e-module helpen na seksueel geweld

Het gesprek aangaan

Praten over wat er is gebeurd, is voor veel slachtoffers van seksueel geweld erg moeilijk. Toch is praten heel belangrijk voor het herstel. Door te praten kan iemand hulp krijgen, wat kan helpen om PTSS te voorkomen. Als gesprekspartner kun je iemand bovendien erkenning geven en ontschuldigen.

Waarom slachtoffers het moeilijk vinden om te praten

 • Ze denken dat het hun eigen schuld is
 • Ze schamen zich voor wat er is gebeurd
 • Ze zijn bang voor de gevolgen als ze erover praten
 • Ze verkeren in een loyaliteitsconflict omdat de dader een bekende is


Via de button hieronder download je tips voor het slachtoffer die helpend kunnen zijn in het vertellen over het misbruik.

De 3 meest belangrijke dingen die je kunt zeggen

 • Dit had nooit mogen gebeuren
 • Het is niet jouw schuld
 • Het is heel goed dat je hulp zoekt

Vragen die je kunt stellen

Een slachtoffer ervaart vaak veel stress als hij of zij wil vertellen over de traumatische gebeurtenis. Het kan dan helpen om op een cognitief level te starten, dus nog even bij de emoties vandaan te blijven. Vragen die je dan kunt stellen zijn: 

 • Vertel eens…
 • Wat is er gebeurd?
 • Wat kan ik voor je doen?
 • Is er al andere hulp ingeschakeld?

Let erop dat je neutraal bevraagt. Dit is belangrijk voor als het slachtoffer nog juridische stappen wil ondernemen, zoals het doen van aangifte. Informeer daarom altijd of iemand overweegt de zedenpolitie te betrekken. Een informatief gesprek bij de zedenpolitie is altijd mogelijk. Aangifte doen kan, maar hoeft niet.

Informatie die je kunt geven

Slachtoffers van seksueel geweld hebben vaak vele vragen. Over hun eigen schuld, reactie, over de gevolgen en over de hulp die voorhanden is. Als professional kun jij ze hierin alvast een helpende hand bieden. Informatie die je kunt geven is:

Let op dat je deze informatie pas geeft aan het einde van de onthulling van het slachtoffer. Geef je deze informatie al veel eerder, dan kan de persoon in kwestie denken dat hij/zij het hierbij moet laten en het verhaal moet afkappen.

Wat jij kunt doen...

Als iemand je vertelt dat hij/zij/hen seksueel misbruik heeft meegemaakt, kan dat best confronterend zijn. Want: wat zeg je in zo’n geval? En: hoe kun je diegene het beste steunen? Maar ook: wat doet deze boodschap met jou? Het Centrum Seksueel Geweld geeft je via de button hieronder wat tips.

Leestip

Agnes van Minnen geeft in dit boekje op heldere wijze uitleg over instinctieve overlevingsreacties tijdens en na seksueel misbruik. Informatief voor zowel professionals als slachtoffers.

Actie die je kunt ondernemen

Is de nare seksuele ervaring korter dan zeven dagen geleden? Neem dan – het liefst samen en in overleg met het slachtoffer – contact op met het Centrum Seksueel Geweld. Binnen deze tijd kan het slachtoffer het beste worden geholpen. Er is binnen deze tijd betere kans op psychisch herstel, op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten en op het veiligstellen van sporen. Dit laatste maakt de kans om de pleger te vinden groter. Ook als het misbruik langer geleden is, kun je voor hulp en advies terecht bij het CSG.