Bel snel
0800-0188
Anoniem
Chat met CSG
Wat je moet weten over...
Seksueel geweld en genderdysforie
Wat hebben genderdysforie en transgenderschap te maken met seksueel geweld? Op deze pagina vertellen we je daar meer over.
Heb jij (online) seksueel geweld meegemaakt en heb je hulp of advies nodig? Chat dan met een van onze hulpverleners. Dit kan via de button hieronder.
Wat betekent genderysforie?
Genderdysforie houdt in dat je je niet fijn voelt met het geslacht waarmee je bent geboren. Je geboortegeslacht past niet bij hoe jij je voelt en hoe jij je wilt uiten. Ben je als jongen geboren terwijl jij je een meisje voelt, of ben je als meisje geboren terwijl jij je een jongen voelt, dan heet dat transgender of transpersoon. Het kan ook zijn dat jij je herkent in zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken of juist in geen van beide. Dit wordt non-binair genoemd.
In transitie
Er zijn transpersonen die ‘in transitie’ gaan.
Je kunt in sociale transitie gaan. Dat betekent dat je bijvoorbeeld andere voornaamwoorden kiest, of een andere naam en/of dat je de expressie kiest die past bij hoe jij je voelt. Denk aan: kleding, kapsel, het dragen van make-up. Niet iedereen met genderdysforie kiest ervoor om in sociale transitie te gaan.
Sommige transpersonen kiezen ervoor om ook in medische transitie te gaan. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een hormoonbehandeling start of kiest voor een geslachtsveranderende operatie. Niet iedereen met genderdysforie kiest voor een hormoonbehandeling en/of een geslachtsveranderende operatie.
Genderdysforie, transgenderschap en seksueel misbruik als kind
Is er een verband tussen genderdysforie, transpersoon zijn en seksueel misbruik in de kindertijd? Dit hoeft niet per se. Niet iedereen met genderdysforie en niet elke transpersoon heeft als kind seksueel misbruik meegemaakt. En andersom geldt: niet iedereen die als kind seksueel misbruik heeft meegemaakt ervaart genderdysforie en/of is transgender.
Maik werd als kind misbruikt door iemand in zijn omgeving.
‘De eerste vraag die me vaak wordt gesteld als ik vertel over mijn misbruikverleden is: ben je daarom transgender geworden?’
Lees hier het verhaal van Maik
Vragen die je als transpersoon kunt hebben na seksueel misbruik
Transpersonen die seksueel misbruik hebben meegemaakt kunnen hierover vragen hebben, bijvoorbeeld:
- Ben ik transgender geworden door het seksueel misbruik?
- Wilde ik veranderen van gender om te kunnen vluchten van het geslachtsdeel waar nare seksuele dingen mee zijn gedaan?
- Heb ik door het misbruik een afkeer gekregen van mijn geboortegeslacht
- Val ik op mannen of op vrouwen? En wat heeft dat te maken met door wie ik ben misbruikt?
- Kan ik ooit nog een normale seksuele relatie aangaan met iemand?
- Moet ik als ik iemand vertel over mijn transgender zijn ook vertellen over het seksueel misbruik?
- Kan ik op een seksuele manier houden van mijn eigen lichaam?
- Komt mijn wens om een geslachtsveranderende operatie te laten uitvoeren voort uit het misbruik dat ik heb meegemaakt?
- Ga ik spijt krijgen van mijn transitie als ik het misbruik heb verwerkt?
- Is het belangrijk dat ik over het seksueel misbruik vertel aan mijn behandelaren van het genderteam in het ziekenhuis?
Hulp en advies
Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je te maken met (een van) bovenstaande vragen? Neem dan contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Bekijk ook onze pagina voor LHBTIQ+-personen.
Transpersonen en kwetsbaarheid voor seksueel geweld
Uit onderzoek blijkt dat transpersonen een hoger risico lopen op het meemaken van seksueel geweld. Ook is het zijn van een transpersoon zelf vaak aanleiding voor seksueel geweld. Rutgers, het Nederlandse expertisecentrum voor seksualiteit, schreef hier een rapport over: Dubbel kwetsbaar: transgenders en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bekijk ook onze pagina voor LHBTIQ+-personen.
Vormen van seksueel geweld
Als transpersoon kun je op verschillende manieren met seksueel geweld te maken krijgen:
- Aanranding. Bijvoorbeeld mensen die ongevraagd aan je geslacht zitten.
- Verkrachting. Een ander dringt ongewenst jouw lichaam binnen met een penis, vinger of voorwerp.
- Online seksueel misbruik. Iemand heeft tegen jouw wil naaktbeelden van jou online gezet of dreigt hiermee. Ook heb je te maken met online seksueel geweld wanneer iemand jou chanteert en eist dat je naaktbeelden van jezelf opstuurt.
Ook kun je te maken krijgen met:
- Ongewenste vragen. Bijvoorbeeld mensen die vragen of ze jouw geslachtsdeel mogen zien, of vragen of je een erectie kunt krijgen en/of klaar kunt komen.
- Ongewenste lustgevoelens. Anderen die jou zien als speciaal lustobject en daarom seks met je willen hebben.
Heb jij een nare seksuele ervaring gehad?
Heb jij (online of offline) een nare seksuele ervaring gehad en heb je hulp of advies nodig? Neem dan contact met ons op. Je kunt gratis met ons bellen of chatten. Het maakt niet uit of het kort of lang(er) geleden is gebeurd.