e-module helpen na seksueel geweld

Mogelijke emoties en lichamelijke reacties

Slachtoffers van seksueel geweld gaan vaak een heftige tijd tegemoet. Ze krijgen waarschijnlijk te maken met veel verschillende emoties, gedachten, klachten en lichamelijke reacties. Op deze pagina geven we hierover meer informatie. Verderop in deze e-module leer je meer over de gevolgen van seksueel geweld op lange termijn.

Emoties en lichamelijke reacties tijdens het misbruik

Freeze-reactie 

Zeventig procent van de slachtoffers verstijft of werkt mee tijdens seksueel misbruik. Dit wordt ook wel de freeze-reactie genoemd. Het lichaam bevriest, waardoor iemand niet meer in staat is om iets te doen of te zeggen. Het slachtoffer voelt zich als het ware verlamd. Dit is een automatische reactie van het lichaam waarop iemand zelf geen controle heeft. Het lichaam schiet in deze overlevingsmodus ter bescherming. Als slachtoffers deze freeze-reactie hebben meegemaakt tijdens het misbruik, kan het zijn dat ze achteraf boos op zichzelf zijn omdat ze zich niet hebt verzet. Het is daarom belangrijk om hen te vertellen dat je lijf bij extreme stress de controle van je overneemt en dat ze er dus niets aan hadden kunnen doen.

Seksuele opwinding 

Veel slachtoffers merken een lichamelijke reactie bij zichzelf tijdens het misbruik. Jongens en mannen kunnen een erectie of een zaadlozing krijgen en meisjes en vrouwen een vochtige vagina. Dit is een automatische reactie van het lichaam ter bescherming. Het lichaam reageert automatisch op seksuele prikkels, ook wanneer die prikkels bedreigend zijn. Angst en stress doen alle bloedvaten in het lichaam verwijden, ook rondom het geslachtsdeel. Op die manier kan een erectie of vochtigheid ontstaan. Het krijgen van een lichamelijke respons zegt dus niets over opwinding of toestemming

Goed om te weten...

  • 70% van de slachtoffers verstijft of werkt mee.
  • 79% van de slachtoffers vertoont een genitale respons.
  • 96% van de slachtoffers gehoorzaamt aan de pleger.

Dit zijn overlevingsreacties. Het lichaam doet dit automatisch om het slachtoffer te beschermen. Het slachtoffer heeft hier zelf geen enkele controle op.

Klachten die kunnen ontstaan na seksueel geweld

Na het meemaken van een nare seksuele ervaring, kunnen er verschillende klachten ontstaan. Die klachten kunnen voor iedereen anders zijn. We noemen hieronder een aantal van de meest voorkomende klachten:

Herbelevingen

Oftewel: de beelden van het misbruik blijven zich in het hoofd van het slachtoffer herhalen. Sommige slachtoffers hebben dit de hele dag, anderen vooral ’s avonds als ze gaan slapen, of in de vorm van nachtmerries. Sommige slachtoffers denken dat ze gek worden van de herbelevingen. Maar het is een normale reactie. Als het goed is, worden de herbelevingen steeds minder.

Tips die je het slachtoffer kunt geven:

  • Het kan helpen om overdag te praten over wat je hebt meegemaakt.
  • Leid jezelf kort voor het slapengaan af met iets waardoor je niet aan de gebeurtenis hoeft te denken.


Vermijding


Vermijding gaat over het vermijden van gedachten, gevoelens en activiteiten die aan het misbruik doen denken. Dat is direct na het meemaken van seksueel geweld heel normaal. Als het goed is nemen vermijdingen na een tijdje af. Als dat niet zo is, geef het slachtoffer dan de volgende tip:

  • Probeer een verschil te maken tussen de dingen die je vermijdt omdat ze gevaarlijk kunnen zijn (bijvoorbeeld in je eentje naar een donker bos gaan) en de dingen die gevaarlijk ‘voelen’ (bijvoorbeeld naar buiten gaan). Probeer de dingen die gevaarlijk voelen toch te doen.

En leg uit: je brein leert zo dat de dingen waarvoor je bang bent, niet uitkomen. Het helpt ook om je normale leven zoveel mogelijk op te pakken, door naar school of werk te gaan.

Waakzaamheid

Veel mensen hebben direct na een heftige gebeurtenis het gevoel dat ze continu moeten oppassen, omdat alles gevaarlijk is. Door de nare gebeurtenis blijft het lichaam meestal nog een tijdje in staat van opperste paraatheid. Dit zorgt ervoor dat het slachtoffer moeilijker in slaap valt, zich minder goed kan concentreren, sneller boos is en eerder schrikt. Dit wordt vaak vanzelf minder. Het oppakken van het normale leven helpt ook.

Negatief denken en sombere gevoelens

Slachtoffers kunnen last krijgen van een somber gevoel of negatieve gedachten. Over zichzelf, anderen of de hele wereld. Ze hebben vaak het gevoel dat ze niemand meer kunnen vertrouwen. De sombere gevoelens kunnen ervoor zorgen dat ze minder zin hebben om dingen te doen of minder met mensen in contact gaan. Je kunt de volgende tip geven:

  • Zoek steun bij de mensen om je heen. Praat met mensen die jij vertrouwt, zodat zij je kunnen helpen om positief te blijven in een voor jou lastige situatie.


Schuld- en schaamtegevoelens

Het kan zijn dat slachtoffers zichzelf de schuld geven van wat er is gebeurd en/of dat ze boos zijn op zichzelf omdat ze vinden dat ze niet genoeg hebben gedaan om de dader te stoppen. Veel slachtoffers van een nare seksuele ervaring hebben die gevoelens. Het is belangrijk dat zij het verschil kunnen maken tussen schuldig zijn en je schuldig voelen. Geef aan: Ook al voel je je schuldig, je bent het niet. Niemand mag jou zonder jouw toestemming aanraken.

Twijfelen aan de seksuele geaardheid

Het meemaken van seksueel geweld kan voor veel verwarring bij het slachtoffer zorgen. Een jongen of man die is misbruikt door een andere man, kan je bijvoorbeeld gaan twijfelen over zijn seksuele geaardheid, zeker als hij tijdens het misbruik een erectie en/of een zaadlozing kreeg. Vertel het slachtoffer dat het krijgen van een erectie tijdens het misbruik niets zegt over opwinding of toestemming en ook niets over seksuele geaardheid.


Kijktip

Deze animatie van Augeo geeft uitleg over de impact van stress op het kinderbrein. En hoe je kinderen kunt helpen met deze stress om te gaan.

Marijn Louis werd misbruikt door zijn leraar. Beluister hier zijn verhaal.