Wat je moet weten over...
Een nare seksuele ervaring en de gevolgen op korte termijn
Na een nare seksuele ervaring, kunnen er verschillende klachten ontstaan. Die klachten kunnen voor iedereen anders zijn. Niet iedereen die slachtoffer is van seksueel geweld wordt ziek of krijgt last van traumaklachten. We noemen hieronder een aantal van de meest voorkomende klachten.
Weet dat het niet jouw schuld is wat er is gebeurd. Wat jij hebt meegemaakt had nooit mogen gebeuren. En het is oké om hulp te zoeken en over jouw ervaringen te praten. Heb jij (online) seksueel geweld meegemaakt en wil je advies over wat jij kunt doen en waar je terechtkunt? Ga dan naar onze hulptool. Wil je liever direct contact met een van onze hulpverleners? Bel dan 0800-0188 of chat via de button hieronder.
Verwondingen, ziekte en zwangerschap
Je kunt tijdens de nare seksuele ervaring verwondingen oplopen. Ook kun je na de tijd ziek worden. Je kunt bijvoorbeeld een SOA (seksueel overdraagbare aandoening), HIV of hepatitis. Als je een meisje of een vrouw bent, kun je zwanger raken door een verkrachting. Om je verwondingen te verzorgen en ziektes en zwangerschap tegen te gaan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met het Centrum Seksueel Geweld, het liefst binnen 7 dagen.
Stressreacties na seksueel geweld
Als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, dan krijg je waarschijnlijk direct na het misbruik stressreacties. Zoals: een verdoofd gevoel, slapeloosheid, angst en boosheid. Dit zijn heel normale reacties. Belangrijk om te weten is dat deze stressreacties meestal na een tijdje minder worden. Zijn de stressreacties na vier weken nog niet minder geworden, dan is de kans groot dat je een posttraumatische stressstoornis hebt.
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) na seksueel geweld
Een posttraumatische stressstoornis betekent dat het niet lukt om de nare gebeurtenis(sen) te verwerken. Je blijft eraan denken, terwijl je je best doet om er niet aan te denken. Je bent snel boos en denkt negatief over jezelf en anderen. Het is heel vervelend om een PTSS te hebben. Vaak gaat een PTSS samen met somberheid of een andere stoornis. Het is belangrijk om van die PTSS af te komen met een traumabehandeling. Ook omdat je met een PTSS een groter risico loopt om opnieuw slachtoffer te worden van seksueel geweld.
Herbelevingen
Oftewel: de beelden van het misbruik blijven zich in je hoofd herhalen. Sommige slachtoffers hebben dit de hele dag, anderen vooral ’s avonds als ze gaan slapen, of in de vorm van nachtmerries. Het kan helpen om overdag te praten over wat je hebt meegemaakt. Ook kun je kort voor het slapen gaan jezelf afleiden met iets waardoor je niet aan de gebeurtenis hoeft te denken. Sommige slachtoffers denken dat ze gek worden van de herbelevingen. Maar het is een normale reactie. Als het goed is, worden de herbelevingen steeds minder.
Vermijding
Je vermijdt gedachten, gevoelens en activiteiten die aan het misbruik doen denken. Dat is direct na het meemaken van seksueel geweld heel normaal. Als het goed is nemen vermijdingen na een tijdje af. Als dat niet zo is, probeer dan een verschil te maken tussen die dingen die je vermijdt omdat ze gevaarlijk kunnen zijn (bijvoorbeeld in je eentje naar een donker bos gaan) en de dingen die gevaarlijk ‘voelen’ (bijvoorbeeld naar buiten gaan). Probeer de dingen die gevaarlijk voelen toch te doen. Je brein leert zo dat de dingen waarvoor je bang bent, niet uitkomen. Het helpt ook om je normale leven zoveel mogelijk op te pakken, door naar school of werk te gaan.
Waakzaamheid
Veel mensen hebben direct na een heftige gebeurtenis het gevoel dat ze continu moeten oppassen, omdat alles gevaarlijk is. Door de nare gebeurtenis blijft je lichaam meestal nog een tijdje in staat van opperste paraatheid. Dit zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap valt, je minder goed kunt concentreren, sneller boos bent en eerder schrikt. Dit wordt vaak vanzelf minder. Het oppakken van je normale leven helpt ook.
Negatief denken en sombere gevoelens
Je kunt last krijgen van een somber gevoel of negatieve gedachten. Over jezelf, anderen of de hele wereld. Je hebt het gevoel dat je niemand meer kunt vertrouwen. De sombere gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je minder zin hebt om dingen te doen of minder met mensen gaat praten. Zoek daarom steun bij de mensen om je heen. Praat met mensen die jij vertrouwt, zodat zij je kunnen helpen om positief te blijven in een voor jou lastige situatie.
Fleur werd verkracht door een studiegenoot
‘Vanaf die tijd bleef ik weg van anderen, ik hield mezelf alleen, omdat ik dacht dat ik het niet meer waard was. Ik voelde me vervreemd van de wereld.’ Lees het verhaal van Fleur
Schuld- en schaamtegevoelens
Als slachtoffer van een nare seksuele ervaring kan het zijn dat jij jezelf de schuld geeft van wat er is gebeurd en/of dat je boos bent op jezelf omdat je vindt dat je niet genoeg hebt gedaan om de dader te stoppen. Daarin ben je niet de enige. Veel slachtoffers van een aanranding of verkrachting hebben die gevoelens. Het is belangrijk om verschil te maken tussen schuldig zijn en je schuldig voelen. Ook al voel je je schuldig, je bent het niet. Niemand mag jou zonder jouw toestemming aanraken.
Twijfelen aan je seksuele geaardheid
Het meemaken van seksueel geweld kan voor veel verwarring bij jezelf zorgen. Als je als jongen of man bent misbruikt door een andere man, kun je bijvoorbeeld gaan twijfelen of je homoseksueel bent of niet, zeker als je tijdens het misbruik een erectie en/of een zaadlozing kreeg. Dat je lichaam reageerde met een erectie, zegt niets over opwinding of toestemming en ook niet over jouw seksuele geaardheid.
Jij bent meer dan die ene ervaring
Het meemaken van een nare seksuele ervaring kan heel veel impact hebben op je leven, nu en morgen waarschijnlijk ook. Tegelijkertijd heb je nog een leven te leven. Met studie, werk, familie en vrienden. Ondanks dat jij slachtoffer bent geworden van een heel nare ervaring, mag je ook genieten van het leven en plezier beleven. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Je kunt mooie dingen meemaken en een waardevol bestaan opbouwen. Ook kun je positieve dingen halen uit het trauma wat jij hebt meegemaakt. Dit heet posttraumatische groei.
Noor werd op haar dertiende verkracht
‘Ik had de verkrachting liever niet meegemaakt, maar het heeft me uiteindelijk toch een rijker mens gemaakt. Ik heb een groot empathisch vermogen, kan goed omgaan met ongemak en weet ruimte te maken voor de ander. Ook ben ik heel bewust in het opzoeken van plezier.’
Lees hier het verhaal van Noor
#nietjouwschuld
Dit boekje maakten we speciaal voor mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt. Met informatie, tips en ervaringsverhalen. Je downloadt het boekje gratis via onderstaande knop
Heb jij hulp nodig?
Heb jij ook een nare seksuele ervaring gehad en heb je hulp of advies nodig? Of twijfel je of datgene wat jij hebt meegemaakt misbruik is? Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Het maakt niet uit hoe lang het is geleden. Ook als de ervaring online was kun je bij ons terecht.
Zij vertellen hun verhaal
Klik op de foto’s om de verhalen te lezen.
Het Centrum Seksueel Geweld bevindt zich in alle regio’s van Nederland. Er is dus altijd hulp in de buurt.
Direct hulp nodig? Bel snel 0800-0188