De reacties die je vanuit je (professionele) omgeving krijgt over het misbruik zijn voor jou van groot belang. Want wist je dat slachtoffers sneller herstellen als ze steun krijgen van hun naasten? Het is daarom belangrijk dat je steun krijgt van de mensen om je heen. Mensen die je vertrouwt, met wie je kunt praten en er voor je zijn.
Als je een nare seksuele ervaring hebt meegemaakt, kan het moeilijk zijn om daarover te praten. Bijvoorbeeld omdat je je schuldig voelt, of omdat je je schaamt. Ook kan het zijn dat je bang bent voor wat er gaat gebeuren als je jouw verhaal vertelt. Toch kan delen helpen. Via de button hieronder vind je wat tips over hoe je dat kunt doen en hoe je daarna met reacties kunt omgaan.
Helaas vindt de omgeving het soms lastig om goed te reageren op het meemaken van seksueel geweld. Hierdoor kan het lijken alsof ze jou de schuld geven van wat er is gebeurd. Dat heet victim blaming. We hopen dat de reactie die jij kreeg positief en steunend is geweest. Dat je geloofd wordt en dat je serieus wordt genomen door de mensen die voor jou belangrijk zijn. Op onze pagina voor naasten geven we tips die jij aan anderen kunt laten zien. Hoe kunnen zij jou steunen?
Veel mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt krijgen negatieve reacties uit de omgeving. Ze worden niet geloofd of worden als schuldige gezien. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Had je daar ook maar niet alleen naartoe moeten gaan’, ‘Had je maar niet dronken moeten worden’ of ‘Had je maar niet zo’n kort rokje aan moeten trekken’. Het kan ook zijn dat anderen je vragen gaan stellen: ‘Waarom ben je niet gewoon weggegaan?’. ‘Waarom heb je je niet verzet?’. Ook dit soort vragen kunnen ervoor zorgen dat jij je schuldig voelt. We noemen deze reacties van je omgeving ‘victim blaming’: jij krijgt de schuld van wat er is gebeurd, terwijl je niet schuldig bent. Victim blaming kan negatieve gevolgen hebben voor jou als slachtoffer. Het kan ervoor zorgen dat jij je schuldig voelt en dat je je schaamt. En het kan een negatieve invloed hebben op hoe jij de nare gebeurtenis verwerkt.
Bekijk deze presentatie van Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld over victim blaming.
Sunny Bergman maakte een documentaire over victim blaming. Hierin wordt zichtbaar hoe diepgeworteld victim blaming in onze maatschappij zit, dat mensen vaak onbedoeld aan victim blaming doen en hoe schadelijk dit soort reacties zijn.
In het boek Dicht bij huis van Iva Bicanic en Richard Korver vind je tips over hoe je als ouder je kind steunt na seksueel misbruik.