Jesper werd misbruikt door zijn zwemtrainer

'Mijn trainer beloofde
me gouden medailles
als ik deed wat hij wilde'

Hey, ik ben Jesper en ik ben twaalf jaar. Al vanaf mijn zesde, zit ik op zwemmen. Dat vind ik leuk en ik ben er heel goed in. Ik heb al heel veel wedstrijden gewonnen. Nu ben ik even gestopt, vanwege wat mijn trainer heeft gedaan. Hij heeft dingen met mij gedaan die niet mogen. Seksuele dingen.

Hij zei altijd dat ik over een paar jaar naar de Olympische Spelen kan als ik maar hard genoeg train en doe wat hij zegt. Ik kreeg ook privé-training van hem, waar niemand anders bij was. Tijdens die trainingen zat hij aan mijn piemel en ik moest aan zijn piemel zitten. Hij maakte er ook foto’s van. Ook deed hij andere dingen, maar daar wil ik liever niet over praten. Hij zei dat hij een kampioen van me zou maken. Dat vond ik fijn en dus deed ik wat hij wilde.

Eigenlijk wist ik wel dat het verkeerd was wat hij bij mij deed en dat het niet mijn schuld was. Maar ik durfde er niets van te zeggen. Ik was bang dat hij dan mijn trainer dan niet meer wilde zijn. En ik schaamde me. Omdat ik ook dingen bij hem had gedaan. Wat zouden mijn ouders en mijn vrienden daar wel niet van vinden? En wat zouden ze zeggen als ze die foto’s zouden zien?

Op een dag kwam de politie bij ons thuis. Ze hadden bij mijn trainer naaktfoto’s van mij gevonden. Mijn trainer had heel veel van dit soort foto’s bij hem op de computer, ook van andere kinderen. Toen moest ik wel vertellen wat er was gebeurd. Ik kreeg hulp van verschillende mensen die zeiden dat het niet mijn schuld was en dat ik me niet hoefde te schamen.

Toch schaam ik me af en toe nog wel een beetje, maar ik ben wel opgelucht dat het voorbij is. Hij zit in de gevangenis, en ik wil over een tijdje gewoon weer gaan zwemmen. Bij een andere trainer.

Tegen andere kinderen die zoiets overkomt wil ik zeggen: laat je niet wijs maken dat je je mond moet houden. Er komt een dag en dan kun je zelf kiezen erover te praten met iemand die jou vertrouwt. En die kan je helpen dat het stopt.

Heb jij ook zoiets als Jesper meegemaakt? Dan kunnen wij jou helpen.

Als een volwassene of een groot kind seksuele dingen met jou doet, dan kun je contact opnemen met het Centrum Seksueel Geweld. Wij helpen iedere dag kinderen die dit meemaken. Je kunt zo vaak met ons bellen of chatten als je wilt. Dit is gratis en je hoeft je naam niet te zeggen. Ook als je niet zeker weet of je seksueel misbruik hebt meegemaakt, mag je contact met ons opnemen. Wij zijn er om jou te helpen! Ook nu, tijdens corona, zijn wij voor jou bereikbaar.

Iva is een psycholoog die gespecialiseerd is in het helpen van kinderen die seksueel misbruik meemaken. Zij geeft jou tips over wat je kunt doen als jij dit meemaakt.

Tips voor jou