e-module helpen na seksueel geweld

Lees, kijk en luistertips

Welke boeken over seksueel geweld zijn handig om te lezen? Zijn er recente artikelen over dit onderwerp? Zijn er video’s die ik kan bekijken? Vragen die we vaak krijgen. Op deze pagina vind je enkele kijk, lees en luistertips. Ook geven we je nog wat laatste eyeopeners mee.

 

Kijktips

Iva Bicanic beantwoordt vragen over seksueel geweld.

Welke hulp hebben slachtoffers van seksueel geweld nodig?

Waarom slachtoffers zichzelf de schuld geven.

Hoe verwerken kinderen seksueel misbruik?

Interessante artikelen

PTSS en seksuele problemen na seksueel geweld.

Victim blaming – met vele voorbeelden.

Wat eerst; traumabehandeling of aangifte?

Jongens en mannen als slachtoffer van seksueel geweld.

Boekentips

 • Verlamd van angst, herstellen na seksueel misbruik – Agnes van Minnen
 • Dicht bij Huis, hoe steun je een kind na seksueel misbruik? – Iva Bicanic en Richard Korver
 • Traumaseksualiteit, als jongen seksueel misbruikt, mannen tussen slachtoffer- en daderschap – Peter John Schouten
 • Milk and honey – Rupi Kaur
 • Je verleden voorbij – Francine Shapiro
 • Trauma: herstel in eigen hand – Babette Rothschuld
 • Traumasporen – Bessel van der Kolk
 • Als je misbruikt bent – Frederike Geerdink
 • Mijn lijf is me lief – Ank van Wageningen en Els Plooij

Ga naar onze lijst met: leestips (non-)fictieve romans.

Om uit te delen...

 

Dit boekje maakten we speciaal voor slachtoffers van seksueel geweld. Met informatie, tips en ervaringsverhalen. Je kunt de link naar dit boekje met anderen delen, maar je kunt ook een gratis papieren versie opvragen door via de button hieronder een mailtje te sturen en je adres achter te laten.

Eyeopeners

 • Meer dan je denktchevron-upChevron up

  Nederland telt ongeveer twee miljoen mensen die seksueel geweld met een vorm van penetratie hebben meegemaakt. Het gaat om 27 procent van de vrouwen en om 6 procent van de mannen. Inderdaad: hier zijn de slachtoffers van andere vormen van (online) seksueel geweld nog niet eens meegerekend.

 • Risicogroepenchevron-upChevron up

  14-24-jarigen lopen vier keer meer risico om seksueel geweld mee te maken. Mensen met een verstandelijke beperking 3 tot 5 keer vaker dan mensen zonder verstandelijke beperking. Ook uit huis geplaatste kinderen, personen met een PTSS en mensen die veel alcohol en/of drugs gebruiken lopen een verhoogd risico om slachtoffer van seksueel geweld te worden. Heb je eerder seksueel geweld meegemaakt, dan verdubbelt dit je kans op herhaling in de toekomst.

 • Signalenchevron-upChevron up

  We zijn gek op lijstjes met signalen. Maar wist je dat vijftig procent van de kinderen die wordt misbruikt helemaal geen signalen laten zien? Kinderen zijn meester in het geheimhouden van het misbruik.

 • Mannen en vrouwenchevron-upChevron up

  De aanname dat slachtoffers van seksueel geweld altijd meisjes of vrouwen zijn en de daders altijd man, klopt niet. Vrouwen kunnen net zo goed pleger zijn van seksueel geweld en mannen net zo goed slachtoffer. In zes procent van alle misbruikgevallen is de dader een vrouw. Een derde van de mannelijke slachtoffers van zestien jaar en ouders is misbruikt door een vrouw.

 • De pleger dichtbijchevron-upChevron up

  De meeste daders van seksueel geweld komen uit de familie- of vriendenkring van het slachtoffer. In 85% procent van de gevallen is de dader een bekende van het slachtoffer.

 • Van generatie op generatiechevron-upChevron up

  Zeventig procent van de misbruikte kinderen heeft een vader en/of moeder die zelf ook als kind is misbruikt. Van de plegers van seksueel geweld is veertig procent zelf als kind misbruikt.

Lotgenotengroepen

Het kan voor slachtoffers heel fijn zijn om contact te hebben met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Slachtofferhulp Nederland biedt anoniem toegang tot online besloten en niet besloten lotgenotengroepen. Zie voor meer informatie: slachtofferwijzer.nl. Ook voor een face to face lotgenotengroep kan een slachtoffer van seksueel geweld terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Kijk op slachtofferhulp.nl of bel: 0900-0101.

Ervaringsverhalen

Elza maakte als tiener twee keer seksueel geweld mee. Lees hier haar verhaal.