Slachtoffers van seksueel geweld gaan vaak een heftige tijd tegemoet. Ze krijgen waarschijnlijk te maken met veel verschillende emoties, gedachten, klachten en lichamelijke reacties. Op deze pagina geven we hierover meer informatie. Verderop in deze e-module leer je meer over de gevolgen van seksueel geweld op lange termijn.
Freeze-reactie
Zeventig procent van de slachtoffers verstijft of werkt mee tijdens seksueel misbruik. Dit wordt ook wel de freeze-reactie genoemd. Het lichaam bevriest, waardoor iemand niet meer in staat is om iets te doen of te zeggen. Het slachtoffer voelt zich als het ware verlamd. Dit is een automatische reactie van het lichaam waarop iemand zelf geen controle heeft. Het lichaam schiet in deze overlevingsmodus ter bescherming. Als slachtoffers deze freeze-reactie hebben meegemaakt tijdens het misbruik, kan het zijn dat ze achteraf boos op zichzelf zijn omdat ze zich niet hebt verzet. Het is daarom belangrijk om hen te vertellen dat je lijf bij extreme stress de controle van je overneemt en dat ze er dus niets aan hadden kunnen doen.
Seksuele opwinding
Veel slachtoffers merken een lichamelijke reactie bij zichzelf tijdens het misbruik. Jongens en mannen kunnen een erectie of een zaadlozing krijgen en meisjes en vrouwen een vochtige vagina. Dit is een automatische reactie van het lichaam ter bescherming. Het lichaam reageert automatisch op seksuele prikkels, ook wanneer die prikkels bedreigend zijn. Angst en stress doen alle bloedvaten in het lichaam verwijden, ook rondom het geslachtsdeel. Op die manier kan een erectie of vochtigheid ontstaan. Het krijgen van een lichamelijke respons zegt dus niets over opwinding of toestemming
Dit zijn overlevingsreacties. Het lichaam doet dit automatisch om het slachtoffer te beschermen. Het slachtoffer heeft hier zelf geen enkele controle op.
Na het meemaken van een nare seksuele ervaring, kunnen er verschillende klachten ontstaan. Die klachten kunnen voor iedereen anders zijn. We noemen hieronder een aantal van de meest voorkomende klachten:
Herbelevingen
Oftewel: de beelden van het misbruik blijven zich in het hoofd van het slachtoffer herhalen. Sommige slachtoffers hebben dit de hele dag, anderen vooral ’s avonds als ze gaan slapen, of in de vorm van nachtmerries. Sommige slachtoffers denken dat ze gek worden van de herbelevingen. Maar het is een normale reactie. Als het goed is, worden de herbelevingen steeds minder.
Tips die je het slachtoffer kunt geven:
Vermijding
Vermijding gaat over het vermijden van gedachten, gevoelens en activiteiten die aan het misbruik doen denken. Dat is direct na het meemaken van seksueel geweld heel normaal. Als het goed is nemen vermijdingen na een tijdje af. Als dat niet zo is, geef het slachtoffer dan de volgende tip:
En leg uit: je brein leert zo dat de dingen waarvoor je bang bent, niet uitkomen. Het helpt ook om je normale leven zoveel mogelijk op te pakken, door naar school of werk te gaan.
Waakzaamheid
Veel mensen hebben direct na een heftige gebeurtenis het gevoel dat ze continu moeten oppassen, omdat alles gevaarlijk is. Door de nare gebeurtenis blijft het lichaam meestal nog een tijdje in staat van opperste paraatheid. Dit zorgt ervoor dat het slachtoffer moeilijker in slaap valt, zich minder goed kan concentreren, sneller boos is en eerder schrikt. Dit wordt vaak vanzelf minder. Het oppakken van het normale leven helpt ook.
Negatief denken en sombere gevoelens
Slachtoffers kunnen last krijgen van een somber gevoel of negatieve gedachten. Over zichzelf, anderen of de hele wereld. Ze hebben vaak het gevoel dat ze niemand meer kunnen vertrouwen. De sombere gevoelens kunnen ervoor zorgen dat ze minder zin hebben om dingen te doen of minder met mensen in contact gaan. Je kunt de volgende tip geven:
Schuld- en schaamtegevoelens
Het kan zijn dat slachtoffers zichzelf de schuld geven van wat er is gebeurd en/of dat ze boos zijn op zichzelf omdat ze vinden dat ze niet genoeg hebben gedaan om de dader te stoppen. Veel slachtoffers van een nare seksuele ervaring hebben die gevoelens. Het is belangrijk dat zij het verschil kunnen maken tussen schuldig zijn en je schuldig voelen. Geef aan: Ook al voel je je schuldig, je bent het niet. Niemand mag jou zonder jouw toestemming aanraken.
Twijfelen aan de seksuele geaardheid
Het meemaken van seksueel geweld kan voor veel verwarring bij het slachtoffer zorgen. Een jongen of man die is misbruikt door een andere man, kan je bijvoorbeeld gaan twijfelen over zijn seksuele geaardheid, zeker als hij tijdens het misbruik een erectie en/of een zaadlozing kreeg. Vertel het slachtoffer dat het krijgen van een erectie tijdens het misbruik niets zegt over opwinding of toestemming en ook niets over seksuele geaardheid.
Deze animatie van Augeo geeft uitleg over de impact van stress op het kinderbrein. En hoe je kinderen kunt helpen met deze stress om te gaan.