan je belangrijke werk.’
Iva Bicanic, directeur CSG
Vóór het bestaan van het CSG moesten slachtoffers van seksueel geweld shoppen voor hulp; bij de politie, huisarts, GGD, et cetera. Allerlei loketten die je dan in je meest kwetsbare situatie bij langs moest. Het CSG is al die loketten ineen; alle hulp die een slachtoffer van seksueel geweld nodig heeft, is daar aanwezig – medische, psychologische en forensische hulp. Maak als arts gebruik van die expertise. Dit doe je door te bellen naar 0800-0188.
‘Het is ontzettend belangrijk dat je als huisarts bekend bent met het CSG en ze op het juiste moment inzet bij slachtoffers van seksueel geweld in je praktijk. Het CSG heeft veel meer expertise op dit gebied dan wij, en het mooie is dat iedereen die korter dan een week geleden seksueel geweld heeft meegemaakt een casemanager krijgt die alle zaken rondom het slachtoffer regelt. Dat scheelt je als huisarts enorm veel tijd. Bovendien is het veel fijner voor patiënten; ze hoeven niet steeds weer een ander persoon het verhaal te vertellen. Zelf heb ik ook bij diverse casussen van seksueel misbruik in het verleden gebruik gemaakt van de expertise van het CSG. Daar konden ze me precies vertellen naar welke hulpverlening in de regio ik het beste kon doorverwijzen. Kortom: bel bij seksueel geweld altijd het CSG.’
Wat kun jij als arts doen als een patiënt aangeeft slachtoffer van seksueel geweld te zijn? Stilstaan bij je eigen emoties, bijvoorbeeld. En niet aan waarheidsvinding doen. Download deze én meer do’s and don’ts via de button hieronder.
Cindy wil graag anoniem blijven. De vrouw op deze foto is niet Cindy.
Foto: Brent Ninaber.
Wil je in je wachtkamer aandacht besteden aan het Centrum Seksueel Geweld ? Download dan via de knop hieronder de beschikbare afbeeldingen.
Het Centrum Seksueel Geweld bevindt zich in alle regio’s van Nederland. Er is dus altijd hulp in de buurt.
Direct hulp nodig? Bel snel 0800-0188