e-module Herstellen na seksueel geweld

Tips

Welke boeken over seksueel geweld zijn handig om te lezen? Welke video’s zijn geschikt? Wat kun je doen als je moeite hebt om in slaap te komen? Op welke manieren kun je je gevoelens uiten? Het zijn vragen die we vaak krijgen. Daarom zetten we onze beste tips op deze pagina.

Kijktips

Op het YouTube-kanaal van het Centrum Seksueel Geweld vind je vlogs voor kinderen, ouders, leerkrachten en hulpverleners over seksueel misbruik.

Stappenplannen

Lekker slapen, even niet aan de traumatische gebeurtenissen denken en vertoeven op een veilige plek… het kan je allemaal helpen in je herstel. Klik op de linkjes hieronder voor helpende stappenplannen.

Leestips

  • Verlamd van angst, herstellen na seksueel misbruik – Agnes van Minnen
  • Dicht bij Huis, hoe steun je een kind na seksueel misbruik? – Iva Bicanic en Richard Korver
  • Traumaseksualiteit, als jongen seksueel misbruikt, mannen tussen slachtoffer- en daderschap – Peter John Schouten
  • Milk and honey – Rupi Kaur
  • Je verleden voorbij – Francine Shapiro
  • Trauma: herstel in eigen hand – Babette Rothschuld
  • Traumasporen – Bessel van der Kolk
  • Als je misbruikt bent – Frederike Geerdink
  • Mijn lijf is me lief – Ank van Wageningen en Els Plooij

Ga naar onze lijst met: leestips (non-fictieve) romans.

Doetips

Wat kun jij doen om jezelf beter te voelen? Klik op de pijltjes voor de volledige tips.

  • Praat over je ervaringenchevron-upChevron up

    Hoe lastig het ook is, probeer met iemand te praten over wat er is gebeurd. Iemand die je vertrouwt. Je hoeft niet te vertellen wat er precies is gebeurd, maar blijf er niet in je eentje mee rondlopen. Door het te vertellen kun je steun krijgen en kun je geholpen worden. Voorbeelden van mensen die je misschien in vertrouwen kunt nemen: een vriend/vriendin, broer/zus, je partner, je vader of moeder, een docent, je huisarts. Je kunt ook (anoniem) bellen of chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Bel gratis 0800-0188 of chat via chatmetcsg.nl.

  • Gebruik je creativiteitchevron-upChevron up

    Durf je niet te vertellen wat je hebt meegemaakt? Dan kan het helpen om je verhaal op te schrijven. Zo geef je alvast woorden aan wat er is gebeurd. Ben je niet zo’n schrijver, dan kun je wellicht een andere manier bedenken om je gevoelens te uiten. Bijvoorbeeld door te tekenen, te fotograferen of muziek te maken. Creativiteit kan helend werken.

  • Zoek afleidingchevron-upChevron up

    Je hoofd staat er misschien niet naar, maar probeer afleiding te zoeken. Leer jezelf een nieuwe vaardigheid aan, ga sporten, luister naar muziek, mediteer, zoek vrienden op, doe spelletjes. En: pak zoveel mogelijk van je gewone leven weer op. Ga naar school, naar je werk, doe klusjes en spreek af met vrienden.

  • Zorg goed voor jezelfchevron-upChevron up

    Na een heftige ervaring is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond en probeer een normaal dag- en nachtritme aan te houden. Wees extra voorzichtig met alcohol en drugs. Het is begrijpelijk dat je je tijdelijk minder rot wilt voelen, maar alcohol en drugs lossen het probleem niet op. Ook zijn klachten heviger en moeilijker te behandelen als je drinkt en drugs gebruikt, en heb je kans op verslaving.

  • Daag je zintuigen uitchevron-upChevron up

    Het meemaken van een nare seksuele ervaring kan ervoor zorgen dat jouw lichaam en geest verdoofd aanvoelen – alsof je in een waas leeft. Dit kan soms zelfs nog jaren na het meemaken van het misbruik voorkomen. Het is een reactie van je lichaam geweest om jou te beschermen ten tijde van het misbruik. Maar nu heb je die verdoving niet meer nodig. Het kan je helpen om je zintuigen aan het werk te zetten. Zie, ruik, proef, hoor en voel. Ga bijvoorbeeld op zoek naar rode voorwerpen in je kamer, neem een hapje van een citroen, ruik aan een sterk parfum, luister naar de vogels in het park of neem een ijsblokje in je hand. 
(Bron: Verlamd van angst, Agnes van Minnen)

Lotgenotengroepen

Het kan heel fijn zijn om contact te hebben met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Slachtofferhulp Nederland biedt anoniem toegang tot online besloten en niet besloten lotgenotengroepen. Zie voor meer informatie: slachtofferwijzer.nl. Ook voor een face to face lotgenotengroep kun je terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Kijk op slachtofferhulp.nl of bel: 0900-0101.

Ervaringsverhalen

Elza maakte als tiener twee keer seksueel geweld mee. Lees hier haar verhaal.